800.000+ klanten
92% beveelt ons aan
28 vestigingen

Hoeveel schadevrije jaren verlies ik?

Als je een autoverzekering op jouw naam hebt, bouw je schadevrije jaren op. Voor elk jaar dat je geen schade claimt bij de verzekeraar krijg je één schadevrij jaar. Hoe meer schadevrije jaren je hebt, hoe meer no-claimkorting je krijgt. Op deze manier beloont de verzekeraar je voor het schadevrij rijden. Je kunt echter ook schadevrije jaren verliezen. Je zakt dan op de bonus-malus ladder en krijgt minder premiekorting. Maar hoeveel schadevrije jaren verlies je precies? In dit artikel leggen we het uit.

Autoverzekering afsluiten? Bereken jouw premie!

schadevrije jaren verliezen

Schadevrije jaren verliezen na schade claimen

Je verliest schadevrije jaren door schade te claimen bij de autoverzekeraar. Eén schade kost je vijf schadevrije jaren. Wanneer je meer dan 15 schadevrije jaren hebt, val je na een schadeclaim altijd terug naar 10 schadevrije jaren. Je verliest echter niet bij alle schadeclaims opgebouwde schadevrije jaren. Schades die gedekt worden door het WA beperkt casco gedeelte van jouw autoverzekering gaan niet ten koste van je schadevrije jaren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan ruitschade, storm- en hagelschade en diefstal van de auto. Bij schade door een aanrijding of door vandalisme gaat de claim op de verzekering wel ten koste van je schadevrije jaren.

Autoverzekering afsluiten? Bereken jouw premie!

Gevolgen van het verliezen van schadevrije jaren

Het verliezen van schadevrije jaren heeft een aantal gevolgen. Als je een schade claimt bij de verzekeraar val je terug op de bonus malus ladder. Je krijgt vervolgens minder premiekorting en gaat dus meer premie voor jouw autoverzekering betalen. Omdat je direct 5 schadevrije jaren verliest, kan de premie flink stijgen. Heb je nog niet zoveel schadevrije jaren opgebouwd of claim je in korte tijd meerdere schades? Dan is een mogelijk gevolg dat je uitkomt op negatieve schadevrije jaren. Dat betekent dat je helemaal geen premiekorting meer krijgt, maar een premieopslag.

Verloren jaren weer opbouwen

Verloren schadevrije jaren weer opbouwen kost veel tijd. Bij elke schade die je claimt, verlies je 5 schadevrije jaren. Je krijgt echter slechts 1 schadevrij jaar per jaar, mits je geen schade claimt. Na een terugval kost het dus 5 jaar voordat je weer op hetzelfde aantal jaren zit. Vóór 1 januari 2016 was dit anders. Toen mocht elke verzekeraar zelf bepalen hoeveel schadevrije jaren je verloor na een schade. Hierdoor kon het voorkomen dat je bij de ene verzekeraar 3 schadevrije jaren verloor, en bij de ander 5, terwijl het om dezelfde schade ging. Dit vond men oneerlijk en daarom is er een nieuwe regeling in het leven geroepen. Met deze regeling valt iedereen die een schade claimt 5 schadevrije jaren terug.

Het is verstandig om eerst de kijken naar de volgen van het claimen van een schade. Doordat je direct 5 schadevrije jaren verliest, gaat de premie fors omhoog. Als de schade relatief klein en de reparatiekosten niet al te hoog, kun je overwegen om de schade zelf te betalen in plaats van te claimen. Je behoudt dan de schadevrije jaren en no-claimkorting. De bonus-malus ladder van jouw verzekeraar vind je terug in de polisvoorwaarden van de autoverzekering.

Schadevrije jaren sinds 1-1-2022 overdraagbaar

Sinds 1 januari 2022 zijn schadevrije jaren in sommige situaties overdraagbaar. Bij overlijden kunnen ze bijvoorbeeld overgedragen worden op de achterblijvende partner. Ook voor leaserijders en bestuurders die jarenlang in het buitenland gewoond hebben is het nu mogelijk om schadevrije jaren over te dragen. Zo raken ze hun opgebouwde schadevrije jaren niet kwijt. In onze blogpost lees je meer over deze nieuwe regeling.

Bereken direct de premie van jouw autoverzekering!

Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.
In twee minuten geregeld

Nooit onderverzekerd

Stel zelf je pakket samen

Een breed aanbod

Wij vergelijken alle verzekeraars voor jou, scheelt weer tijd

Hulp van onze experts

Kom je er niet uit? Onze experts staan altijd klaar om je te helpen

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op