Hoeveel schadevrije jaren verlies ik?

Als u een autoverzekering op uw naam heeft, bouwt u schadevrije jaren op. Voor elk jaar dat u geen schade claimt bij de verzekeraar krijgt u één schadevrij jaar. Hoe meer schadevrije jaren u heeft, hoe meer no-claimkorting u krijgt. Op deze manier beloont de verzekeraar u voor het schadevrij rijden. U kunt echter ook schadevrije jaren verliezen. U zakt dan op de bonus-malus ladder en krijgt minder premiekorting. Maar hoeveel schadevrije jaren verliest u precies? In dit artikel leggen we het u uit.

Autoverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

Gevolgen van het verliezen van schadevrije jaren

Het verliezen van schadevrije jaren heeft een aantal gevolgen. Als u een schade claimt bij de verzekeraar valt u terug op de bonus malus ladder. U krijgt vervolgens minder premiekorting en gaat dus meer premie voor uw autoverzekering betalen. Omdat u direct 5 schadevrije jaren verliest, kan de premie flink stijgen. Heeft u nog niet zoveel schadevrije jaren opgebouwd of claimt u in korte tijd meerdere schades? Dan is een mogelijk gevolg dat u uitkomt op negatieve schadevrije jaren. Dat betekent dat u helemaal geen premiekorting meer krijgt, maar een premieopslag.

Verloren jaren weer opbouwen

Verloren schadevrije jaren weer opbouwen kost veel tijd. Bij elke schade die u claimt, verliest u 5 schadevrije jaren. U krijgt echter slechts 1 schadevrij jaar per jaar, mits u geen schade claimt. Na een terugval kost het dus 5 jaar voordat u weer op hetzelfde aantal jaren zit. Vóór 1 januari 2016 was dit anders. Toen mocht elke verzekeraar zelf bepalen hoeveel schadevrije jaren u verloor na een schade. Hierdoor kon het voorkomen dat u bij de ene verzekeraar 3 schadevrije jaren verloor, en bij de ander 5, terwijl het om dezelfde schade ging. Dit vond men oneerlijk en daarom is er een nieuwe regeling in het leven geroepen. Met deze regeling valt iedereen die een schade claimt 5 schadevrije jaren terug.

Het is verstandig om eerst de kijken naar de volgen van het claimen van een schade. Doordat u direct 5 schadevrije jaren verliest, gaat de premie fors omhoog. Als de schade relatief klein en de reparatiekosten niet al te hoog, kunt u overwegen om de schade zelf te betalen in plaats van te claimen. U behoudt dan uw schadevrije jaren en no-claimkorting. De bonus-malus ladder van uw verzekeraar vindt u terug in  de polisvoorwaarden van uw autoverzekering.

Schadevrije jaren sinds 1-1-2022 overdraagbaar

Sinds 1 januari 2022 zijn schadevrije jaren in sommige situaties overdraagbaar. Bij overlijden kunnen ze bijvoorbeeld overgedragen worden op de achterblijvende partner. Ook voor leaserijders en bestuurders die jarenlang in het buitenland gewoond hebben is het nu mogelijk om schadevrije jaren over te dragen. Zo raken ze hun opgebouwde schadevrije jaren niet kwijt. In onze blogpost leest u meer over deze nieuwe regeling.

Bereken direct de premie van uw autoverzekering!

  • i Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

Hoe doen wij het?

Laatst geüpdatet: 05-12-2022

Financieel zeker.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op