800.000+ klanten
92% beveelt ons aan
28 vestigingen

Hoe wordt de premie van een autoverzekering vastgesteld?

Voordat u een autoverzekering afsluit, wilt u natuurlijk weten wat u straks elke maand betaalt aan premie. De premie van een autoverzekering wordt bepaald aan de hand van verschillende factoren. Aan de hand van deze factoren kijkt de verzekeraar hoe groot de kans is dat ze een schadevergoeding moeten uitkeren. Ze maken daarom een risicoanalyse. Hiervoor kijken ze bijvoorbeeld naar uw leeftijd, maar ook naar het aantal schadevrije jaren dat u heeft opgebouwd. Bij verzekeringen geldt eigenlijk altijd: hoe hoger het risico, hoe hoger de premie. Op Alpina.nl laten we zien hoe de premie van een autoverzekering wordt vastgesteld.

Autoverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

premie autoverzekering

Premiebepalende factoren

Bij het bepalen van de premie van een autoverzekering zijn er een aantal factoren die een belangrijke rol spelen:

  • Uw leeftijd
  • Uw postcode
  • De gewenste dekking
  • Het aantal opgebouwde schadevrije jaren

Autoverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

Heeft leeftijd te maken met een hoge premie?

Jonge bestuurders, tot 24 jaar, betalen meer voor hun autoverzekering dan oudere bestuurders. Verzekeraars rekenen namelijk hogere premies voor jonge bestuurders, omdat zij vaak vaker schade veroorzaken dan oudere, meer ervaren bestuurders. Daarnaast hebben jonge bestuurders vaak nog geen of weinig schadevrije jaren opgebouwd, waardoor ze geen premiekorting krijgen. Hierdoor valt de premie nog hoger uit. Door verzekeraars te vergelijken kunt u de autoverzekering selecteren die voor u het beste én goedkoopste is.

Maakt het uit welke postcode ik woon?

Het klinkt misschien gek, maar ook de plaats waar u woont kan van invloed zijn op de hoogte van de premie. Verzekeraars redeneren zo: de kans op autoschade is in de Randstad groter dan op het rustige platteland. Bovendien worden er in grote steden als Amsterdam vaker auto’s gestolen dan in een rustig dorpje in Friesland. Daarom kan het zijn dat u als inwoner van de Randstad een hogere premie betaalt dan wanneer u in een kleinere stad woont. Op deze manier wordt de hoogte van de premie afgestemd op de statistische risico’s.

Hoe bouw ik schadevrije jaren op?

U bouwt schadevrije jaren op door geen schade te claimen op uw autoverzekering. Eén jaar geen schade claimen geeft u recht op één schadevrij jaar. Zolang u geen schade claimt bij uw verzekeraar, bouwt u tijdens de looptijd van uw autoverzekering schadevrije jaren op. Met deze schadevrije jaren ontvangt u weer premiekorting op uw autoverzekering. Hoe meer schadevrije jaren u opbouwt, hoe meer premiekorting u krijgt.

Welke dekking is handig voor mij?

Tot slot heeft ook de dekking die u kiest voor uw autoverzekering invloed op de premie. Er zijn drie soorten dekkingen. De WA autoverzekering biedt dekking voor schade veroorzaakt aan anderen. Dit is de minimale en verplichte dekking. U kunt ook kiezen voor WA beperkt casco. Dit is een uitbreiding op de WA-verzekering. Hiermee bent u ook verzekerd voor schade door bijvoorbeeld brand, storm en hagel. Ook diefstal is met deze dekking verzekerd. De meest uitgebreide autoverzekering is de WA volledig casco, ook wel bekend als Allrisk. Met deze dekking keert uw verzekeraar ook uit bij schade door vandalisme en eigen schade na een aanrijding.  De allrisk autoverzekering wordt meestal gekozen voor nieuwe auto’s tot ze een paar jaar oud zijn.

Naast bovenstaande factoren spelen de nieuwwaarde, de dagwaarde en het gewicht van de auto ook nog een rol. De vergelijkingstool op Alpina.nl houdt met alle premiebepalende factoren rekening.

Gaat mijn premie omhoog na claimen schade?

Heeft u autoschade en claimt u dit bij uw autoverzekeraar? Dan kost dit u schadevrije jaren. Verzekeringsmaatschappijen bepalen aan de hand van de bonus-malus ladder en het aantal geldige opgebouwde schadevrije jaren, hoeveel korting u krijgt op de basispremie van uw autoverzekering. Zolang u geen schade claimt tijdens de looptijd van uw verzekering, bouwt u elk jaar een schadevrij jaar op. Dit houdt in dat u elk jaar een trede omhooggaat op de bonus-malusladder.

Wanneer u schade claimt daalt u vanzelfsprekend op de bonus-malusladder, wat ook betekent dat uw premie stijgt. De daling op de ladder gaat meestal met meerdere treden tegelijk. U kunt zelfs op een negatief aantal schadevrije jaren uitkomen, waardoor u premietoeslag moet betalen. Het is daarom altijd verstandig om te kijken of het echt nodig is om de schade te claimen. In sommige situaties is het namelijk voordeliger om de schade zelf te betalen indien dit mogelijk is, met oog op uw schadevrije jaren en de premiekorting.

Sluit direct een autoverzekering af via Alpina

Op Alpina.nl kunt u alvast de premie voor uw autoverzekering berekenen. Dit doet u met onze online vergelijkingstool. U hoeft alleen een aantal gegevens over uzelf en uw auto in te vullen, de gewenste dekking te selecteren en vervolgens kunt u gemakkelijke aanbieders vergelijken. Bij het vergelijken van autoverzekering is het belangrijk dat u zowel naar de prijs als de dekking van de verzekering kijkt. Bij ons krijgt u direct de bijbehorende polisvoorwaarden te zien, zodat u precies weet waar u straks allemaal verzekerd voor bent. Zo komt u niet voor onaangename verassingen te staan bij schade.

Heeft u nog vragen over het afsluiten van autoverzekering? Neem dan vooral contact met ons op! Onze verzekeringsspecialisten helpen u graag.

Bereken direct de premie van uw autoverzekering!

Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.
In twee minuten geregeld

Nooit onderverzekerd

Stel zelf je pakket samen

Een breed aanbod

Wij vergelijken alle verzekeraars voor jou, scheelt weer tijd

Hulp van onze experts

Kom je er niet uit? Onze experts staan altijd klaar om je te helpen

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op