Goed nieuws voor Nederland, goed nieuws voor jou!

vakantiewoning huis in bos
Home Vakantiewoning

Je vakantiewoning verzekering vergelijken en afsluiten

Als trotse eigenaar van een vakantiewoning wil je natuurlijk dat deze goed verzekerd is.

Bereken de premie

All-risk dekking.

Verhuur mogelijk.

Hulp van onze experts.

De dekking van je vakantiewoning verzekering

Basisverzekering

 • Brand
 • Blikseminslag
 • Inbraaj
 • Diefstal
 • Stormschade
 • Glasdekking
 • Aansprakelijkheid
 • Inboedel
 • Verhuur
 • Aangebouw/bijgebouw

All-Risk

 • Brand
 • Blikseminslag
 • Inbraaj
 • Diefstal
 • Stormschade
 • Glasdekking
 • Aansprakelijkheid
 • Inboedel
 • Verhuur
 • Aangebouw/bijgebouw

Alles over de vakantiewoning verzekering

Heeft u een eigen vakantiewoning? Dan moet u deze, net als een woonhuis, goed een vakantiewoning verzekeren. Het type verzekering is in principe hetzelfde.

Met een opstalverzekering zijn alle onroerende zaken in uw vakantiewoning verzekerd bij bijvoorbeeld brand, inbraak, vandalisme en slechte weersomstandigheden. Een fijn idee, want u bent er natuurlijk niet het hele jaar door om een oogje in het zeil te houden.

Een vakantiewoning is vaak voor langere tijd niet bewoond, omdat er alleen gebruik van wordt gemaakt voor korte periodes of in een bepaald seizoen. Hier houden verzekeraars rekening mee bij het afsluiten van een verzekering.

Waarom een vakantiewoning verzekeren?

Een vakantiewoning is voor veel mensen een tweede woning. Er wordt uiteraard niet zoveel tijd doorgebracht als in een woonhuis, maar het is echt een plek om te genieten en uit te rusten. Een bijzondere plek dus, waar vaak veel mooie herinneringen aan verbonden zijn. Voor een vakantiewoning is het daarom net zo belangrijk om de juiste verzekeringen af te sluiten als voor een regulier woonhuis. Wanneer uw vakantiehuis beschadigd raakt, bijvoorbeeld door een brand of storm, zit u soms met hoge financiële kosten. Denk hierbij aan het opruimen van de restanten van de woning, het herbouwen en het vervangen van alle spullen. Deze kosten lopen al snel in de (tien)duizenden euro’s. Door de vakantiewoning goed te verzekeren weet u zeker dat u bij schade of diefstal niet voor onaangename financiële verrassingen komt te staan.

Waar moet ik op letten bij het verzekeren van een vakantiewoning?

Voor zowel een woonhuis als een vakantiewoning sluit u een opstalverzekering af, maar er zijn wel een aantal verschillen. Een verzekeraar stelt namelijk een aantal voorwaarden aan het verzekeren van een vakantiehuis. Deze voorwaarden gaat bijvoorbeeld over de bezetting van de woning en eventueel verhuur. Zo geldt tijdens periodes van langdurige leegstand vaak maar een beperkt dekking. Dat betekent dat u gedurende die periode bijvoorbeeld niet verzekerd bent bij inbraak of schade. Controleer dit daarom altijd goed in de voorwaarden van de verzekeraar.

Ook voor het verhuur van een vakantiehuis gelden andere voorwaarden. Hierbij is onder andere het aantal dagen per jaar dat u de woning verhuurd van belang. Bij de meeste verzekeraars mag u een vakantiehuis voor maximaal 6 maanden per jaar verhuren. Dit kan per verzekeraar verschillen, dus controleer dit altijd even in de polisvoorwaarden. Bij sommige verzekeraars valt verhuur onder de basisdekking en bij anderen kunt u hiervoor een aparte dekking afsluiten. Als u uw vakantiewoning meer dan 300 dagen per jaar verhuurt, moet u een zakelijke opstalverzekering afsluiten.

Hoe verzeker ik een vakantiewoning?

U verzekert uw vakantiewoning met een opstalverzekering en eventueel een inboedelverzekering. Met een opstalverzekering zijn alle onroerende zaken gedekt bij schade of diefstal. Denk bijvoorbeeld aan een ingebouwde keuken of badkamer. Met een inboedelverzekering zijn alle roerende, verplaatsbare spullen ook verzekerd. Als er een brand uitbreekt in de woning kan uw inboedel natuurlijk ook ernstig beschadigen. Daarom kan het verstandig zijn om zowel een opstal- als een inboedelverzekering af te sluiten. Deze combinatie van verzekeringen noemen we ook wel een woonverzekering. Daarnaast kunt u de woonverzekering ook uitbreiden met een aansprakelijkheidsverzekeringrechtsbijstandverzekering en een doorlopende reisverzekering. Wanneer u deze verzekeringen samen afsluit noemen we dit een woonpakket. U hoeft dus niet alle verzekeringen los af te sluiten. Met een woonverzekering weet u zeker dat uw recreatiewoning volledig verzekerd is.

Wat is gedekt?

U kunt twee verschillende dekkingen kiezen bij het verzekeren van uw vakantiehuis. Wat er allemaal gedekt is, hangt af van de dekking die u kiest. Met de standaard dekking  is uw vakantiewoning verzekerd bij brandinbraakvandalisme en schade door weersomstandigheden, zoals stormhagel en bliksem. Als u kiest voor een allrisk dekking bent u ook verzekerd bij plotselinge, onvoorziene gebeurtenissen. Dit omvat bijvoorbeeld schade aan uw vakantiewoning door vallen, stoten of botsen.

Wat kost het om een vakantiewoning te verzekeren?

De kosten voor het verzekeren van een vakantiehuis zijn afhankelijk van een aantal factoren:

 • Het type vakantiewoning
 • De bouwaard van de woning
 • De herbouwwaarde
 • De gewenste dekking
 • Het eigen risico
 • De woonplaats/regio

Bij het berekenen van de kosten kijken verzekeraars naar deze factoren voor het bepalen van de premie. Een vakantiehuis  is natuurlijk een ander soort type woning dan een normaal woonhuis. Vaak woont de eigenaar van het vakantiehuis er niet permanent. In sommige gevallen wordt de woning grotendeels verhuurt en wonen er het hele jaar door dus verschillende mensen in. Een vakantiehuis staat bovendien vaker leeg dan een normaal woonhuis en staat vaak niet in een woonwijk, waardoor er minder goed toezicht is. Als deze factoren bij elkaar zorgen ervoor dat het verzekeren van een vakantiehuis een groter risico vormt voor een verzekeraar dan het verzekeren van een woonhuis. Daarom kunt u niet bij elke verzekeraar uw vakantiehuis verzekeren. Gelukkig zijn er nog genoeg verzekeraars waar u wel uw vakantiewoning kunt verzekeren.

Hoe kan ik een vakantiewoning in het buitenland verzekeren?

In Nederland is het weer natuurlijk niet altijd even lekker. Daarom zijn er ook zat mensen die een vakantiewoning in het buitenland kopen, bij voorkeur in een land waar het wat vaker zonnig en droog is. Hou er wel rekening mee dat het verzekeren van een vakantiewoning in het buitenland vaak iets lastiger is dan wanneer de woning in Nederland staat. Veel verzekeraars beperken zich tot het verzekeren van vakantiewoningen in Nederland, België en Duitsland. Wanneer u een vakantiehuis in een ander land heeft, kunt u maar bij een beperkt aantal verzekeraars terecht. Dit zijn veelal verzekeraars die zich specialiseren in het verzekeren van vakantiehuizen. Soms kunt u wel bij een verzekeraar in het desbetreffende land terecht.

Direct uw vakantiewoning verzekeren via Alpina!

Uw vakantiewoning verzekeren? Op Alpina.nl kunt u eenvoudig de premie voor uw opstal- en inboedelverzekering berekenen. Dit doet u met onze online vergelijkingstool. U vult eerst een aantal gegevens over uw woning in. Hierbij geeft u direct aan om wat voor type woning het gaat. Zo maakt de tool onderscheid tussen een woonhuis en een recreatiewoning. Hierna kunt u de gewenste dekking voor uw verzekering kiezen.  Vervolgens krijgt u een overzicht van alle verzekeraars, inclusief de bijbehorende premies en voorwaarden. Zo kunt u gemakkelijk de juiste verzekering kiezen.

Heeft u nog vragen over het verzekeren van uw vakantiehuis? Neem dan vooral contact met ons op! Wij zijn maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 18.00 telefonisch bereikbaar op 088 – 688 3700. U kunt ons natuurlijk ook een bericht sturen via de chat, WhatsApp of Messenger. In dat geval beantwoorden we uw vraag zo snel mogelijk tijdens kantooruren.

vakantiewoning huis in bos

Vakantiewoning verzekeren bij Eerdmans

Alpina brengt zijn verzekeringen voor vakantiewoningen onder bij de Eerdmans, ook onderdeel van de Alpina group. Eerdmans is al meer dan 50 jaar de specialist op het gebied van bootverzekeringen en verzekeringen voor vakantiewoningen.

Al meer dan 110 jaar helder, transparant & eerlijk advies

Met kennis van elke branche en veel know how verzorgen we helder, transparant & eerlijk advies.
8.3
Op basis van 3696 beoordelingen 93% beveelt ons aan.

Wij pluizen de kleine lettertjes voor je uit

“Het vergelijken van een verzekering loont bijna altijd. Het kan zijn dat de premies zijn verhoogd of dat jouw persoonlijke situatie is veranderd. Daarom raden wij aan om elk jaar een vergelijking te maken voor je verzekering.”

foto Laura van Maarschalkerweerd

Laura van Maarschalkerweerd - Expert verzekeringen

Meer dan 10 jaar ervaring verzekeringen

Achtergrond expert foto Laura van Maarschalkerweerd
Achtergrond afbeelding

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er vandaag tot 18:00

neem contact op