800.000+ klanten
27 vestigingen
92% beveelt ons aan
Camper rijbewijs
Home Blog camper rijbewijs camper

Welk rijbewijs heb ik nodig voor een camper?

19 sep 2019
3 min leestijd

Voor het besturen van een camper is een autorijbewijs verplicht. Voor campers met een maximaal gewicht tot 3500 kilo en maximaal 8 personen is een rijbewijs B of BE voldoende. Het gewicht is het totaal van de camper, lading en gewicht van de inzittenden. Bestuurders van zwaardere campers tot 7500 kilo moeten in het bezit zijn van een vrachtwagenrijbewijs C of C1. Voor campers met meer dan 8 zitplaatsen plus chauffeur, is een rijbewijs D of D1 verplicht.

Is een aanhangwagen achter een camper toegestaan?

Het is toegestaan om een aanhangwagen achter de camper te koppelen. Hiervoor gelden dezelfde regels als bij een personenauto met aanhanger. Met een rijbewijs BE is een aanhanger toegestaan met een totaal maximaal gewicht van 750 kilo. Het is belangrijk dat het gewicht van de aanhanger en lading niet bij het totale gewicht van 3500 kilo zal worden opgeteld. Voor bezitters van het rijbewijs BE dat is uitgegeven voor 19 januari 2013 gelden er andere regels. Deze bestuurders mogen iedere aanhanger gebruiken zonder beperkingen aan het gewicht.

Heb ik een internationaal rijbewijs voor een camper nodig in het buitenland?

Voor de meeste Europese bestemmingen is een rijbewijs BE voldoende om een camper te besturen zonder een internationaal rijbewijs. Gaat de reis naar Australië, Japan, Nieuw, Zeeland, Zuid- Afrika of Cuba, dan is een internationaal rijn]bewijs wel verplicht. Voor Amerika is het niet verplicht, maar kan wel zeer handig zijn als je de Engelse taal onvoldoende spreekt. Via de website van de ANWB kun je per land zien of het internationaal rijbewijs wel of niet verplicht is. Het internationale rijbewijs is eenvoudig te verkrijgen via de ANWB winkels en kost maar € 18,95. De winkel zal het rijbewijs direct verstrekken. Belangrijk is ook dat sommige landen een minimumleeftijd van 21 jaar hanteren voordat een camper mag worden bestuurt. Voorkom onaangename verrassingen en zoek voor begin van de reis na of dit het geval is in het land van bestemming.

Camperverzekeringen vergelijken in 4 stappen

Nu met Gratis verhaalservice

Kan ik mijn camper rijbewijs C1 in 1 dag halen?

Rijscholen bieden de mogelijkheid om binnen 1 dag het rijbewijs C te halen. Er zijn individuele leertrajecten of een duo rijopleiding met twee cursisten. Voor het begin van de cursus zal de rijschool beoordelen of de basisvaardigheden voldoende zijn om het rijbewijs versneld te bemachtigen. Als alternatief zijn er cursussen van 2 of 3 dagen, gevolgd door het examen. In alle gevallen moet de cursist vooraf de twee theorie-examen hebben behaald. Dit zijn de examens RV 1 (light – verkeer en techniek) en RV 2C (administratie). Voor thuisstudie zijn boeken en trainingen via het internet te raadplegen.

Wat zijn de kosten voor een camper rijbewijs C1?

De prijzen voor een cursus rijbewijs C1 verschillen van aanbieder tot aanbieder en zijn afhankelijk van de inhoud van het pakket. Beoordeel vooraf welk pakket het beste past bij de eigen situatie. Een C1 opleiding van 1 dag met 6 uur praktijkles en het CCV praktijkexamen is te vinden rond de € 679. Voor hetzelfde pakket, maar dan met 10 praktijkuren ligt de prijs rond de € 915.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op