quad

Het gevaar van een quad niet onderschatten

27 augustus 2018

Juul Dijkhuis
Laatst geupdatet: 20-09-2022

Een quad is een stoer vervoersmiddel, maar er dreigen grote gevaren voor de bestuurders. Jaren geleden heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken Nederlanders al gewaarschuwd voor het besturen van een quad tijdens de vakantie. Daar hebben ze ook een goede reden voor. Tijdens de zomermaanden overlijden er jaarlijks veel mensen vooral door onervarenheid en onderschatting van de kracht van een quad. Wat is vooral het gevaar en welke tips kunt u iets aan hebben?

Een quad is instabiel

De bestuurders kunnen het gevoel hebben dat ze een auto besturen, maar een quad is veel instabieler. Bij een iets te abrupte stuurbeweging kan het voertuig omslaan, of om het omslaan te voorkomen raakt u van de weg af. Meer ervaren bestuurders weten dit. Onervaren bestuurders lopen vooral gevaar.

Bij een ongeval is er nauwelijks bescherming

In een auto kunt u bij een ongeval baat hebben bij airbags en u zit ook nog beschermd door een kooiconstructie. Op een quad kunt u door een ongeval gelanceerd worden. Eigenlijk is het besturen vergelijkbaar met het besturen van een motor. Een klein stuurfoutje kan al levensbedreigend zijn. Houd dit altijd in gedachten.

Het is geen speelgoed

Met name de bestuurders zorgen voor het gevaar. Bij het verstandig gebruiken van het voertuig valt het gevaar namelijk mee. Maar bestuurders worden vaak overmoedig en gaan onverantwoordelijk snel rijden met de quad. Dit in combinatie met onervarenheid kan voor grote gevaren zorgen. Snel optrekken en met een hoge snelheid bochten nemen is onverantwoordelijk gedrag.

Tien keer meer kans op een ernstig ongeluk

In vergelijking met het besturen van een auto heeft u met een quad tien keer meer kans op een ernstig ongeluk. Dit blijkt uit een Duits onderzoek. Met name de leeftijdsgroep tussen 18 en 24 jaar loopt een groot gevaar.

Tips voor bestuurders: