800.000+ klanten
28 vestigingen
92% beveelt ons aan
quad
Home Blog Gevaar van Quads

Het gevaar van een quad niet onderschatten

27 aug 2018
3 min leestijd

Een quad is een stoer vervoersmiddel, maar er dreigen grote gevaren voor de bestuurders. Jaren geleden heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken Nederlanders al gewaarschuwd voor het besturen van een quad tijdens de vakantie. Daar hebben ze ook een goede reden voor. Tijdens de zomermaanden raken er jaarlijks veel mensen gewond, vooral door onervarenheid en onderschatting van de kracht van een quad. Wat is vooral het gevaar en welke tips kunt u iets aan hebben?

Een quad is instabiel

De bestuurders kunnen het gevoel hebben dat ze een auto besturen, maar een quad is veel instabieler. Bij een iets te abrupte stuurbeweging kan het voertuig omslaan. Om het omslaan te voorkomen kan u vervolgens van de weg af raken. Meer ervaren bestuurders weten dit. Vooral onervaren bestuurders lopen gevaar.

Bij een ongeval is er nauwelijks bescherming

In een auto kunt u bij een ongeval baat hebben bij airbags en u zit ook nog beschermd door een kooiconstructie. Op een quad kunt u door een ongeval gelanceerd worden. Eigenlijk is het besturen vergelijkbaar met het besturen van een motor. Een klein stuurfoutje kan al levensbedreigend zijn. Houd dit altijd in gedachten.

Het is geen speelgoed

Met name de bestuurders zorgen voor het gevaar. Bij het verstandig gebruiken van het voertuig valt het gevaar namelijk mee. Maar bestuurders worden vaak overmoedig en gaan onverantwoordelijk snel rijden met de quad. Dit in combinatie met onervarenheid kan voor grote gevaren zorgen. Snel optrekken en met een hoge snelheid bochten nemen is onverantwoordelijk gedrag.

Tien keer meer kans op een ernstig ongeluk

In vergelijking met het besturen van een auto heeft u met een quad tien keer meer kans op een ernstig ongeluk. Dit blijkt uit een Duits onderzoek. Met name de leeftijdsgroep tussen 18 en 24 jaar loopt een groot gevaar.

Tips voor bestuurders:

  • Zorg voor goed beschermende kleding. Ga het liefst met speciale motorkleding op het voertuig;
  • Onervaren bestuurders moeten eerst ruime ervaring op doen voordat ze grote afstanden afleggen;
  • Verdeel in bochten uw gewicht, op deze manier houdt u beter de controle over het voertuig;
  • Op bepaalde quads hoeft u alleen maar een bromfietsrijbewijs hebben. Doe eerst ervaring op tijdens een cursus. Het besturen van een dergelijk voertuig is niet te vergelijken met een bromfiets of een scooter.
  • Ook als u een autorijbewijs heeft kan een extra cursus geen kwaad.
  • Word zeker niet overmoedig. Eén foute stuurbeweging kan er al voor zorgen dat u wordt gelanceerd.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op