800.000+ klanten
27 vestigingen
92% beveelt ons aan
aansprakelijkheidsverzekering
Home Blog gezin

Hele gezin meeverzekerd in de aansprakelijkheidsverzekering?

06 aug 2018
3 min leestijd

De aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) biedt dekking tegen schade veroorzaakt door een van de gezinsleden. Maar let wel op bij het afsluiten van de verzekering. Niet in alle gevallen zijn alle gezinsleden meeverzekerd.

De aansprakelijkheidsverzekering biedt, zoals u mag verwachten, dekking tegen schade veroorzaakt door uw aansprakelijkheid. Het kan gaan om een televisie die u bij de buren per ongeluk van het kastje af stoot. Maar u kunt ook de buurvrouw per ongeluk ongelukkig ten val brengen. Als ze bij de val de heupen breekt, kan het financieel om een grote claim gaan. Van welke gezinsleden kan de aansprakelijkheid meeverzekerd worden?

Wie zijn verzekerd op de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren?

De premie is afhankelijk van de gezinssamenstelling. Terecht ook, want een alleenstaande heeft een kleinere kans op het veroorzaken van een schade. Een gezin met twee volwassenen heeft al een grotere kans op schade, en het grootste risico loopt een verzekeraar met een gezin met kinderen. Vooral met jonge kinderen is er een grote kans op schade. Op de aansprakelijkheidsverzekering voor een alleenstaande wordt schade door kinderen alleen vergoed als kinderen meeverzekerd zijn. Gescheiden ouders kunnen de kinderen dus beter beide meeverzekeren.

Wie zijn meeverzekerd?

Huisdieren vallen voor het gevoel bij veel dierenbezitters binnen het gezin. Voor de aansprakelijkheidsverzekering is dat ook het geval. Dus als de hond een fietser onderuit haalt, biedt de verzekering dekking. Zelfs uitwonende kinderen kunnen meeverzekerd zijn. Voor studie uitwonende kinderen blijven vaak meeverzekerd op de aansprakelijkheidsverzekering van de ouders. Hier kan wel een maximale leeftijd voor gelden. Ze zijn bijvoorbeeld meeverzekerd tot hun 27e jaar. Als ze niet voor studie uitwonend zijn, moeten ze een eigen AVP afsluiten.

Hoe zit het met geleende spullen?

Voor schade aan gehuurde spullen biedt de aansprakelijkheidsverzekering geen dekking. Bij geleende spullen ligt het vaak anders. In de verzekering hebben de meeste verzekeraars de zogenaamde opzichtclausule opgenomen. Voor geleende spullen is er toch dekking door deze clausule. Verzekeraars kunnen wel beperkingen stellen aan het bedrag dat ze uitkeren. Houd er wel rekening mee dat de verzekeraar niet uitkeert als de geleende spullen stuk gaan tijdens normaal gebruik. Een grasmaaier die er tijdens het maaien om onverklaarbare reden mee stopt is vaak niet meeverzekerd. Dit wordt ook wel eigen gebrek van de grasmaaier genoemd.

Bij gezinsuitbreiding is het belangrijk om ook even kritisch te kijken naar de aansprakelijkheidsverzekering. Hetzelfde geldt bij een echtscheiding, bij het gaan samenwonen en als de kinderen het huis uit gaan. Vergelijk ook direct even of het niet goedkoper kan.

 

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op