800.000+ klanten
27 vestigingen
92% beveelt ons aan
Kinderen
Home Blog Minderjarigen kinderen

Minderjarigen (kinderen, pubers) en aansprakelijkheid; hoe zit dit precies?

01 mei 2018
2 min leestijd

Vooral ouders met minderjarige kinderen kunnen niet zonder een aansprakelijkheidsverzekering. Met kinderen heeft u namelijk een veel grotere kans op schade door aansprakelijkheid. Hoe zit het als kinderen of pubers opzettelijk schade veroorzaken? Kunt u dit claimen?

Een aansprakelijkheidsverzekering (AVP) sluit u af voor uzelf en voor de gezinsleden. Zelfs de hond, het konijn en de inwonende schoonmoeder zijn meeverzekerd. Jonge kinderen zijn door hun speelsheid en baldadigheid onberekenbaar. Een brandstichting, vandalisme of zelfs joyriding is niet volledig uit te sluiten. De aansprakelijkheidsverzekering biedt geen dekking voor opzettelijk veroorzaakte schade, maar voor kinderen tot 14 jaar geldt er een uitzondering.

Wanneer wordt opzettelijk veroorzaakte schade vergoed?

Op ouders rust een risicoaansprakelijkheid voor hun kinderen tot ze 14 jaar oud zijn. Door deze vorm van aansprakelijkheid kunt u stellen dat opzettelijk veroorzaakte schade door kinderen tot 14 jaar in te dienen is op de aansprakelijkheidsverzekering. Vanaf de 14e verjaardag is dat niet meer het geval. De verzekeraar kan opzettelijk veroorzaakte schade dan afwijzen. Het is aan verzekeraars hoe strikt ze dit toepassen, maar volgens de polisvoorwaarden van de aansprakelijkheidsverzekering kunnen ze de schade afwijzen.

Hoe zit het met veroorzaakte schade door joyriding?

Bij schade veroorzaakt met een motorrijtuig, keert de verplichte WA autoverzekering de schade van de tegenpartij uit. Bij joyriding ligt het anders. Joyriding wordt namelijk vaak uitgesloten in de polisvoorwaarden van de autoverzekering. Als uw zoon of dochter zich schuldig maakt aan joyriding en ook nog een schade met de auto veroorzaakt, kunt u proberen om de claim veroorzaakt door zijn of haar aansprakelijkheid in te dienen op de AVP. Maar helaas zal dat niet lukken. Aansprakelijkheid veroorzaakt met motorrijtuigen is namelijk uitgesloten. Ook als de veroorzaker van de schade nog geen 14 jaar oud is.

Aansprakelijkheid verzekeren? Om de kosten hoeft u het niet te laten!

De kosten van de aansprakelijkheidsverzekering zijn onder andere afhankelijk van de gezinssamenstelling, maar deze verzekering is ook voor een gezin met kinderen goed betaalbaar. Een gezin betaalt een premie van ongeveer €5 of €6 per maand. Gezinnen zonder kinderen en alleenstaanden betalen nog minder. Als u per ongeluk letsel aanbrengt bij een ander kunt u de verzekering hiervoor aanspreken. Dit zijn ook de grote risico’s waar u deze verzekering voor afsluit.

Ook als u geen kinderen heeft kan de schade door aansprakelijkheid flink in de papieren lopen. Wilt u meer weten over de aansprakelijkheidsverzekering? Bereken de premie op Alpina.nl en sluit de verzekering ook gelijk af.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op