800.000+ klanten
27 vestigingen
92% beveelt ons aan

Begrippenlijst bootverzekering

Staat uw begrip er niet bij?
Neem dan gerust contact op met onze klantenservice, zij staan u graag te woord.

HIN-nummer

HIN-nummer

Het HIN-nummer (Hull Identification Number), is het “chassisnummer” van het vaartuig. Vaartuigen gebouwd na juni 1998 zijn standaard voorzien van dit nummer. Doorgaans is het HIN-nummer te vinden op of rond de spiegel van uw vaartuig.

Het kan voorkomen dat uw vaartuig niet is voorzien van een uniek HIN-nummer vaak is de reden dat uw vaartuig dan voor juni 1998 is gefabriceerd. Wanneer uw vaartuig niet is voorzien van HIN-nummer kijkt u dan of uw vaartuig is voorzien van een romp of serienummer.

HIN-nummer interpetatie
NL – Land van productie
ZZZ – Unieke code van de werf die de romp bouwde
12345 – Serienummer
A – maand van productie (A januari t/m L december)
5 – Jaar van productie
05 – Model jaar

Boten <20 pk of zonder motor

Hieronder vindt u een overzicht van de boten met een minder dan 20 pk motor of zonder motor. Ook voor een Bootverzekering voor deze boten kunt u bij Alpina verzekering terecht.

Open boot

Onder een open boot wordt een boot verstaan zonder overdekking en met een aanhangmotor tot 20 pk of motorloos. U kunt bijvoorbeeld denken aan een open vissersbootje.

Rubberboten

Onder rubberboten worden alle boten verstaan die een rubberen basis hebben. De haalbare snelheid van de rubberboot speelt voor het berekenen van de premie geen rol.

Bootverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

Motorboten

Hieronder vindt u een overzicht van de verschillende motorboten waarvoor VerzekerVoordelig.nl een bootverzekering aanbiedt.

Catamaran open / gesloten

Een catamaran is een vaartuig bestaande uit twee drijvende delen die boven de waterlijn parallel aan elkaar gemonteerd zijn via een licht middenstuk. Catamarans zijn stabiele vaartuigen met een relatief lage weerstand, waardoor grote snelheden behaald kunnen worden. Open catamarans hebben geen overdekking, gesloten catamarans wel.

Kajuitspeedboot

Een kajuitspeedboot is een motorboot voorzien van een kajuit met een benzinemotor van meer dan 50 pk. Bovendien moet de boot voorzien zijn van vaste slaapplaatsen en een kookgelegenheid, wil het een kajuitspeedboot genoemd worden.

Motorkruiser

Onder de motorkruiser worden alle kajuitmotorboten verstaan die een binnenboordmotor zonder hekaandrijving hebben. Wanneer kajuitmotorboten wel een hekaandrijving hebben of een binnenboord benzinemotor van meer dan 50 pk, wordt het kajuitspeedboot tarief door de verzekeraar berekend.

Multihulls

Een multihull is een luxere versie van de catamaran. De multihull bestaat uit meerdere ‘hulls’, oftewel scheepsrompen. Deze scheepsrompen lopen verticaal aan elkaar parallel. Multihulls zijn vaak voorzien van comfortabele slaapplekken.

Open speedboot

Onder een open speedboot vallen boten met een buitenboordmotor van meer dan 25 pk of een hekaandrijving en open boten met een ingebouwde benzinemotor van meer dan 50 pk.

Sloep / Vlet

Onder een sloep wordt een kruising tussen een binnenvaartscheepje en een skiff (eenpersoons roeiboot) verstaan. Een vlet is een klein vaartuig van staal dat erg op een sloep lijkt, maar in plaats van een recht en verticaal voorsteven een schuin oplopend voorsteven heeft.  Sloepen en vletten zijn echte recreatiebootjes, ze behalen doorgaans geen hoge snelheden maar worden vooral voor ontspannende vaartochtjes ingezet.

Speedkruiser

Een speedkruiser is een overdekt schip waarmee een langere tijd op het water verbleven kan worden. Speedkruisers zijn dan ook voorzien van slaapplekken, een sanitaire ruimte en een kookgelegenheid. Speedkruisers halen gemiddelde snelheden van 44 km / per uur.

Toerboot open / gesloten

Een toerboot kan open of gesloten zijn. Een toerboot is ervoor gemaakt om langere afstanden te toeren op een gelijkmatige snelheid. De meeste toerboten zijn voorzien van een kajuit met slaapplekken.

Vaartuigen in grote steden

Wanneer u een boot heeft in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht of Den Haag zijn er een aantal zaken op het gebied van een Bootverzekering waar u rekening mee moet houden.

Waarom in de grote steden?

In grote steden hebben booteigenaren minder zicht op hun vaartuig. Doordat bijvoorbeeld de grachten in Amsterdam niet direct grenzen aan de huizen kan een booteigenaar moeilijker zijn / haar boot in de gaten houden. In grote steden hebt u daarom te maken met een zogenoemd verhoogd risico.

Door dit verhoogde risico is er door verzekeraars besloten geen WA Beperkt Casco of WA Casco meer aan te bieden aan booteigenaren in grote steden. Wel kunt u de WA Bootverzekering nemen, die de aansprakelijkheid van de eigenaar en de bestuurder van de boot voor toegebrachte schade aan derden dekt.

Uitzonderingen

  • Vaartuigen die een ligplaats hebben in een bewaakte jachthaven in de stad komen wel in aanmerking voor een WA + beperkt casco Bootverzekering of een WA + casco Bootverzekering
  • Booteigenaren die een ligplaats direct aan huis hebben, kunnen eveneens kiezen voor de Beperkt Casco en de Casco Bootverzekering. Hierbij wordt er wel streng op gelet dat de ligplaats direct aan huis ligt, bijvoorbeeld voor de deur, of aan de tuin die direct aan vaarwater ligt. Er mag geen weg tussen huis en ligplaats liggen(zoals het geval is bij grachtenpanden).

Zeilboten en jachten

Hieronder vindt u een overzicht van de verschillende zeilboten en (zeil)jachten waar VerzekerVoordelig.nl bootverzekeringen voor aanbiedt. Bij de beschrijvingen kunt u eenvoudig lezen waar uw vaartuig onder valt.

Kajuitzeilboot

Een kajuitzeilboot is een zeilboot voorzien van een kajuit. Kajuitzeilboten vindt u in verschillende formaten en met één of meerdere zeilmasten.

Kajuitzeiljacht

Onder een kajuitzeiljacht wordt een jacht met een zeil en een kajuit verstaan. Onder een jacht verstaat men een schip of scheepje bestemd voor recreatie, voorzien van een grote, luxueuze kajuit of een paviljoen (achterkajuit).

Klassiek zeiljacht

Een klassiek zeiljacht is een luxueus schip voorzien van zeilen. Klassieke zeiljachten worden als klassiek bestempeld omdat ze alleen aangedreven worden door windkracht en verder geen andere aandrijvingsmethoden bevatten.

Motorzeiler

Motorzeilers zijn zeilboten voorzien van krachtige motoren. Door de combinatie zeil / motor kunnen deze grote snelheden behalen. Deze motorzeilers worden dan ook vaak gebruikt voor zeilwedstrijden.

Open zeilboot

Open zeilboten zijn zeilboten zonder overdekking. U vindt in deze categorie open zeilboten met alleen zeilen en open zeilboten voorzien van een aanhangmotor.

Lees ook:

Bereken direct de premie van uw bootverzekering!

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op