Heeft een MMBS kentekenplicht?

Vroeger was een MMBS (Motorrijtuig Met Beperkte Snelheid) vrijgesteld van kentekenplicht, maar sinds 1 januari 2021 zijn er nieuwe regels voor het rijden op de openbare weg met een MMBS. Deze nieuwe regels houden in dat een MMBS geregistreerd moet worden en dus ook een kenteken krijgt. Het gaat hierbij om bepaalde soorten MMBS die een maximale constructiesnelheid hebben van meer dan 6 km/u en op de openbare weg rijden. Twijfelt u of uw voertuig registratieplicht heeft? Wij zetten alle informatie even voor u op een rijtje!

MMBS verzekering afsluiten? Bereken uw premie!

Uitzonderingen kentekenplicht MMBS

Er zijn een aantal uitzonderingen wat betreft de MMBS kentekenplicht. Dit zijn:

  • Voertuigen met een maximale constructiesnelheid van minder dan 6 km/u
  • 1-assige motorrijtuigen
  • Asfalteermachines
  • Asfaltreesmachines
  • Walsen

Ook MMBS’en die smaller zijn dan 130 centimeter hebben geen registratie- en kentekenplicht. Dit zijn bijvoorbeeld:

  • Voertuigen zonder trekinrichting die bedoeld zijn voor o.a. maaien, onkruid bestrijden, vegen, sneeuwruimen, gladheid bestrijden of hondenpoep verzamelen
  • Heftrucks zonder verwisselbaar getrokken uitrustingsstuk aan de voorkant

Kan ik controleren of mijn MMBS kentekenplicht heeft?

Is u nog niet helemaal duidelijk of uw MMBS kentekenplicht heeft? Dan kunt u de keuzehulp van de RDW gebruiken. Door het beantwoorden van een aantal vragen over uw voertuig kunt u controleren of uw MMBS geregistreerd moet worden.

Hoe registreer ik mijn MMBS?

Op de website van de RDW kunt u uw MMBS registreren. U kunt hiervoor inloggen met uw DigiD. Ook moet u een aantal gegevens over het voertuig bij de hand houden, zoals het Voertuig Identificatie Nummer (VIN), merk en handelsbenaming van het voertuig en het bouwjaar. Nadat u de kosten van €18,- heeft betaald via iDeal krijgt u een bevestigingsmail van de RDW. Nadat de aanvraag is goedgekeurd, krijgt u het kentekenbewijs binnen 20 werkdagen opgestuurd. Een werkdag later krijgt u de tenaamstellingscode.

Kentekenplaatplicht voor MMBS

Hoewel een MMBS nu registratie- en kentekenplicht heeft, hoeven niet alle MMBS’en een kentekenplaat te hebben. Uw MMBS moet een kentekenplaat hebben als:

  • Deze harder rijdt dan 25 km/u
  • Deze ontheffingsplichtig is

Als uw MMBS niet harder rijdt dan 25/u is een kentekenplaat niet verplicht tot 1 januari 2025. Vanaf 1 januari 2025 hebben alle voertuigen een kentekenplaatplicht.

Bereken direct de premie van uw MMBS verzekering!

Hoe doen wij het?

Laatst geüpdatet: 19-01-2021

Financieel zeker.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op