800.000+ klanten
92% beveelt ons aan
28 vestigingen

Is schade opgelopen tijdens een verbouwing gedekt?

Bij het verbouwen van een woning komt veel kijken. U kunt ervoor kiezen om het klussen zelf te doen of het uit te besteden aan een aannemer. Hoe dan ook wilt u natuurlijk wel dat uw woning goed verzekerd is tijdens de verbouwing. Maar wat nou als er inderdaad schade ontstaat tijdens de verbouwing; wordt dat gedekt door de opstalverzekering?

Opstalverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

opstalverzekering tijdens verbouwing

Opstalverzekering: dekking tijdens verbouwing

Bij een verbouwing is de dekking van een opstalverzekering vaak beperkt. Een verzekeraar stelt meestal een aantal voorwaarden aan een verbouwing. Ten eerste moet u het zo snel mogelijk doorgeven aan uw verzekeraar als u gaat verbouwen, ook als het om een gedeeltelijke verbouwing gaat. Daarnaast gaat de verzekeraar ervan uit dat u niet in een bouwput woont. Als u bijvoorbeeld lekkageschade krijgt, terwijl de uitbouw nog niet waterdicht is gemaakt, is dit niet verzekerd. Uw woning moet bewoond en wind- en waterdicht zijn tijdens de verbouwing. Als u aan de voorwaarden van uw verzekeraar voldoet, is uw woning verzekerd voor de basisdekking tijdens een verbouwing. Ook bouwmaterialen en andere zaken die in de woning staan en nog geïnstalleerd moeten worden zijn dan meestal verzekerd. Dit zijn bijvoorbeeld materialen die nodig zijn voor de verbouwing, of een keuken die nog geïnstalleerd moet worden.

Opstalverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

Zelf klussen of laten doen?

Als er schade is ontstaan tijdens een verbouwing, kan de verzekeraar die schade verhalen op diegene die verbouwd heeft. Laat u de verbouwing door een aannemer uitvoeren? Dan kan bij schade de aannemer aansprakelijk gesteld worden voor de schade. Dien de schade in dat geval in bij de verzekeraar. De verzekeraar neemt het verhaalproces dan over. Gaat u zelf verbouwen? Dan kan de verzekeraar de schadeclaim afwijzen als ze aan kunnen tonen dat de schade ontstaan is door de verbouwing.

Allrisk opstalverzekering

Tegenwoordig kiezen veel mensen voor de allrisk opstalverzekering. Met een allrisk opstalverzekering bent u verzekerd voor brandschade, inbraak en vandalisme, schade door slechte weersomstandigheden, zoals storm, bliksem en hagel, schade door plotseling onvoorziene gebeurtenissen.

In de polisvoorwaarden worden een aantal uitsluitingen van dekking genoemd. Als de schade niet is uitgesloten is het dus verzekerd in de opstalverzekering. Schade door een eigen foutje tijdens de verbouwing is dus wel verzekerd.

Wanneer geen dekking?

Er zijn een aantal waarin u geen of een beperkte dekking heeft. Dat is bijvoorbeeld als:

  • Uw woning tijdens de verbouwing onbewoond is
  • Uw woning niet wind- en waterdicht is, bijvoorbeeld omdat er daken, muren, ramen of deuren ontbreken
  • Als u uw verzekeraar niet binnen 30 dagen informeert over de verbouwing en u schade heeft nadat de verbouwing klaar is

In de eerste twee situaties bent u dan alleen verzekerd bij schade door brand, ontploffing, bliksem, storm en hagel. Schade door inbraak, diefstal en vandalisme is alleen verzekerd als er braaksporen zichtbaar zijn aan de woning.

Sluit een opstalverzekering af via Alpina

Heeft u voor uw (nieuwe) woning nog geen opstalverzekering afgesloten? Doe dat dan direct op Alpina.nl! Door het vergelijken van opstalverzekeringen komt u er gemakkelijk achter welke verzekering het beste bij uw wensen past. Kijk hierbij niet alleen naar de prijs, maar ook naar de inhoud. In de polisvoorwaarden vindt u terug hoe u bij die verzekeraar verzekerd bent tijdens een verbouwing.

Bereken direct de premie voor uw opstalverzekering!

Hoge pakketkorting mogelijk

Nooit onderverzekerd

Stel zelf je pakket samen

Een breed aanbod

Wij vergelijken alle verzekeraars voor jou, scheelt weer tijd

Hulp van onze experts

Kom je er niet uit? Onze experts staan altijd klaar om je te helpen

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op