Goed nieuws voor Nederland, goed nieuws voor jou!

Kan ik een rechtsbijstandverzekering direct gebruiken na afsluiten?

Vaak wordt een rechtsbijstandverzekering pas afgesloten op het moment dat men hem nodig heeft. Helaas is het dan eigenlijk al te laat. De meeste verzekeraars hanteren een wachttijd bij het afsluiten van een rechtsbijstandverzekering. Dit betekent dat je niet meteen dekking hebt op het moment dat je de verzekering afsluit. Maar bestaat er ook een rechtsbijstandverzekering die je direct kunt gebruiken?

arbeidsongeschiktheidsverzekering

Rechtsbijstandverzekering niet direct gebruiken vanwege wachttijd

Je kunt je rechtsbijstandverzekering niet direct gebruiken, omdat de verzekeraar een wachttijd hanteert. Een wachttijd houdt dus in dat je niet direct beroep kunt doen op jouw rechtsbijstandverzekering. Het verschilt per verzekeraar hoelang de wachttijd is, dit kun je controleren in de polisvoorwaarden. De meeste verzekeraars hanteren een wachttijd van 3 tot 6 maanden.

Bijvoorbeeld: Je sluit op 1 januari een rechtsbijstandverzekering af. Begin mei raak je verwikkeld in een vervelend conflict met de huisbaas. In de polisvoorwaarden van je rechtsbijstandverzekering staat echter dat je een wachttijd hebt van 6 maanden. Je kunt dan dus nog geen aanspraak maken op jouw rechtsbijstandsverzekering, omdat je nog in de wachttijd zit. Als de verzekeraar een wachttijd hanteert van 3 maanden kun je wel gebruik maken van de verzekering, omdat de wachttijd al voorbij is.

Rechtsbijstandverzekering afsluiten? Bereken jouw premie!

Waarom is er een wachttijd?

De reden dat je niet direct gebruik kunt maken van een rechtsbijstandverzekering, is omdat verzekeraars geen rechtsbijstand willen bieden bij lopende conflicten. In dat geval had je namelijk al eerder een rechtsbijstandverzekering moeten afsluiten vinden zij, en niet pas op het moment dat je hem nodig hebt. Anders kan het voorkomen dat iemand ná zijn ontslag snel een rechtsbijstandverzekering afsluit, om deze vervolgens weer op te zeggen zodra het conflict is opgelost. Dan maak je eigenlijk misbruik van de verzekeraar.

Hetzelfde geldt voor voorziene conflicten. Als je een conflict van te voren al kon zien aankomen, kun je geen aanspraak doen op de rechtsbijstandverzekering. Dit geldt nog steeds als de wachttijd al voorbij is. Een te voorzien conflict is bijvoorbeeld een aangekondigde reorganisatie.

Rechtsbijstandverzekering zonder wachttijd

Er bestaan ook rechtsbijstandverzekeringen waar je direct gebruik van kunt maken. Een aantal verzekeraars bieden tegenwoordig namelijk een rechtsbijstandverzekering zonder wachttijd aan. Na het afsluiten van de verzekering ben je dan direct verzekerd bij een conflict. Let wel goed op, want er zitten vaak een aantal voorwaarden aan verbonden. Zo is ook bij een rechtsbijstandverzekering die je direct kunt gebruiken, een lopend conflict uitgesloten. Het heeft dus alsnog geen zin om een rechtsbijstandverzekering af te sluiten op de dag dat je bent ontslagen of in een conflict verwikkeld raakt met je huisbaas.

Sluit een rechtsbijstandverzekering af via Alpina

Wil je een rechtsbijstandverzekering afsluiten en direct gebruiken? Dat kan via Alpina! Met onze online vergelijkingstool kun je eenvoudig verzekeraars vergelijken. Kijk niet alleen naar de wachttijd van een verzekeraar, maar vooral naar de juiste dekking en de polisvoorwaarden. Dan weet je zeker dat je verzekerd bent van goede rechtsbijstand op het moment dat je dat nodig hebt.

Na het invullen van een aantal persoonlijke gegevens kun je aangeven welke modules je aan wilt zetten. Vervolgens krijg je een indicatie van de maandelijkse premie. Heb je de juiste rechtsbijstandverzekering gevonden? Dan kun je deze direct online afsluiten! Voor vragen kun je natuurlijk altijd contact met ons opnemen. Je kunt ons bellen op 088 – 6883700 of een berichtje sturen via de chat, WhatsApp of Messenger.

Bereken direct de premie voor jouw rechtsbijstandverzekering!

Nu met Gratis verhaalservice

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op