Hoe zit het met de milieuzone voor brom- en snorfietsen?

Milieuzone voor brom- en snorfietsen

Een milieuzone bestaat al in Utrecht en Rotterdam voor vervuilende auto’s. Auto’s van vóór een bepaald bouwjaar mogen sommige delen van de steden niet meer in. Amsterdam gaat per 2018 een milieuzone instellen voor scooters (brom- en snorfietsen). De stad telt ongeveer 55.000 scooters, dus is het een ingrijpend besluit.

De bromfiets/scooter en de snorfiets mogen na de jaarwisseling bepaalde wijken van Amsterdam niet meer in. Het gaat om zogenaamde 2-takt en 4-takt voertuigen van vóór 1 januari 2011. De datum waarop een voertuig voor het eerst een kenteken heeft gekregen is doorslaggevend. De maatregel heeft betrekking op de bebouwde kom van Amsterdam.

Besparen op uw scooterverzekering? Vergelijk premies!

Is er ontheffing mogelijk?

Ja, dat is mogelijk. Elektrisch voortbewogen scooters zijn automatisch vrijgesteld. Maar zoals te verwachten is met dit soort maatregelen geldt ook voor andere soorten voertuigen een ontheffing. Een verbod om in de bebouwde kom te rijden kan namelijk onredelijk uitvallen. De volgende bromfietsen / snorfietsen kunnen vrijgesteld worden:

  • Gehandicaptenvoertuigen
  • Oldtimers
  • Omgebouwde scooters waar nu een schone motor in zit
  • Onder voorwaarden 4-taksbromfietsen of snorfietsen

De laatste ontheffing is ook weer gekoppeld aan de datum eerste toelating. De scooter kan vrijgesteld worden als het eerste kenteken tussen 1 januari 2008 en 1 januari 2011 geregistreerd is bij de RDW. Sinds 2008 worden er namelijk schonere motoren op deze scooters geplaatst. Zodra de 4-taksbromfietsen of snorfietsen ouder zijn dan 10 jaar, vervalt de ontheffing. Voor deze ontheffing is een keuring noodzakelijk.

Wanneer is een brom- of snorfiets een oldtimer?

Eigenaren van een oldtimer worden tegemoet gekomen. De voertuigen zijn slecht voor het milieu, maar ze in één keer weren in Amsterdam ging de besluitvormers te ver. Je kunt ontheffing aanvragen voor scooters vanaf 30 jaar oud. De ontheffing geldt voor weekenden en voor de officiële feestdagen. De ontheffing is geldig voor een periode van één jaar. De ontheffing voor het weekend geldt van vrijdagmiddag 12 uur tot maandagmiddag 12 uur.

Ook in uitzonderingsgevallen is ontheffing nog mogelijk op grond van de hardheidsclausule. Op grond van deze clausule kan er in een wet of verordening een uitzondering op de regels gemaakt worden. Dit is om te voorkomen dat bepaalde voertuigen over het hoofd worden gezien.

Bereken de premie voor een scooterverzekering

Hoe doen wij het?

Laatst geüpdatet: 23-02-2021

Financieel zeker.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op