Scooter schorsen: wat houdt dat in?

Gaat u uw scooter een tijd niet gebruiken, bijvoorbeeld omdat het te koud wordt of omdat u er door omstandigheden een tijdje niet op kan rijden? Dan is het zonde om te blijven betalen voor bijvoorbeeld de scooterverzekering. U kunt de scooter daarom ook schorsen. Tijdens de schorsing hoeft u niet te voldoen aan de WA-verzekeringsplicht. Ook betaalt u geen wegenbelasting. Op Alpina.nl leest u alles over het schorsen van een scooter met de voor-en nadelen.

Scooterverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

Wat heb je nodig om een scooter te schorsen?

Om een scooter te schorsen heeft u een aantal documenten nodig. Als u het kenteken gaat schorsen bij het loket moet u het tenaamstellingsbewijs, het overschrijvingsbewijs en een geldig legitimatiebewijs OF de kektenekencard en de tenaamstellingscode meenemen. Als u de scooter online schorst, kunt u inloggen met DigiD.

Hoe kan ik de schorsing van een scooter weer opheffen?

Als u voor het eindigen van de schorsingsperiode weer gebruik wilt maken van de scooter, kunt u de schorsing opheffen. Als u de schorsing opheft, wordt deze per direct beëindigd. U kunt de schorsing niet opheffen voor een datum in de toekomst. Als u de schorsing beëindigt voordat de schorsingsperiode afloopt, krijgt u geen geld terug. Het opheffen is wel gratis. U kunt de schorsing zowel online als bij het loket opheffen.

Scooter schorsen: hoe zit dat met de verzekering?

Als uw scooter geschorst is, hoeft u niet meer te voldoen aan de WA-verzekeringsplicht. U moet de scooterverzekering wel zelf opzeggen. Dit kan heel makkelijk via de verzekeraar of tussenpersoon. Loopt uw scooterverzekering via Alpina? Op Alpina.nl kunt u 24/7 een wijziging doorgeven. Als u niet meer voldoet aan de WA-verzekeringsplicht, zonder dat het kenteken is geschorst, krijgt u een boete van de RDW.

Kan ik een geschorste scooter verkopen?

Ja, ook een geschorste scooter kunt u verkopen. Stel dat u een tijd geleden de scooter heeft geschorst, omdat u van plan was om hem langere tijd niet te gebruiken. Nadat de scooter maandenlang ongebruikt bij u in de schuur heeft gestaan besluit u om hem toch maar te verkopen. Goed om te weten is dat u de schorsing niet zelf hoeft op te heffen, voordat u de scooter verkoopt. Door de overschrijving van de scooter op naam van de koper wordt de schorsing van het voertuig namelijk automatisch beëindigd.

Wat kost een scooter schorsen in 2023?

Duur schorsingKosten 2021
Schorsing aanvragen of verlengen brom- snorfiets RDW€11,50
Schorsing aanvragen of verlengen brom-snorfiets RDW voor 2 jaar€23,00
Schorsing aanvragen of verlengen brom-snorfiets RDW voor 3 jaar€34,50

Hoe lang mag je een scooter schorsen?

Bij het schorsen kunt u kiezen voor een schorsingsperiode van 1,2 of 3 jaar. De minimale schorsingsperiode is dus 1 jaar. Als u de schorsing echter binnen 1 maand weer beëindigt moet u alsnog motorrijtuigenbelasting betalen over de schorsingsperiode via een naheffing van De Belastingdienst. Als u uw scooter voor 1 jaar schorst, maar de schorsingsperiode eerder beëindigt, krijgt u geen geld terug.

Veelgestelde vragen omtrent het schorsen van een scooter

Waar mag ik parkeren wanneer een scooter geschorst is?

Een geschorste scooter mag niet op een openbare plek geparkeerd staan en moet dus altijd op eigen terrein staan, bijvoorbeeld in een stalling of op eigen terrein. Ook mag deze niet in een openbare garage staan, zoals een parkeergarage. U mag hem wel in een afgesloten garage stallen. Als u toch op een openbare plek parkeert riskeert u een boete.

Welke papieren heb ik nodig om een scooter te schorsen?

Om een scooter te schorsen heb je de volgende documenten nodig:

 • tenaamstellingsbewijs
 • overschrijvingsbewijs
 • geldig legitimatiebewijs OF de kentekencard
 • tenaamstellingscode
Moet ik mijn scooterverzekering zelf stopzetten?

Ja, als u een scooter schorst moet u zelf de scooterverzekering stopzetten. Vergeet dit niet, want het is natuurlijk zonde om onnodig premie te betalen. De scooter moet dan wel van de openbare weg af zijn. Let op: wanneer u de verzekering ook schorst is er ook geen dekking tegen brand of diefstal.

Kan ik een boete krijgen als ik op een geschorste scooter rij? 

Zodra het kenteken van uw scooter is geschorst, mag u er niet meer mee op de openbare weg rijden. Als u dit toch doet, riskeert u een fikse boete van €360,-.

Kan ik een scooter online schorsen?

U kunt uw scooter op verschillende manieren schorsen. De makkelijkste en snelste manier is om het online te regelen. U kunt er ook voor kiezen om de schorsing via het loket te regelen. Hiervoor gaat u naar een kentekenloket, RDW-balie of RDW-keuringsstation.

Scooter online schorsen

U kunt uw scooter 24 uur per dag, 7 dagen per week online schorsen. Om online een brommer te schorsen kunt u het volgende stappenplan volgen:

 1. Ga naar ‘Schorsing aanvragen of verlengen’. Log vervolgens in met uw DigiD. U komt dan terecht in de RDW-dienst
 2. Selecteer het kenteken van het voertuig dat u wilt schorsen
 3. Selecteer hoe lang u het voertuig wilt schorsen (1,2 of 3 jaar)
 4. Betaal de kosten van de schorsing via iDeal
 5. Vervolgens ontvangt u per e-mail een bevestiging van de aanvraag
 6. Het kenteken is geschorst zodra u een tweede e-mail van de RDW krijgt. In deze e-mail staat ook de einddatum van uw schorsing. Deze e-mail is het bewijs van uw schorsing, daarom is het belangrijk dat u hem goed bewaard

Scooter bij het kentekenloket schorsen

Als u uw scooter liever via het loket schorst, kunt u de volgende stappen volgen:

 1. Ga naar een kentekenloket, RDW-keuringsstation op RDW-balie
 2. Neem het tenaamstellingsbewijs en het overschrijvingsbewijs OF de kentekencard en de tenaamstellingscode mee. Vergeet ook een geldig identiteitsbewijs niet.
 3. Kies hoelang u het voertuig wilt schorsen (1,2 of 3 jaar)
 4. Betaal de kosten van de schorsing
 5. Van de medewerker krijgt u vervolgens een schorsingsverslag met daarin tevens de einddatum van de schorsing. Dit is uw bewijs van schorsing, daarom is het belangrijk dat u hem goed bewaard.

Wat zijn de voor- en nadelen van een scooter schorsen?

Als u een tijd geen gebruik maakt van uw scooter kan het lonend zijn om het kenteken te schorsen. Een voordeel hiervan is dat u bespaart op de kosten doordat u geen wegenbelasting of scooterverzekering hoeft te betalen. Er zijn meerdere reden om een scooter tijdelijk te schorsen. Misschien bent u een echte mooi weer-rijder en gebruikt u de scooter liever niet in de herfst en winter. Of gaat u een tijdje naar het buitenland, waardoor u de brommer niet kan gebruiken. Of misschien bent u op dit moment lichamelijk niet in staat om de scooter te gebruiken, maar wilt u dit in de toekomst wel graag doen. Wat uw reden ook is, als u de scooter van plan bent een tijd niet te gaan gebruiken heeft het nut om de scooter te schorsen.

Een nadeel aan het schorsen van eens scooter is dat u er niet meer mee op de openbare weg mag rijden. Dus ook als het maar voor een keertje is, omdat u even snel heen en weer moet. Als u met uw brommer rijdt terwijl deze is geschorst, krijgt u een fikse boete.

Scooter schorsen in de winter

Bent u een echte mooi-weerrijder? Dan vraagt u zich misschien af of u uw scooter in de winter kunt schorsen. Helaas is de minimale schorsingsduur 1 jaar. U kunt de schorsingsperiode natuurlijk ook weer beëindigen zodra het weer lekker weer wordt. Het geld dat u te veel heeft betaald, krijgt u dan echter niet terug. Het schorsen van een scooter kost €11,50 per jaar. Stelt dat u zo’n €6,- per maand betaalt voor uw scooterverzekering. Als u de scooter van november tot maart schorst, hoeft u 5 maanden geen premie te betalen. Voor zo’n korte periode loont het niet echt om te schorsen. Bovendien mag u er dan absoluut niet op rijden.

Bereken online de premie voor uw scooterverzekering!

 • i Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

Hoe doen wij het?

Laatst geüpdatet: 16-12-2021

Financieel zeker.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op