Wegens omstandigheden zijn we vandaag telefonisch minder goed bereikbaar. We willen je graag van dienst zijn en raden je aan om gebruik te maken van onze chatfunctie, die momenteel beter bereikbaar is. Onze excuses voor het ongemak en we staan klaar om je vragen via de chat te beantwoorden.

800.000+ klanten
27 vestigingen
92% beveelt ons aan

Scooter schorsen: wat houdt dat in?

Ga je jouw scooter een tijd niet gebruiken, bijvoorbeeld omdat het te koud wordt of omdat je er door omstandigheden een tijdje niet op kan rijden? Dan is het zonde om te blijven betalen voor bijvoorbeeld de scooterverzekering. Je kunt de scooter daarom ook schorsen. Tijdens de schorsing hoef je niet te voldoen aan de WA-verzekeringsplicht. Ook betaal je geen wegenbelasting. Hier lees je alles over het schorsen van een scooter met de voor-en nadelen.

Scooterverzekering afsluiten? Bereken jouw premie!

scooter schorsen

Kan ik de schorsing van mijn scooter verlengen?

Als je jouw scooter schorst, kun je dit voor 1, 2 of 3 jaar doen. Na deze periode loopt de schorsing automatisch af. Je kunt er echter ook voor kiezen om de schorsing te verlengen. Jouw schorsing verlengen kan vanaf maximaal 6 weken voor de einddatum van de schorsing. De vervaldatum blijft dan gewoon gelijk aan de einddatum van de oude schorsing. Als je de schorsing vóór de 6 weken verlengt, houd je niet de oude vervaldatum. De datum waarop je de schorsing verlengt is dan de nieuwe vervaldatum na 1, 2 of 3 jaar. 1 maand voor de schorsing afloopt, krijg je een herinneringsbrief van de RDW. Je mag een scooter zo vaak schorsen als je wil.

Scooterverzekering afsluiten? Bereken jouw premie!

Wat heb je nodig om een scooter te schorsen?

Om een scooter te schorsen heb je een aantal documenten nodig. Als je het kenteken gaat schorsen bij het loket moet je het tenaamstellingsbewijs, het overschrijvingsbewijs en een geldig legitimatiebewijs OF de kentekencard en de tenaamstellingscode meenemen. Als je de scooter online schorst, kun je inloggen met DigiD.

Hoe kan ik de schorsing van een scooter weer opheffen?

Als je voor het eindigen van de schorsingsperiode weer gebruik wilt maken van de scooter, kun je de schorsing opheffen. Als je de schorsing opheft, wordt deze per direct beëindigd. Je kunt de schorsing niet opheffen voor een datum in de toekomst. Als je de schorsing beëindigt voordat de schorsingsperiode afloopt, krijg je geen geld terug. Het opheffen is wel gratis. Je kunt de schorsing zowel online als bij het loket opheffen.

Hoe zit dat met de verzekering?

Als je scooter geschorst is, hoef je niet meer te voldoen aan de WA-verzekeringsplicht. Je moet de scooterverzekering wel zelf opzeggen. Dit kan heel makkelijk via de verzekeraar of tussenpersoon. Loopt je scooterverzekering via Alpina? Op Alpina.nl kun je 24/7 een wijziging doorgeven. Als je niet meer voldoet aan de WA-verzekeringsplicht, zonder dat het kenteken is geschorst, krijg je een boete van de RDW.

Kan ik een geschorste scooter verkopen?

Ja, ook een geschorste scooter kun je verkopen. Stel dat je een tijd geleden de scooter hebt geschorst, omdat je van plan was om hem langere tijd niet te gebruiken. Nadat de scooter maandenlang ongebruikt bij je in de schuur heeft gestaan, besluit je om hem toch maar te verkopen. Goed om te weten is dat je de schorsing niet zelf hoeft op te heffen, voordat je de scooter verkoopt. Door de overschrijving van de scooter op naam van de koper wordt de schorsing van het voertuig namelijk automatisch beëindigd.

Wat kost een scooter schorsen in 2024?

Duur schorsing Kosten 2024
Schorsing aanvragen of verlengen brom- snorfiets RDW €13,40
Schorsing aanvragen of verlengen brom-snorfiets RDW voor 2 jaar €26,80
Schorsing aanvragen of verlengen brom-snorfiets RDW voor 3 jaar €40,20

Hoe lang mag je een scooter schorsen?

Bij het schorsen kun je kiezen voor een schorsingsperiode van 1, 2 of 3 jaar. De minimale schorsingsperiode is dus 1 jaar. Als je de schorsing binnen 1 maand weer beëindigt moet je alsnog motorrijtuigenbelasting betalen over de schorsingsperiode via een naheffing van De Belastingdienst. Als je de scooter voor 1 jaar schorst, maar de schorsingsperiode eerder beëindigt, krijg je geen geld terug.

Veelgestelde vragen omtrent het schorsen van een scooter

Waar mag ik parkeren wanneer een scooter geschorst is?

Een geschorste scooter mag niet op een openbare plek geparkeerd staan en moet dus altijd op eigen terrein staan, bijvoorbeeld in een stalling of op eigen terrein. Ook mag deze niet in een openbare garage staan, zoals een parkeergarage. Je mag hem wel in een afgesloten garage stallen. Als je toch op een openbare plek parkeert, riskeer je een boete.

Welke papieren heb ik nodig om een scooter te schorsen?

Om een scooter te schorsen heb je de volgende documenten nodig:

 • tenaamstellingsbewijs
 • overschrijvingsbewijs
 • geldig legitimatiebewijs OF de kentekencard
 • tenaamstellingscode
Moet ik mijn scooterverzekering zelf stopzetten?

Ja, als je een scooter schorst moet je zelf de scooterverzekering stopzetten. Vergeet dit niet, want het is natuurlijk zonde om onnodig premie te betalen. De scooter moet dan wel van de openbare weg af zijn. Let op: wanneer je de verzekering ook schorst is er ook geen dekking tegen brand of diefstal.

Kan ik een boete krijgen als ik op een geschorste scooter rij? 

Zodra het kenteken van je scooter is geschorst, mag je er niet meer mee op de openbare weg rijden. Als je dit toch doet, riskeer je een fikse boete van €360,-.

Kan ik een scooter online schorsen?

Je kunt je scooter op verschillende manieren schorsen. De makkelijkste en snelste manier is om het online te regelen. Je kunt er ook voor kiezen om de schorsing via het loket te regelen. Hiervoor ga je naar een kentekenloket, RDW-balie of RDW-keuringsstation.

Scooter online schorsen

Je kunt jouw scooter 24 uur per dag, 7 dagen per week online schorsen. Om online een scooter te schorsen kun je het volgende stappenplan volgen:

 1. Ga naar ‘Schorsing aanvragen of verlengen’. Log vervolgens in met je DigiD. Je komt dan terecht in de RDW-dienst
 2. Selecteer het kenteken van het voertuig dat je wilt schorsen
 3. Selecteer hoe lang je het voertuig wilt schorsen (1, 2 of 3 jaar)
 4. Betaal de kosten van de schorsing via iDeal
 5. Vervolgens ontvang je per e-mail een bevestiging van de aanvraag
 6. Het kenteken is geschorst zodra je een tweede e-mail van de RDW krijgt. In deze e-mail staat ook de einddatum van je schorsing. Deze e-mail is het bewijs van jouw schorsing, daarom is het belangrijk dat je hem goed bewaard

Scooter bij het kentekenloket schorsen

Als je jouw scooter liever via het loket schorst, kun je de volgende stappen volgen:

 1. Ga naar een kentekenloket, RDW-keuringsstation op RDW-balie
 2. Neem het tenaamstellingsbewijs en het overschrijvingsbewijs OF de kentekencard en de tenaamstellingscode mee. Vergeet ook een geldig identiteitsbewijs niet.
 3. Kies hoelang je het voertuig wilt schorsen (1, 2 of 3 jaar)
 4. Betaal de kosten van de schorsing
 5. Van de medewerker krijg je vervolgens een schorsingsverslag met daarin tevens de einddatum van de schorsing. Dit is jouw bewijs van schorsing, daarom is het belangrijk dat je hem goed bewaard.

Wat zijn de voor- en nadelen van een scooter schorsen?

Als je een tijd geen gebruik maakt van je scooter kan het lonend zijn om het kenteken te schorsen. Een voordeel hiervan is dat je bespaart op de kosten doordat je geen wegenbelasting of scooterverzekering hoeft te betalen. Er zijn meerdere reden om een scooter tijdelijk te schorsen. Misschien ben je een echte mooi weer-rijder en gebruik je de scooter liever niet in de herfst en winter. Of ga je een tijdje naar het buitenland, waardoor je de scooter niet kan gebruiken. Of misschien ben je op dit moment lichamelijk niet in staat om de scooter te gebruiken, maar wil je dit in de toekomst wel graag doen. Wat je reden ook is, als je de scooter van plan bent een tijd niet te gaan gebruiken, heeft het nut om de scooter te schorsen.

Een nadeel aan het schorsen van een scooter is dat je er niet meer mee op de openbare weg mag rijden, anders riskeer je een boete. Dus ook als het maar voor een keertje is, omdat je even snel heen en weer moet.

Scooter schorsen in de winter

Ben je een echte mooi-weerrijder? Dan vraag je je misschien af of je de scooter in de winter kunt schorsen. Helaas is de minimale schorsingsduur 1 jaar. Je kunt de schorsingsperiode natuurlijk ook weer beëindigen zodra het weer lekker weer wordt. Het geld dat je te veel hebt betaald, krijg je dan echter niet terug. Het schorsen van een scooter kost €13,40 per jaar. Stel dat je zo’n €6,- per maand betaalt voor je scooterverzekering. Als je de scooter van november tot maart schorst, hoef je 5 maanden geen premie te betalen, maar voor zo’n korte periode loont het niet echt om te schorsen.

Bereken online de premie voor jouw scooterverzekering!

Nu met Gratis verhaalservice
 • Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op