800.000+ klanten
27 vestigingen
92% beveelt ons aan

BAV bescherming

De beroepsaansprakelijkheidsverzekering, ook wel de BAV genoemd, is een onmisbare verzekering voor alle adviserende beroepen, van makelaars en consultants tot advocaten en coaches. Met name ZZP’ers en andere kleine zelfstandigen doen er goed aan een BAV af te sluiten. In deze blog lees je wat het nut is van een BAV en waarom hij met name kleine ondernemingen goed beschermt.

Bescherming

Risico voor ZZP’er en MKB’er

Een ZZP’er staat sterk in zijn of haar schoenen maar is tegelijkertijd erg kwetsbaar. Want jij bént je bedrijf. Je bent een expert in jouw vak, daarom is het risico dat er wat gebeurt klein. Maar iedereen kan een foutje maken en als die fout grote financiële consequenties heeft voor jouw opdrachtgever, dan zal hij een claim bij jou neerleggen. Kleine bedrijven hebben (in tegenstelling tot grote bedrijven) meestal geen reserves om schadeclaims op te vangen. Dus vormen ze een directe bedreiging voor de voortgang van je onderneming. De tendens is dat er een toename is van het aantal juridische procedures, dus loop je als ZZP’er of MKB’er steeds meer risico bij het uitoefenen van je beroep.

Kleine fout, grote gevolgen

Als voorbeeld van zo’n bedreiging noemt Anita, officemedewerker bij verzekeringsspecialist Cheapp, de boekhouder die een vergissing had gemaakt in de belastingaangifte van een klant. Deze klant kreeg te maken met een naheffing die verhaald werd op de boekhouder. Zonder BAV was de boekhouder door dit incident failliet gegaan. Ook de ict’er die een programma ontwierp voor een webshop met daarin nog een foutje, kreeg een claim aan zijn broek voor gederfde inkomsten. Uit deze voorbeelden blijkt dat een verkeerde handeling of een gebrekkig advies al snel grote gevolgen kan hebben.

Verzekering voor adviesschade

Met een BAV ben je verzekerd tegen vermogensschade als gevolg van verkeerde adviezen, verkeerde handelingen, onjuiste of onvolledige informatie of het schenden van intellectueel eigendomsrecht.
Het voordeel van de BAV is:

 • De schadeclaim wordt vergoed
 • Minder kans op reputatieschade
 • Geen bedreiging van de voortgang van de onderneming
 • Zakelijke relatie met klant wordt niet verstoord

Daarnaast geeft een goede verzekering je bedrijf een professionele uitstraling. Sommige klanten vinden een BAV een voorwaarde om jou de opdracht te gunnen. Het is daarom aan te raden dit in je offerte te benoemen. Zeker omdat de Algemene Voorwaarden je niet altijd voldoende bescherming bieden.

Beroepsgroepen BAV

De beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) moet je niet verwarren met de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Deze laatste verzekering keert uit bij materiële schade. De BAV is er juist voor bedrijven die geen dingen maken, maar advies geven. De volgende beroepsgroepen vallen daar bijvoorbeeld onder:

 • Advocatuur
 • Accountancy
 • Detachering
 • Werving-en-selectie
 • ICT
 • Marketing en PR
 • Training en coaching
 • Architecten
 • Makelaars
 • Adviesbureaus

Bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering

Door een goed bestuurder te zijn kun je dus niet altijd een bestuurdersaansprakelijkheid voorkomen. Maar gelukkig kun je je er wel voor verzekeren. Sluit een goede bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering af. Deze geeft bescherming tegen claims en dekt meestal ook de proceskosten. Een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering zorgt ervoor dat je privévermogen niet wordt aangesproken bij schadeclaims als gevolg van beslissingen die je hebt genomen als bestuurder van je organisatie.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op