800.000+ klanten
28 vestigingen
92% beveelt ons aan
Home Autoverzekering Autoschade schade door eigen schuld

Schade aan auto door eigen schuld: is dit gedekt door de verzekering?

Schade aan auto door eigen schuld? Dan bestaat de kans dat je hiervoor verzekerd bent. Dit geldt echter niet voor iedere soort autoverzekering; ga daarom nauwkeurig na hoe je verzekerd bent.

Heb je alleen een autoverzekering met een WA dekking afgesloten? Dan valt schade aan je eigen auto, door jouw schuld, nooit onder de verzekering. De verzekeraar zal dan ook niet uitkeren. Ook met een beperkt casco verzekering wordt schade aan je eigen auto door eigen schuld niet vergoed.

De enige dekking die je kunt kiezen om schade aan de auto door eigen schuld vergoed te krijgen, is de volledig casco verzekering. Dit is namelijk de enige soort verzekering die alle schades vergoedt, met uitsluiting van wettelijk uitgesloten gevallen (zoals dronkenschap).

blikschade auto

Schade door eigen schuld: claimen of zelf betalen?

Wanneer je schade maakt, moet je altijd een afweging maken of het claimen van de schade de hogere premie waard is. Het kan zo zijn dat de schade zo gering is dat je duurder uit bent wanneer je de schade claimt. Kijk daarom altijd goed hoeveel schadevrije jaren je hebt en of jouw premie omhoog gaat, wanneer je de schade claimt. Afhankelijk van de hoogte van jouw eigen risico en de verhoging van de premie kun je een besluit nemen over het betalen van de schade. Bedraagt het schadebedrag maar 200 euro? Dan is het waarschijnlijk voordeliger om de kosten zelf te betalen.

Autoverzekering afsluiten? Bereken jouw premie!

Het is wel verstandig om je schade te claimen, wanneer het bedrag boven het eigen risico en de premieverhoging uitkomt. Krijg je geen hogere premie omdat je zoveel schadevrije jaren hebt opgebouwd? Ga dan voor het claimen van de schade.

Neem voordat je een keuze maakt over het claimen van de schade altijd contact op met jouw verzekeraar. Deze kan een berekening maken om je te helpen bij het maken van de keuze. Zo kun je overzichtelijk inzien welke keuze voor jou het voordeligst is.

Schade door eigen schuld: wel of geen volledig casco?

Een volledig casco verzekering is in sommige gevallen het overwegen waard. Bij het aanschaffen van een auto jonger dan 6 jaar, wordt er vaak voor gekozen om een volledig casco verzekering af te sluiten. Wanneer je erg afhankelijk bent van de auto, kan een volledig casco verzekering eveneens verstandig zijn. Houd er rekening mee dat een volledig casco verzekering aanzienlijk duurder is dan een andere verzekering. Bedenk daarom goed of je dit nu en in de toekomst kunt blijven betalen.

Is de auto ouder dan 6 jaar en gebruik je hem weinig of is de auto niet zoveel meer waard? Dan is het wellicht beter om een goedkopere autoverzekering te kiezen.

Wat dekt de verzekering bij schade door eigen schuld?

Wat je verzekeraar vergoedt bij schade door eigen schuld, hangt af van de dekking van jouw autoverzekering. Hieronder lichten we de drie dekkingen nog even toe:

WA

WA staat voor Wettelijke Aansprakelijkheid. Dit houdt in dat met deze dekking enkel aansprakelijkheidsschades worden vergoed door de verzekeraar. Aansprakelijkheidsschade is schade die je bij een ander veroorzaakt met jouw auto. Schade aan je eigen auto door eigen schuld valt niet onder de WA-dekking.

WA beperkt casco

Een WA beperkt casco autoverzekering is een aanvulling op de wettelijk verplichte WA. Met deze dekking ben je verzekerd voor schades waar je zelf geen invloed op hebt, zoals brand, storm, joyriding en diefstal. Heb je een beperkt casco dekking? Dan wordt schade door eigen schuld helaas niet vergoed door de verzekeraar.

Allrisk

Een Allrisk dekking is de meest uitgebreide dekking voor een autoverzekering. Hiermee ben je ook verzekerd voor zogenoemde eenzijdige schades, zoals wanneer je tegen een paaltje rijdt of een inschattingsfout maakt tijdens het parkeren. Een schade claimen heeft dus wel gevolgen voor jouw premiekorting en schadevrije jaren. Kijk daarom altijd goed of het verstandig is om de schade te claimen of dat je de reparatie misschien beter zelf kunt betalen.

Bereken en vergelijk autoverzekering premies in 4 stappen

Nu met Gratis verhaalservice
  • Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op