Schade aan auto door eigen schuld: is dit gedekt door de verzekering?

Schade aan auto door eigen schuld? Dan bestaat de kans dat u hiervoor verzekerd bent. Dit geldt echter niet voor iedere soort autoverzekering; ga daarom nauwkeurig na hoe u verzekerd bent.

Heeft u alleen een autoverzekering met een WA dekking afgesloten? Dan valt schade aan uw eigen auto, door uw schuld, nooit onder de verzekering. De verzekeraar zal dan ook niet uitkeren. Ook met een beperkt casco verzekering wordt schade aan uw eigen auto door eigen schuld niet vergoed.

De enige dekking die u kunt kiezen om schade aan uw auto door eigen schuld vergoed te krijgen, is de volledig casco verzekering. Dit is namelijk de enige soort verzekering die alle schades vergoedt, met uitsluiting van wettelijk uitgesloten gevallen (zoals dronkenschap).

Het is wel verstandig om uw schade te claimen, wanneer het bedrag boven het eigen risico en de premieverhoging uitkomt. Krijgt u geen hogere premie omdat u zoveel schadevrije jaren heeft opgebouwd? Ga dan voor het claimen van de schade.

Neem voordat u een keuze maakt over het claimen van de schade altijd contact op met uw verzekeraar. Deze kan een berekening maken om u te helpen bij het maken van de keuze. Zo kunt u overzichtelijk inzien welke keuze voor u het voordeligst is.

Schade door eigen schuld: wel of geen volledig casco?

Een volledig casco verzekering is in sommige gevallen het overwegen waard. Bij het aanschaffen van een auto jonger dan 6 jaar, wordt er vaak voor gekozen om een volledig casco verzekering af te sluiten. Wanneer u erg afhankelijk bent van uw auto, kan een volledig casco verzekering eveneens verstandig zijn. Houd er rekening mee dat een volledig casco verzekering aanzienlijk duurder is dan een andere verzekering. Bedenk daarom goed of u dit nu en in de toekomst kunt blijven betalen.

Is uw auto ouder dan 6 jaar en gebruikt u hem weinig of is de auto niet zoveel meer waard? Dan is het wellicht beter om een goedkopere autoverzekering te kiezen.

Wat dekt de verzekering bij schade door eigen schuld?

Wat uw verzekeraar vergoedt bij schade door eigen schuld, hangt af van de dekking van uw autoverzekering. Hieronder lichten we de drie dekkingen nog even toe:

WA

WA staat voor Wettelijke Aansprakelijkheid. Dit houdt in dat met deze dekking enkel aansprakelijkheidsschades worden vergoed door de verzekeraar. Aansprakelijkheidsschade is schade die u bij een ander veroorzaakt met uw auto. Schade aan uw eigen auto door eigen schuld valt niet onder de WA-dekking.

WA beperkt casco

Een WA beperkt casco autoverzekering is een aanvulling op de wettelijk verplichte WA. Met deze dekking bent u verzekerd voor schades waar u zelf geen invloed op heeft, zoals brand, storm, joyriding en diefstal. Heeft u een beperkt casco dekking? Dan wordt schade door eigen schuld helaas niet vergoed door de verzekeraar.

Allrisk

Een Allrisk dekking is de meest uitgebreide dekking voor een autoverzekering. Hiermee bent u ook verzekerd voor zogenoemde eenzijdige schades, zoals wanneer u tegen een paaltje rijdt of een inschattingsfout maakt tijdens het parkeren. Een schade claimen heeft dus wel gevolgen voor uw premiekorting en schadevrije jaren. Kijk daarom altijd goed of het verstandig is om de schade te claimen of dat u de reparatie misschien beter zelf kunt betalen.

Bereken en vergelijk autoverzekering premies in 4 stappen

  • i Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

Hoe doen wij het?

Laatst geüpdatet: 31-10-2022

Financieel zeker.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op