Wanneer is het afsluiten van een autoverzekering verplicht?

U bent wettelijk verplicht om een autoverzekering af te sluiten zodra het kenteken op uw naam wordt gesteld. Uw gegevens als eigenaar zijn vanaf dat moment bekend bij de Rijksdienst voor Wegverkeer (RDW). Een auto die al op uw naam is overgeschreven, maar bijvoorbeeld nog bij de verkoper staat, moet vanaf het moment van tenaamstelling op uw naam worden verzekerd.

Op de eigenaar van een auto rust de plicht om het voertuig minimaal tegen wettelijke aansprakelijkheid te verzekeren. Maar hoe zit het als u niet met de auto op de openbare weg komt? Is de autoverzekering dan verplicht? Of kunt u de auto in dat geval onverzekerd laten. Wat zijn de gevolgen van het onverzekerd laten?

De controle op het wel of niet verzekerd zijn van een auto is eenvoudig. Eerst wordt een kenteken geregistreerd op uw naam bij het overschrijven van de auto op uw naam. Op de dag van registratie moet er ook een melding van een autoverzekeraar komen. Uit deze registratie van de verzekeraar blijkt dat de auto verzekerd is tegen de wettelijke aansprakelijkheid. Komt deze melding niet binnen? Dan is een eenvoudige conclusie dat de auto niet verzekerd is. Door de registratie op naam is ook gelijk duidelijk wie in overtreding is, namelijk diegene op wiens naam de auto staat.

Auto tijdelijk niet in gebruik

U koopt bijvoorbeeld een opknapper waar u eerst een paar maanden aan klust voordat de auto de weg op kan. De auto komt dus niet de openbare weg op. U krijgt de auto op naam, dus ontstaat er wel een verzekeringsplicht. U kunt onder de verzekeringsplicht uit komen door het kenteken tijdelijk te schorsen. Tijdelijk krijgt u ontheffing voor de verzekeringsplicht. Maar let op! De schorsing geldt maar voor een periode van maximaal één jaar. Daarna ontstaat de verplichting voor de WA-verzekering weer. Schorsing kunt u online aanvragen op de website van de RDW. Na één jaar kunt u de schorsing verlengen, maar daar moet u dus wel weer actie voor ondernemen.

Wat als u het verzekeren van de auto vergeet?

U koopt een andere auto, maar u vergeet het verzekeren van de auto. Dat is een probleem. U kunt een boete krijgen van €609 voor het onverzekerd rijden. De financiële schade kan nog veel hoger uitvallen. Veroorzaakt u een ongeval? Dan draagt u de schade van de tegenpartij en van uzelf. Het afsluiten van een autoverzekering is verplicht, en dat is natuurlijk niet zonder reden.

Voertuig op de openbare weg

Staat het voertuig op de openbare weg maar gaat u er niet mee rijden. Dan nog moet u een geldige WA-verzekering voor het voertuig afsluiten. Het maakt daarbij niet uit of u wel of niet met het voertuig gaat rijden.

Kenteken schorsen

Alleen door het voertuig van de openbare weg af te halen en het kenteken te schorsen heeft u geen verzekeringsplicht.

Voor welke motorrijtuigen geldt een verzekeringsplicht?

Op een motorrijtuig rust normaal gesproken een verzekeringsplicht, maar niet in alle gevallen. Bijvoorbeeld een speelgoedauto met mechanische voortbeweging valt ook onder de definitie van motorrijtuig. Hierop rust geen verzekeringsplicht. Hoe zit het eigenlijk met de elektrische fiets? Ben je ook verplicht om hier een verzekering voor af te sluiten? Lees hier voor welke motorrijtuigen een verzekeringsplicht op van toepassing is.

Klanten over een autoverzekering

klantenvertellenMogelijk gemaakt door klantenvertellen.nl
8.1
Gemiddelde score
Gebaseerd op 321 reviews
03-11-2022
Riet Mol-van Hommert
vriendelijk te woord gestaan
21-10-2022
Raymond Koeiman
Door dat mijn inkomen onregelmatig is vind ik via een link betaling geweldig.
13-10-2022
Richard
Vlotte antwoorden via de telefoon

Vergelijk online de premie voor een goedkope autoverzekering!

  • i Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

Hoe doen wij het?

Laatst geüpdatet: 02-11-2022

Financieel zeker.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op