800.000+ klanten
92% beveelt ons aan
28 vestigingen

Wat zijn de APK keuringseisen?

De volgende onderdelen zijn de Keuringseisen APK:

 • Verkeersveiligheid (remmen, wielophanging, schokdempers, banden, stuurinrichting, verlichting en carrosserie).
 • Milieu (uitlaatgassen).
 • Kentekenbewijs deel I en chassisnummer.
APK keuringseisen

Roetmeting

Auto’s met een dieselmotor en een bouwjaar van 1980 of later ondergaan bij de APK een roetmeting. Hierbij wordt de hoeveelheid roet die de auto uitstoot gecontroleerd door de motor onbelast en vol gas te laten draaien en hierbij optisch de roethoeveelheid te meten. De meting duurt maar een paar seconden maar moet succesvol worden uitgevoerd alvorens goed bevonden te worden.

Viergasmeting

Auto’s met een benzinemotor of LPG-motor met een ‘geregelde’ katalysator en een bouwjaar van 1993 of later moeten een zogenaamde viergasmeting ondergaan. Met behulp van een viergastester wordt gecontroleerd of de uitstoot van de uitlaatgassen de wettelijke percentages niet overschrijdt.

Besparen op uw autoverzekering? Vergelijk premies!

Kilometerstand

De registratie van de kilometerstand van auto’s is sinds 1999 een wettelijk verplicht onderdeel van de APK keuring. Deze kilometerstand wordt geregistreerd in de databank van de Stichting Nationale Auto Pas. De kilometerstand wordt niet alleen bij keuringen, maar ook bij onderhoud, reparaties of taxaties geregistreerd. De kilometerstanden worden in de Nationale Auto Pas geregistreerd om fraude met kilometerstanden te voorkomen en daarmee bij te dragen aan een grotere zekerheid over gebruikte auto’s.

APK keuringseisen RDW

De RDW neemt namens Nederland deel mee aan overleg in Europa over de Europese regelgeving in de APK. APK-keurmeesters zijn gebonden aan de officiële regelgeving. Ze kijken of uw auto voldoet aan alle veiligheids- en milieueisen en of uw auto op de juiste manier is geregistreerd in het kentekenregister. Na afloop krijgt u een APK-keuringsrapport mee. Hiermee kunt u aantonen dat uw auto aan de APK keuringseisen van de RDW voldoet.U kunt het rapport niet online inzien. Wel kunt u door een kentekencheck te doen, online zien wat de vervaldatum van uw APK is.

APK keuringseisen checklist

Moet uw auto binnenkort voor de APK en wilt u alvast zelf even een check doen? Dan is het handig om deze checklist met APK keuringseisen af te lopen. Met de checklist kunt u gemakkelijk de belangrijkste APK keuringseisen checken. Alle punten moet aanwezig en in goede staat zijn.

 • Algemene eisen. Dit houdt in dat de auto deugdelijk moet zijn. Er mag bijvoorbeeld geen olie lekken
 • Registratie, zoals alle papieren en de kilometerstand
 • Remmen
 • Spiegels
 • Gordels
 • Stuurinrichting
 • Uitlaat en uitlaatgassen
 • Ruiten, met name de voorruit
 • Vergrendeling, zoals de scharnieren, deuren, motorkap en achterklep
 • Verlichting
 • Carrosserie
 • Wielophanging
 • Wielen en banden. Controleer de banden op scheurtjes, schade en uitdroging.

APK keuringseisen PDF

Vroeger was er een APK-handboek waarin u alle keuringseisen terug kon vinden. Dit bestaat echter niet meer. U vindt alle regelgeving omtrent APK op de website van de RDW. Ook kunt u een PDF versie downloaden op de website van de RDW. Deze kunt u opslaan op uw computer of zelf printen.

Goedkope autoverzekering afsluiten? Vergelijk direct premies!

Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.
In twee minuten geregeld

Nooit onderverzekerd

Stel zelf je pakket samen

Een breed aanbod

Wij vergelijken alle verzekeraars voor jou, scheelt weer tijd

Hulp van onze experts

Kom je er niet uit? Onze experts staan altijd klaar om je te helpen

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op