800.000+ klanten
27 vestigingen
92% beveelt ons aan

Wat houdt een herkeuring APK in?

Wanneer een voertuig bij de APK-keuring is afgekeurd, geeft het keuringsstation een keuringsrapport af waarop is aangegeven op welke punten het voertuig niet aan de eisen van de APK keuring voldoet. De eigenaar van het voertuig is zelf verantwoordelijk om de mankementen op te lossen, alvorens er een APK herkeuring kan plaatsvinden.

Herkeuring APK is een nieuwe keuring

De APK herkeuring ziet het RDW als een volledige nieuwe keuring. Het is dus mogelijk dat bij een herkeuring men ook weer andere zaken tegenkomt. Zeker wanneer je naar een ander keuringsstation gaat of een andere keurmeester krijgt bij de herkeuring van het voertuig. Het is dus goed mogelijk dat bij een herkeuring het voertuig op andere punten alsnog…of weer…wordt afgekeurd.

Vind je dat het voertuig ten onrechte is afgekeurd en kom je er met de betreffende APK-instantie niet uit, dan kun je bij het RDW een herkeuring aanvragen. Je hebt dan een keuringsrapport nodig als je tegen het resultaat van de keuring in beroep wilt gaan.

Wanneer herkeuring APK

Is je auto APK afgekeurd? In het APK keuringsrapport dat je krijgt, kun je zien op welke punten de auto is afgekeurd. Deze mankementen moet je eerst laten repareren, voordat er een herkeuring van de APK kan plaatsvinden. Als de auto APK wordt afgekeurd en de vervaldatum is verlopen, heb je 2 maanden de tijd om de auto te repareren. Let op: in die 2 maanden mag je niet met de auto rijden, behalve als je onderweg bent naar de garage voor de APK herkeuring. Je moet in dat geval kunnen aantonen dat je een afspraak hebt bij de garage. Als de auto na 2 maanden niet is goedgekeurd, krijg je automatisch een boete van de RDW. Als je een boete wilt voorkomen kun je de auto ook tijdelijk schorsen. De APK-plicht vervalt dan voor de duur van de schorsing. Zodra de schorsing afloopt, heb je gewoon weer APK-plicht.

Herkeuring APK

Wat kost een herkeuring APK?

Aangezien een herkeuring van de APK een volledig nieuwe keuring is, betaal je voor een herkeuring gewoon weer (dezelfde) kosten. Sommige garages bieden echter een gratis herkeuring aan als je de reparaties bij hen laat uitvoeren. Vaak moet deze herkeuring dan binnen twee weken plaatsvinden.

Naast de kosten voor de herkeuring heb je natuurlijk ook de reparatiekosten. Deze zijn afhankelijk van de afkeurpunten. Als een auto APK gekeurd wordt, kijkt de APK keurmeester naar een heleboel punten, zoals de remmen, gordels banden en verlichting van de auto. Natuurlijk is het ene onderdeel duurder om te repareren dan het andere onderdeel.

Autoverzekering afsluiten? Bereken jouw premie!

Herkeuring auto

Je moet wel overwegen of de auto een herkeuring waard is. Zijn er zoveel reparatiepunten dat het repareren geen zin meer heeft? Dan kun je overwegen om de auto in te ruilen, te verkopen of naar de sloop te brengen. Er is altijd wel iemand die het leuk vind om aan een auto te klussen en het daarom niet erg vindt om de nodige reparaties te doen. Of een garage die de onderdelen van de auto goed kan gebruiken. Er zijn genoeg mogelijkheden als je een auto niet wilt laten herkeuren.

Als je jouw auto niet laat repareren kun je hem tot de vervaldatum van de APK blijven gebruiken. Na het verlopen van de vervaldatum mag de auto niet meer de weg op.

Lees ook:

Vergelijk online de premie van jouw autoverzekeringen!

Nu met Gratis verhaalservice
  • Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op