Wat houdt een herkeuring APK in?

Wanneer een voertuig bij de APK-keuring is afgekeurd, geeft het keuringsstation een keuringsrapport af waarop is aangegeven op welke punten het voertuig niet aan de eisen van de APK keuring voldoet. De eigenaar van het voertuig is zelf verantwoordelijk om de mankementen op te lossen, alvorens er een APK herkeuring kan plaatsvinden.

Herkeuring APK is een nieuwe keuring

De APK herkeuring ziet het RDW als een volledige nieuwe keuring. Het is dus mogelijk dat bij een herkeuring men ook weer andere zaken tegenkomt. Zeker wanneer u naar een ander keuringsstation gaat of een andere keurmeester krijgt bij de herkeuring van uw voertuig. Het is dus goed mogelijk dat bij een herkeuring het voertuig op andere punten alsnog…of weer…wordt afgekeurd.

Vindt u dat het voertuig ten onrechte is afgekeurd en komt u er met de betreffende APK-instantie niet uit, dan kunt u bij het RDW een herkeuring aanvragen. U heeft dan een keuringsrapport nodig als u tegen het resultaat van de keuring in beroep wilt gaan.

Wanneer herkeuring APK

Is uw auto APK afgekeurd? In het APK keuringsrapport dat u krijgt, kunt u zien op welke punten uw auto is afgekeurd. Deze mankementen moet u eerst laten repareren, voordat er een herkeuring van de APK kan plaatsvinden. Als uw auto APK wordt afgekeurd en de vervaldatum is verlopen, heeft u 2 maanden de tijd om de auto te repareren. Let op: in die 2 maanden mag u niet met de auto rijden, behalve als u onderweg bent naar de garage voor de APK herkeuring. U moet in dat geval kunnen aantonen dat u een afspraak heeft bij de garage. Als uw auto na 2 maanden niet is goedgekeurd, krijgt u automatisch een boete van de RDW. Als u een boete wilt voorkomen kunnen u uw auto ook tijdelijk schorsen. De APK-plicht vervalt dan voor de duur van de schorsing. Zodra de schorsing afloopt, heeft u gewoon weer APK-plicht.

Herkeuring auto

U moet wel overwegen of uw auto een herkeuring waard is. Zijn er zoveel reparatiepunten dat het repareren voor u geen zin meer heeft? Dan kunt u overwegen om uw auto in te ruilen, te verkopen of naar de sloop te brengen. Er is altijd wel iemand die het leuk vind om aan een auto te klussen en het daarom niet erg vindt om de nodige reparaties te doen. Of een garage die de onderdelen van uw auto goed kan gebruiken. Er zijn genoeg mogelijkheden als u uw auto niet wilt laten herkeuren.

Als u uw auto niet laat repareren kunt u hem tot de vervaldatum van de APK blijven gebruiken. Na het verlopen van de vervaldatum mag u niet meer de weg op met de auto.

Lees ook:

Vergelijk online de premie van uw autoverzekeringen!

  • i Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

Hoe doen wij het?

Laatst geüpdatet: 30-10-2022

Financieel zeker.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op