Goed nieuws voor Nederland, goed nieuws voor jou!

Hanteert het Waarborgfonds een eigen risico bij autoschade?

Soms loopt u, buiten uw eigen schuld, autoschade op die u op niemand kunt verhalen. Bijvoorbeeld als de dader wegvlucht na de schade of als de dader onverzekerd blijkt te zijn. In theorie zou u zelf opdraaien voor de reparatiekosten, terwijl u niet aansprakelijk bent voor de schade. Om dat te voorkomen is het Waarborgfonds Motorverkeer opgericht. Als u schade heeft die veroorzaakt wordt door een onbekende of onverzekerde dader zullen zij in sommige gevallen de schade vergoeden. Hierbij geldt soms wel een eigen risico. In dit artikel op Alpina.nl leggen wij uit of en wanneer het Waarborgfonds een eigen risico in mindering brengt.

Autoverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

Waarborgfonds eigen risico

Eigen risico Waarborgfonds

In de richtlijn Motorrijtuigverzekeringen is opgenomen dat elk land in de EU een Waarborgfonds moet hebben. In deze richtlijn maakt men onderscheid tussen schade door een onverzekerd motorvoertuig en schade door een onbekend motorvoertuig. Ook kan er sprake zijn van een gestolen voertuig of een persoon met vrijstelling van verzekeringsplicht wegens gemoedsbezwaren. Of u een eigen risico betaalt, is afhankelijk van de situatie. Hieronder lichten we het toe.

Autoverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

Autoschade door een onverzekerd voertuig

Als u wordt aangereden door een verzekerde auto zou u de autoschade volledig vergoed krijgen van de verzekeraar van de tegenpartij. U bent immers niet aansprakelijk voor de veroorzaakte schade en daarom geldt er ook geen eigen risico. Ook als u wordt aangereden door een onverzekerd motorvoertuig geldt er geen eigen risico. Het Waarborgfonds vergoed schade en verhaalt vervolgens zoveel mogelijk de schade op de veroorzaker.

Autoschade door een onbekend voertuig

Het Waarborgfonds vergoedt zowel materiële schade als letselschade, zolang het is veroorzaakt door een motorvoertuig. Dat betekent dat ze ook schade aan uw fiets, auto, tuinhek of woninggevel vergoeden. Bij materiële schade veroorzaakt door een onbekende dader heeft u een eigen risico van € 250.

Autoschade door een gestolen voertuig

Stelt u zich eens voor: u wordt onverhoopt aangereden door een andere bestuurder. De dader gaat er ineens snel vandoor en u blijft achter met flinke autoschade. Achteraf blijkt dat het voertuig is gestolen. Wat nu? In het geval van een gestolen voertuig geldt eigenlijk dezelfde regel als bij een onverzekerd voertuig. Het Waarborgfonds hanteert dan geen eigen risico.

Vrijstelling van verzekeringsplicht wegens gemoedsbezwaren

Misschien heeft de persoon die autoschade bij u heeft veroorzaakt geen autoverzekering wegens gemoedsbezwaren. Als een persoon vanwege zijn of haar levensovertuiging bezwaren heeft tegen elke vorm van verzekeren geldt dit als gemoedsbezwaard en krijgen ze een ontheffing van de verzekeringsplicht. Zij betalen elk jaar daarom een bijdrage aan het Fonds Middelen Gemoedsbezwaren (FMG). Het FMG verhaalt de kosten bij schade vervolgens zoveel mogelijk op de aansprakelijke gemoedsbezwaarden. Het Waarborgfonds voert de werkzaamheden voor het FMG uit en hanteert in deze situaties ook geen eigen risico.

Bereken direct de premie voor een autoverzekering!

Nu met Gratis verhaalservice
  • Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op