800.000+ klanten
27 vestigingen
92% beveelt ons aan

Getuigenverklaring noodzakelijk om aanspraak te maken op het Waarborgfonds?

Misschien is het je ook overkomen: je parkeert je auto verderop in de straat en gaat naar huis. Als je de volgende dag weer bij dee auto komt, zie je dat de auto schade heeft. De dader is natuurlijk in geen velden of wegen te bekennen en heeft ook geen briefje achtergelaten. Vervelend, want nu kun je de schade op niemand verhalen. Bij autoschade door een onbekende dader kun je in sommige gevallen beroep doen op het Waarborgfonds. Voordat je een claim bij het Waarborgfonds kunt indienen, moet echter wel vaststaan dat de auto onbeschadigd was toen je hem parkeerde en dat er daarna niet meer mee is gereden. Ook moet je kunnen bewijzen dat de schade is veroorzaakt door een ander motorvoertuig. Je eigen verklaring is hiervoor niet voldoende, daarom heb je getuigen nodig. Een getuigenverklaring is dus noodzakelijk om aanspraak te maken op het Waarborgfonds.

Autoverzekering afsluiten? Bereken jouw premie!

Waarborgfonds getuigenverklaring

Geen getuigen: en nu?

Je hebt dus getuigen nodig. Getuigen zijn personen die hebben gezien dat je auto is aangereden door een ander motorvoertuig. Dit noemen we live-getuigen. Natuurlijk is het lastig om getuigen te vinden die de aanrijding ook daadwerkelijk hebben gezien. Daarom werkt het Waarborgfonds ook met locatie-getuigen. Een locatie-getuige kan bevestigen dat de geparkeerde auto:

  • Zonder schade werd geparkeerd
  • Er tussentijds niet meer werd gereden
  • In geparkeerde toestand met autoschade is aangetroffen

Deze getuigen moeten hun verklaring eventueel ook voor een rechter willen herhalen.

Je eigen verklaring is voor het Waarborgfonds helaas niet afdoende om de autoschade te vergoeden. Het Waarborgfonds keert alleen uit als er mensen of sporen zijn die je verhaal kunnen bevestigen. Getuigen hoeven dus niet perse personen te zijn, maar kunnen ook op de ongevalslocatie achtergebleven sporen zijn. Dit noemen we ‘stille getuigen’. Stille getuigen zijn bijvoorbeeld afgereden onderdelen van een andere auto, glasscherven, modder uit een spatbord of laksporen.

Autoverzekering afsluiten? Bereken jouw premie!

Aantal getuigen

Er moet minstens één livegetuige, locatiegetuige of stille getuige zijn die kan aantonen dat de auto zonder schade werd geparkeerd, er tussentijds niet in werd gereden en in geparkeerde toestand met autoschade is aangetroffen. De getuige moet alle drie de punten kunnen bevestigen. Dit kan eventueel ook aangetoond worden door 2 verschillende getuigen.

Voorbeeld getuigenverklaring Waarborgfonds

Een getuigenverklaring doe je aan de hand van een formulier. Op dit formulier staan een aantal vragen om boven te halen wat er precies gebeurd is en wat de getuige allemaal heeft gezien. Hieronder vind je een voorbeeld van de vragen die in een getuigenverklaring worden gesteld. Het volledige getuigenverklaring formulier vind je hier.

Voorbeeld getuigenverklaring Waarborgfonds

Formulier Waarborgfonds getuigenverklaring

Het Waarborgfonds heeft een getuigenverklaring formulier opgesteld, die je door eventuele getuigen kunt laten invullen. Hierop staan vragen om boven tafel te halen wat er precies gebeurd is en wat de getuige heeft gezien. Los van de getuigenverklaringen schakelt het Waarborgfonds bij iedere claim een expert in. Deze expert stelt vast of de schade daadwerkelijk door een ander motorvoertuig werd veroorzaakt. Schade door bijvoorbeeld vandalisme, een fiets of winkelwagen wordt niet vergoed door het Waarborgfonds. De expert kan ook vaststellen of de auto beschadigd is geraakt terwijl hij stilstond, of dat hij mogelijk toch zelf de veroorzaker van de schade was, bijvoorbeeld tijdens een aanrijding. In de laatste situatie heb je geen recht op een vergoeding van het Waarborgfonds. Als je toch een claim indient, pleeg je fraude en dit kan grote gevolgen hebben.

Bereken direct de premie voor een autoverzekering!

Nu met Gratis verhaalservice
  • Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er vandaag tot 18:00

neem contact op