800.000+ klanten
27 vestigingen
92% beveelt ons aan

Maak ik aanspraak op het waarborgfond bij schade door vandalisme?

Als u autoschade heeft opgelopen door vandalisme dan is dit heel vervelend. Schade brengt te allen tijde een kostenplaatje met zich mee. Natuurlijk is het belangrijk dat u een goede autoverzekering heeft. Het kan iedereen overkomen. Vervelender is wanneer dit door vandalisme gebeurt. In dit artikel van Alpina leest u of u aanspraak maakt op het waarborgfonds als u autoschade heeft door vandalisme.

Waarborgfonds auto vandalisme

U kunt alleen een beroep doen op het Waarborgfonds Motorverkeer als het ongeval is veroorzaakt door een motorvoertuig, in de breedste zin van het woord. Zo valt schade door gekoppelde aanhangwagens en afgevallen lading ook onder het begrip motorvoertuig.

Schade die op een andere manier is veroorzaakt, bijvoorbeeld autoschade door vandalisme wordt dus niet vergoed door het Waarborgfonds. Ook schade die met een fiets is veroorzaakt wordt niet vergoed. Het heeft in dat geval geen zin om een claim bij het Waarborgfonds in te dienen.

Hoe doe ik aangifte van vandalisme?

Ook al heeft het bij vandalisme geen zin om een claim in te dienen bij het Waarborgfonds, toch is het belangrijk om altijd aangifte te doen. Hierdoor zal de politie de daders proberen op te sporen en kunt u wellicht de schade verhalen op de daders. Mocht er in uw wijk of woonplaats veelvuldig overlast zijn van vandalisme kan de politie besluiten extra maatregelen te nemen en de buurt te mobiliseren. Dit om toekomstige overlast te voorkomen. Doe dus zeker aangifte van vandalisme. U kunt op het politiebureau aangifte doen van vandalisme aan uw auto, maar het is ook mogelijk om online aangifte te doen. Op deze manier hoeft u niet bij de politie langs te gaan, maar kunt u gewoon thuis uw aangifte doen. Ook wanneer u schade wilt claimen bij uw verzekeraar is het noodzakelijk dat u aangifte doet.

Bij welke dekking wordt vandalisme gedekt door de verzekeraar? 

Als u slachtoffer bent geworden van  vandalisme aan uw auto, dan is het verstandig om te kijken naar uw huidige autoverzekering. In de polisvoorwaarden kunt u vinden welke dekking u heeft. Wanneer u enkel een WA-verzekering heeft, dan zal de verzekeraar de schade helaas niet vergoeden. Heeft u een WA-verzekering met beperkt casco dekking, dan krijgt u de schade in onderstaande gevallen wel vergoed.

  • De schade is ontstaan door inbraak of poging tot inbraak
  • Er heeft joyriding plaatsgevonden met uw auto
  • Vandalisme heeft plaatsgevonden door het uitbreken van rellen
  • U heeft ruitschade

In alle overige gevallen van vandalisme aan uw auto, zoals afgebroken spiegels, krassen (lakschade) of lek gestoken banden, heeft u een allrisk autoverzekering nodig om voor een vergoeding in aanmerking te komen.

wat kost een inboedelverzekering

Eigen risico bij het Waarborgfonds

Het Waarborgfonds vergoedt zowel materiële schade als letselschade, zolang het is veroorzaakt door een motorvoertuig. Of het nu gaat om schade aan uw fiets, auto, tuinhek of woninggevel. Bij materiële schade veroorzaakt door een onbekende dader heeft u een eigen risico van € 250,-.

Bij het Waarborgfonds kunt u een verzoek om schadevergoeding indienen. Het hangt volledig af van de situatie en van het type verzekering of u bij uw verzekeraar, het Waarborgfonds of in het ergste geval bij geen van beiden terecht kunt.

Autoverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

Wanneer vergoedt mijn verzekering de schade aan mijn auto als er geen dader is?

Indien u een allrisk verzekering heeft dan zal de schade naar alle waarschijnlijkheid vergoed worden door uw eigen verzekering. Afhankelijk van uw polis en dekking kan het zijn dat u een deel van de schade zelf moet bekostigen. Dit is het ‘eigen risico’ waarvan de hoogte verschilt per polis. Neem dus ook bij schade zonder dader contact op met uw verzekeraar of tussenpersoon. Een schade zonder dader wil niet altijd zeggen dat u zelf voor de kosten moet opdraaien. Bedenk bij het afsluiten van een verzekering welk type verzekering het best bij uw auto en situatie past. Voor auto’s die minder dan zes jaar oud zijn, is een allrisk verzekering vaak de beste optie. Vraag uw tussenpersoon of verzekeraar om advies als u hierover niet zeker bent.

Heeft u vragen? Neem dan contact met ons op. We helpen u graag! We zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 08:00 en 18:00 uur op telefoonnummer 088-6883700.

logo 112schade

Verhaalservice

Alpina werkt samen met 112schade.nl voor het verhalen van niet gedekte schade op de tegenpartij. Heeft iemand schade bij u veroorzaakt, maar heeft u geen dekking op uw eigen polis? 112schade.nl kan u volledig kosteloos helpen bij het verhalen van uw schade op de tegenpartij.

Waarborgfonds auto 

Het Waarborgfonds is niet alleen voor schade die is veroorzaakt door een auto, maar ook door andere motorvoertuigen, zoals een brommer of tractor. U kunt aanspraak maken op een vergoeding door het Waarborgfonds als u deze schade niet kunt verhalen bij de verzekeraar van de tegenpartij, bijvoorbeeld doordat de dader onbekend is, omdat de dader niet verzekerd is of omdat het motorvoertuig is gestolen. Zoals u al heeft gelezen wordt vandalismeschade niet vergoedt door het Waarborgfonds. Hetzelfde geldt helaas voor diefstal van uw auto. Het Waarborgfonds vergoedt echt alleen schades. Bij diefstal kunt u het beste direct aangifte doen bij de politie.

Waarborgfonds autoschade 

Het is u misschien ook wel eens overkomen: u parkeert uw auto en gaat vervolgens een boodschap doen. Als u terugkomt, zit er flinke deuk of kras in uw auto. Het is duidelijk dat er iemand tegen uw auto aan is gereden, maar de dader is nergens te bekennen en er is geen briefje achtergelaten. In deze situatie loopt u dus wel autoschade op, maar kunt u deze nergens verhalen omdat u niet weet wie de dader is. Hetzelfde geldt voor autoschade door een onverzekerd persoon of een gestolen auto. In deze situaties kunt u een beroep doen op het Waarborgfonds. In veel gevallen wordt de schade dan vergoed.

Schadefonds auto 

Autoschade is nooit fijn, al helemaal niet als u deze niet op iemand kunt verhalen en dus zelf voor de kosten opdraait. In zulke situaties is het fijn dat er een schadefonds voor uw auto bestaat. Het Waarborgfonds vergoedt in veel gevallen de schade, zodat u deze niet zelf hoeft te betalen. U moet wel kunnen aantonen dat de schade daadwerkelijk is veroorzaakt door een motorvoertuig. Ook moet u laten zien dat u geprobeerd heeft de dader te vinden, bijvoorbeeld door middel van een buurtonderzoek, politieaangifte of een advertentie. U moet niet te lang wachten met deze acties, dit moet binnen 14 dagen na het oplopen van de schade gebeuren.

Bereken direct de premie voor een autoverzekering!

Nu met Gratis verhaalservice
  • Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op