Goed nieuws voor Nederland, goed nieuws voor jou!

Wat moet ik doen bij negatieve schadevrije jaren op mijn naam?

Schadevrije jaren geven recht op een korting op de autoverzekering. Door het claimen van schades kunt u ook negatieve schadevrije jaren op uw naam hebben. Wat zijn de gevolgen en hoe komt u er weer vanaf?

De belangrijkste premiebepalende factor bij autoverzekeringen is het aantal opgebouwde schadevrije jaren. U kunt een korting op de premie krijgen van bijvoorbeeld 75%, maar door het claimen van niet verhaalbare schades kunt u ook een opslag op de premie krijgen van 25%. Voor de portemonnee maakt dat een groot verschil.

Hoe komt u aan negatieve schadevrije jaren?

Niet alleen brokkenpiloten krijgen negatieve schadevrije jaren op naam. Het kan namelijk iedereen overkomen. Verzekerden die nog maar net hun rijbewijs hebben, kunnen met één schade negatieve jaren op naam krijgen. Dat wordt ook wel malusregistratie genoemd. Een schade kost u normaal gesproken namelijk 5 schadevrije jaren. Heeft u nog maar 2 jaar opgebouwd? Dan komt u na één claim op -3 jaren, wat mogelijk leidt tot een opslag op de premie in plaats van een korting.

Scahdevrije jaren op naam

Wat zijn de gevolgen van negatieve schadevrije jaren?

De premie voor de autoverzekering komt vaak hoger uit bij het claimen van een schade, maar de gevolgen kunnen nog groter zijn. Een verzekeraar kan u een autoverzekering weigeren. Niet alle verzekeraars zullen dat doen, maar het komt voor. Verzekeraars willen wel graag het verhaal achter de malusregistratie horen. Heeft u in twee jaar tijd drie of meer schades geclaimd, dan wordt het verzekeren van uw auto een lastig verhaal. Verzekeraars hebben liever geen verzekerden in de boeken die veel schades claimen.
Autoverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

Negatieve schadevrije jaren worden vastgelegd

Schadevrije jaren lijken eenvoudig te omzeilen. U sluit een nieuwe autoverzekering af en heeft het er niet meer over. Daar hebben verzekeraars ook over nagedacht. Het is namelijk onwenselijk dat een automobilist met een slecht schadeverloop gewoon weer op nul kan beginnen. Bij het afsluiten van een verzekering wordt gevraagd naar uw schadeverleden. Verzwijging kan u duur komen te staan en is dus zeker niet aan te raden. Verzekeraars leggen schadevrije jaren vast in een systeem dat verzekeraars kunnen raadplegen. Dit is het zogenaamde Roy-Data systeem. Bij het beëindigen van een autoverzekering wordt het aantal jaren in het systeem gezet. De nieuwe verzekeraar kan dus zien of er sprake is van een malusregistratie.

Wat als u uw auto echt niet kunt verzekeren?

U bent verplicht om minimaal een WA autoverzekering af te sluiten. Als verzekeraars u weigeren omdat u teveel schades heeft geclaimd, heeft u een probleem. U moet namelijk verzekeren. Wij hebben de oplossing voor u. Via Geennee.nl kunt u uw auto verzekeren. Via deze website sluiten wij verzekeringen af voor risico’s die lastig te verzekeren zijn. Naast een malusregistratie kan het gaan om een strafblad, beëindiging van een verzekering door wanbetaling en het gebruiken van een auto als taxi.

Schadevrije jaren sinds 1-1-2022 overdraagbaar

Sinds 1 januari 2022 zijn schadevrije jaren in sommige situaties overdraagbaar. Bij overlijden kunnen ze bijvoorbeeld overgedragen worden op de achterblijvende partner. Ook voor leaserijders en bestuurders die jarenlang in het buitenland gewoond hebben is het nu mogelijk om schadevrije jaren over te dragen. Zo raken ze hun opgebouwde schadevrije jaren niet kwijt. In onze blogpost leest u meer over deze nieuwe regeling.

Lees ook:

Vergelijk online de premie van uw autoverzekering!

Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.
Nu met Gratis verhaalservice

Nooit onderverzekerd

Stel zelf je pakket samen

Een breed aanbod

Wij vergelijken alle verzekeraars voor jou, scheelt weer tijd

Hulp van onze experts

Kom je er niet uit? Onze experts staan altijd klaar om je te helpen

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op