Autoverzekering – Wie is verzekerd?

Een autoverzekering is verplicht, maar daarnaast ook wenselijk. Je moet er niet aan denken dat je de schadelasten van een veroorzaakt ongeval zelf moet dragen. Wie is er eigenlijk verzekerd in jouw auto? Mag je de auto bijvoorbeeld uitlenen aan de buurman? Een autoverzekering wordt gekoppeld aan de auto. Het maakt dus in principe niet uit wie rijdt in de auto. De bestuurder is verzekerd op de polis van de betreffende auto. Toch zijn er wel een paar kanttekeningen te plaatsen. Er zijn namelijk uitzonderingen.

De bestuurder moet in het bezit zijn van een rijbewijs

Het lijkt onnodig om dit te benadrukken, maar het is wel expliciet opgenomen in de polisvoorwaarden. Jij bent verantwoordelijk voor de gedragingen van de bestuurder van jouw auto. Als de onbevoegde bestuurder van jouw auto een schade veroorzaakt, ben jij als eigenaar van de auto verantwoordelijk voor de schade. Het wordt een ander verhaal als de auto gestolen is, maar in dat geval moet er een aangifte van diefstal worden gedaan bij de politie. Uiteraard mag iemand met een rijontzegging ook niet in een auto rijden.

Uitlenen mag?

Ja, je mag jouw auto uitlenen. Houd er wel rekening mee dat de lener niet de regelmatige bestuurder van de auto mag zijn. Jongeren moeten vaak flink in de buidel tasten voor een autoverzekering op eigen naam. Dit kan ondervangen worden door het verzekeren van de auto op naam van de ouders. Maar pas op! Dit is niet toegestaan. Voor verzekeraars is het lastig om deze manier van “fraude” aan te tonen, maar het kan grote gevolgen hebben.

Zijn de passagiers ook meeverzekerd?

Passagiers die schade oplopen door bijvoorbeeld een ongeval, kunnen de bestuurder aansprakelijk stellen voor de schade. Bij schade veroorzaakt door een tegenpartij, kunnen de passagiers zich wenden tot de verzekeraar van de tegenpartij. Passagiers zijn niet verzekerd in de autoverzekering van de auto waar ze in zitten. Naast de autoverzekering kun je passagiers wel verzekeren met de schade-inzittendenverzekering of de ongevallen inzittendenverzekering.

Vergelijk online de premie van uw autoverzekeringen!

  • i Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

Hoe doen wij het?

Laatst geüpdatet: 07-09-2021

Financieel zeker.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op