800.000+ klanten
27 vestigingen
92% beveelt ons aan
Home Autoverzekering Dekking WA-direct verzekering

WA-direct verzekering

U bent waarschijnlijk wel bekend met de basis WA autoverzekering. Als een andere automobilist een aanrijding veroorzaakt waardoor u autoschade heeft, kunt u dit verhalen bij de verzekeraar van de tegenpartij. Volgend jaar kan dit echter gaan veranderen. Het Verbond van Verzekeraars heeft bekend gemaakt dat ze verwachten volgend jaar te kunnen starten met WA-direct. WA-direct zorgt ervoor dat verzekeraars de schade voor hun verzekerden direct kunnen afhandelen. Maar hoe werkt de WA-direct verzekering precies?

Hoe werkt WA-direct?

Stel dat er een ongeval tussen u en een andere auto heeft plaatsgevonden. De andere bestuurder heeft u geen voorrang gegeven, terwijl dit wel had gemoeten. Hierdoor heeft u een flinke deuk in uw auto. U meldt de schade bij uw eigen verzekeraar. Vervolgens vergoedt uw verzekeraar de schade en verhaalt het daarna op de verzekeraar van de tegenpartij. Dit wordt WA-direct genoemd, omdat de schade direct wordt afgehandeld.

In eerste instantie geldt WA-direct alleen in situaties met twee personenauto’s. Als de test na een jaar succesvol blijkt te zijn, wordt er uitgebreid naar andere voertuigen zoals bromfietsen en motoren. U bent overigens niet verplicht om gebruik te maken van WA-direct als uw verzekeraar dit aanbiedt. U mag de schade ook gewoon verhalen bij de WA-verzekering van de tegenpartij. Uiteindelijk blijft die verzekeraar ook verantwoordelijk voor de schadevergoeding, nadat de directe verzekeraar de schade heeft verhaald.

De doelstelling van WA-direct is om de afhandeling van schadeclaims eenvoudiger te maken, door de schade rechtstreeks bij de eigen verzekeraar te claimen. Hierbij maakt het niet uit wie er aansprakelijk is. De WA-direct verzekering is in eerste instantie gericht op materiële schade.

Verhaal halen

Het grote verschil met een normale WA-verzekering is dat u schade niet meer hoeft te verhalen bij de verzekeraar van de tegenpartij. Nadat uw verzekeraar schade heeft vastgesteld en u een schadevergoeding heeft toegekeerd, vindt er pas verhaal plaats bij de aansprakelijke verzekeraar. Momenteel doen ze dit al bij cascoverzekeringen. Veel verzekeraars ervaren dat dit efficiënter werkt, met name omdat er minder discussies tussen verzekeraars onderling plaatsvinden.

wa-direct

Voordelen van WA-direct

Er zitten een aantal belangrijke voordelen aan WA-direct.  Normaal gesproken bent u bij schade afhankelijk van de verzekeraar van de tegenpartij. Het grootste voordeel is dat u altijd bij uw eigen verzekeraar terecht kunt. Hierdoor heeft u sneller uw geld en kunt u dus ook eerder uw auto laten herstellen. Het Verbond van Verzekeraars zegt zelf: ”Deze verzekeraar ken je en bovendien kun je die makkelijk en snel bereiken”. WA-direct zorgt voor een vlottere schadeafhandeling.

Autoverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

Sluit goedkoop autoverzekering af via Alpina!

Wilt u goedkoop uw auto verzekeren? Of u nu een WA verzekering, WA + beperkt casco of allrisk verzekering afsluit, bij Alpina bent u aan het goede adres.  En zodra uw verzekeraar WA-direct aanbiedt, kunt u hier gebruik van maken.

Met onze online tool kunt u gemakkelijk verschillende verzekeraars vergelijken om zo de beste autoverzekering te vinden. U hoeft alleen maar een aantal persoonlijke gegevens, het kenteken, uw schadevrije jaren en de gewenste dekking in te vullen. Vervolgens doet onze vergelijker de rest! U krijgt een overzicht te zien, waarin u de verschillende verzekeraars met elkaar kunt vergelijken. Zo vindt u gemakkelijk de juiste verzekering voor uw auto.

Bereken direct de premie van uw autoverzekering!

Nu met Gratis verhaalservice
  • Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op