Goed nieuws voor Nederland, goed nieuws voor jou!

Hoeveel schadevrije jaren heb ik?

Om een autoverzekering te vergelijken of af te sluiten, moet u weten hoeveel schadevrije jaren u heeft opgebouwd. Schadevrije jaren bouwt u op als er een autoverzekering op uw naam staat. Hoe meer schadevrije jaren u heeft, hoe meer korting op de premie u krijgt. Weet u niet zeker hoeveel schadevrije jaren u heeft? Dan kunt u dit opzoeken in Roy Data. U kunt ze ook opvragen bij uw autoverzekeraar of terugvinden op uw polisblad.

Autoverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

hoeveel schadevrije jaren

Schadevrije jaren opzoeken in Roy Data

Schadevrije jaren worden geregistreerd in Roy Data. Dit is de centrale database van Stichting EPS (Efficiënte Processen Schadeverzekeraars). Na het beëindigen van uw verzekering, registreert de verzekeraar uw opgebouwde schadevrije jaren in Roy Data. Wanneer u een nieuwe autoverzekering afsluit, raadpleegt de nieuwe verzekeraar de Roy Data database om te zien hoeveel schadevrije jaren u heeft. Vroeger moest u schadevrije aantonen met een papieren royementsverklaring, maar dat hoeft door Roy Data niet meer.

Uw gegevens in Roy Data zijn zowel voor verzekeraars als voor uzelf toegankelijk. Wilt u weten hoeveel schadevrije jaren u in Roy Data heeft staan? Dan kunt u een inzageverzoek indienen via de website van Stichting EPS. Dit doet u door het inzagerechtformulier in te vullen. Deze vult u online in en stuurt u samen met een kopie van uw legitimatiebewijs digitaal op. Hou er wel rekening mee dat het soms even kan duren voordat u inzicht krijgt. Vaak duurt dit maximaal 28 dagen.

Autoverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

Schadevrije jaren opvragen bij uw verzekeraar

Belangrijk om te weten is dat schadevrije jaren pas in Roy Data worden opgenomen als de verzekering waarmee deze zijn opgebouwd, is beëindigd. Heeft u nog een autoverzekering lopen? Dan zijn de schadevrije jaren die u gedurende deze periode heeft opgebouwd, nog niet online in te zien. Als u wilt weten hoeveel schadevrije jaren u momenteel heeft, kunt u dit opvragen bij uw verzekeraar of tussenpersoon. Daarnaast moet uw autoverzekeraar u jaarlijks laten weten hoeveel schadevrije jaren u heeft. Dit staat op het polisblad dat u jaarlijks van de verzekeraar ontvangt.

Hoeveel schadevrije jaren raak ik kwijt na schade?

U raakt schadevrije jaren kwijt door schade te claimen op uw autoverzekering. Eén schade kost u vijf schadevrije jaren. Door minder schadevrije jaren kan de premie in het opvolgende verzekeringsjaar sterk stijgen. Niet bij alle schadeclaims verliest u opgebouwde jaren. Schades die verzekerd zijn in de WA beperkt casco gaan niet ten laste van de schadevrije jaren. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om ruitschade, storm- en hagelschade en diefstal van de auto. Bij schade door een aanrijding of door vandalisme gaat de claim op de verzekering wel ten koste van uw schadevrije jaren.

Schadevrije jaren sinds 1-1-2022 overdraagbaar

Sinds 1 januari 2022 zijn schadevrije jaren in sommige situaties overdraagbaar. Bij overlijden kunnen ze bijvoorbeeld overgedragen worden op de achterblijvende partner. Ook voor leaserijders en bestuurders die jarenlang in het buitenland gewoond hebben is het nu mogelijk om schadevrije jaren over te dragen. Zo raken ze hun opgebouwde schadevrije jaren niet kwijt. In onze blogpost leest u meer over deze nieuwe regeling.

Bereken direct de premie van uw autoverzekering!

Nu met Gratis verhaalservice
  • Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op