Bouwt u schadevrije jaren op met een leaseauto?

Er zijn steeds meer mensen die kiezen voor private lease. Door middel van private lease een nieuwe auto rijden zonder zelf een autoverzekering af te hoeven sluiten, klinkt bijna te mooi om waar te zijn. U betaalt geen onderhoudskosten, afschrijving, wegenbelasting en verzekeringspremie. Dat betekent echter niet dat u met private lease goedkoop uit bent. Wat gebeurt er met uw opgebouwde schadevrije jaren en bouwt u ook schadevrije jaren op tijdens de leaseperiode?

Schadevrije jaren sinds 1-1-2022 overdraagbaar

Sinds 1 januari 2022 zijn schadevrije jaren in sommige situaties overdraagbaar. Bij overlijden kunnen ze bijvoorbeeld overgedragen worden op de achterblijvende partner. Ook voor leaserijders en bestuurders die jarenlang in het buitenland gewoond hebben is het nu mogelijk om schadevrije jaren over te dragen. Zo raken ze hun opgebouwde schadevrije jaren niet kwijt. In onze blogpost leest u meer over deze nieuwe regeling.

Schadevrije jaren leaseverklaring

Leasemaatschappijen kunnen na het inleveren van de auto een zogenaamde leaseverklaring afgeven. Hierin staat hoeveel jaar er met de auto is gereden en hoeveel schades er veroorzaakt zijn. Bij leaseauto’s is het gebruikelijk om alle schades, ook de kleine schades, te claimen. Hierdoor valt de leaseverklaring voor een leaserijder vaak niet goed uit. Er vindt bij leasen geen overdracht van schadevrije jaren plaats, maar de leaseverklaring kan wel gebruikt worden om schadevrij rijden aan te tonen. Dit is van belang als u na deze periode opnieuw een auto wilt gaan leasen of als u zelf weer een auto wilt gaan verzekeren.

Tellen schadevrije jaren van een leaseauto mee?

Op dit moment gaan verzekeraars nog wisselend om met schadevrije jaren die zijn opgebouwd tijdens een leaseperiode. Aan de hand van een leaseverklaring keert de ene verzekeraar schadevrije jaren toe, en de ander slechts een premiekorting. Dat is ongunstig voor u als klant, want de premiekorting raakt u kwijt als u overstapt van verzekeraar. Per 1-1-2022 komt hier echter een eenduidig beleid in. Met een leaseverklaring kunt u dan zuivere schadevrije jaren laten opvoeren in Roy Data. Zo kunt u uw schadevrije jaren meenemen als u een eigen autoverzekering afsluit.

Aandachtspunten bij private lease

Bedenk voordat u een auto gaat leasen goed of private lease voor u een optie is. Houd hierbij rekening met de nadelen. Bij het aangaan van een leasecontract moet u er vanuit gaan dat het tussentijds beëindigen van het contract u veel geld zal kosten. De boetebedragen kunnen hoog oplopen. Daarnaast wordt er meestal geadverteerd met vanaf-prijzen die zeer aantrekkelijk zijn, maar als u de auto gaat aanpassen aan uw wensen, zal het bedrag dat u maandelijks betaalt stijgen. U mag vaak maar een bepaald aantal kilometer met de auto rijden, als u daar overheen gaat, zal het maandelijkse bedrag aangepast worden of u betaalt extra kosten per kilometer.

Heeft u vragen? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag! U kunt ons bereiken van maandag t/m vrijdag tussen 08:00 en 18:00 uur op telefoonnummer 088-6883700.

Schadevrije jaren lease auto opvragen

Als u in een leaseauto rijdt, bouwt u zelf officieel geen schadevrije jaren op. Wel kunt u deze schadevrije jaren na afloop opvragen bij de leasemaatschappij. U krijgt van de leasemaatschappij dan een leaseverklaring. In een leaseverklaring staat hoelang u in de auto heeft gereden en hoeveel schades er zijn geweest. Hou er wel rekening mee dat het bij een leaseauto gebruikelijk is om alle schades, dus ook de kleinere, te claimen. Hierdoor kan een leaseverklaring soms ongunstig uitvallen.

Schadevrije jaren lease auto meenemen

Vanaf 1-1-2022 is het mogelijk om schadevrije jaren van een leaseauto altijd mee te nemen. Hiervoor gingen verzekeraars nog wisselend met een leaseverklaring om. Sommige verzekeraars kenden aan de hand van een leaseverklaring al wel schadevrije jaren toe. Sommige gaven echter alleen een premiekorting. Deze verloor u dan als u naar een andere verzekeraar overstapte. Vanaf 1 januari geldt er een eenduidig beleid en gaan alle verzekeraars dus hetzelfde om met een leaseverklaring. De wijziging geld voor alle verzekeraars die zijn aangesloten bij het Verbond van Verzekeraars.

Verklaring schadevrije jaren leaseauto

Een verklaring waarmee u schadevrije jaren na een leaseauto kunt aantonen noemen we ook wel een leaseverklaring. Met een leaseverklaring toont u aan dat u schadevrij heeft gereden in uw leaseauto. Ook staat er op vermeld hoelang u precies in de auto heeft gereden. U vraagt de leaseverklaring aan via de leasemaatschappij. Met deze leaseverklaring kunt u vervolgens naar uw nieuwe verzekeraar toe. Zonder schadevrije jaren krijgt u minder premiekorting en betaalt u dus meer verzekeringspremie.

Vergelijk online de premie voor een goedkope autoverzekering!

  • i Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

Hoe doen wij het?

Laatst geüpdatet: 05-12-2022

Financieel zeker.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op