800.000+ klanten
27 vestigingen
92% beveelt ons aan

Wanneer vervallen schadevrije jaren?

Schadevrije jaren maken een autoverzekering beter betaalbaar. Ze geven namelijk recht op korting op de premie. Door een autoverzekering op jouw naam te zetten bouw je schadevrije jaren op. Gedurende het verzekeringsjaar geen schade claimen op de autoverzekering, geef je recht op één schadevrij jaar. Door het claimen van schade verlies je juist weer schadevrije jaren. Wat moet je verder weten over de schadevrije jaren van jouw auto?

Autoverzekering afsluiten? Bereken jouw premie!

Schadevrije jaren vervallen

Staat mijn schadevrije jaren in het roy-data?

Jouw opgebouwde schadevrije jaren zijn gekoppeld aan de autoverzekering. Bij het beëindigen van de verzekering komen de opgebouwde schadevrije jaren vrij. Wanneer je na 1 september 2007 een autoverzekering hebt afgesloten, dan vind je al je opgebouwde schadevrije jaren terug in Roy-data. Schadevrije jaren worden door de verzekeraar vastgelegd in Roy-data. Roy-data is een centrale database waarin verzekeraars kunnen kijken om te zien hoeveel schadevrije jaren je hebt opgebouwd. Daarnaast kunnen verzekeraars de opgebouwde jaren vastleggen in Roy-data. Bij het aanvragen van een nieuwe autoverzekering kunnen verzekeraars Roy-data raadplegen, maar dat lukt niet bij het oversluiten. De jaren zitten namelijk nog vast in de huidige verzekering. In dat geval kun je aan de hand van de polis aantonen hoeveel jaren je opgebouwd hebt.
Autoverzekering afsluiten? Bereken jouw premie!

Je krijgt geen royementsblad meer nadat je jouw autoverzekering hebt geroyeerd. Op een royementsblad stond het aantal opgebouwde schadevrije jaren die je tijdens de looptijd van de verzekering had opgebouwd. De verzekeraar geeft geen royementsverklaring, omdat deze gegevens rechtstreeks in Roy-data worden geplaatst.

Vervallen de schadevrije jaren met Roy-Data?

Jouw opgebouwde schadevrije jaren zitten vast in een autoverzekering. Schadevrije jaren worden pas in Roy Data gezet, nadat je de autoverzekering beëindigt. Schadevrije jaren die zijn opgebouwd tijdens een autoverzekering die nog loopt, staan dus nog niet in Roy Data. Helaas blijven schadevrije jaren niet onbeperkt geldig. Na het opzeggen van je autoverzekering zijn schadevrije jaren bij de meeste verzekeraars nog 3 jaar geldig. De schadevrije jaren blijven dus ook nog 3 jaar in Roy data staan. Na deze 3 jaar zijn ze niet meer geldig en komen ze te vervallen. Controleer altijd bij het afsluiten van jouw autoverzekering hoe lang schadevrije jaren bij je verzekeraar geldig zijn.

Vervallen schadevrije jaren?

Wanneer schadevrije jaren niet meer gekoppeld zijn aan een autoverzekering zijn ze beperkt geldig. Deze schadevrije jaren waren in het verleden maar één jaar geldig. Dit bleek een onredelijk korte termijn te zijn. Bij de meeste verzekeraars zijn daarom de niet aan een verzekering gekoppelde schadevrije jaren nu drie jaar geldig. Worden ze binnen deze drie jaar niet gekoppeld aan een verzekering dan vervallen schadevrije jaren.

Wanneer vervallen schadevrije jaren?

Schadevrije jaren zijn dus niet onbeperkt geldig, maar vervallen wanneer je een verzekering opzegt en binnen drie jaar geen verzekering afsluit waarbij je de schadevrije jaren gebruikt. Je kunt daarnaast de autoverzekering ook tijdelijk stopzetten. Het tijdelijk stopzetten van de autoverzekering wordt ook wel opschorten genoemd. Je onderbreekt als het ware de autoverzekering zonder deze te beëindigen. Op deze manier zullen je schadevrije jaren ook drie jaar geldig blijven. Dit kan een goede optie zijn wanneer je niet zeker weet hoe lang je zonder auto zit.

Na hoeveel jaar vervallen schadevrije jaren?

Schadevrije jaren vervallen bij de meeste verzekeraars na 3 jaar. Je moet dus binnen 3 jaar opnieuw een verzekering afsluiten waarbij je de schadevrije jaren gebruikt, want anders zijn ze niet meer geldig. Zonde, want als je op een gegeven moment toch weer een autoverzekering op je naam afsluit, moet je helemaal opnieuw beginnen met opbouwen. Voor elk jaar dat je schadevrij rijdt, krijg je 1 schadevrije jaar.

Hoe verlies je schadevrije jaren?

Tijdens een lopende autoverzekering zullen je schadevrije jaren niet vervallen. Wat wel kan gebeuren is dat je schadevrije jaren verliest. Door te claimen op jouw autoverzekering, verlies je schadevrije jaren. Eén schade kan je vijf schadevrije jaren kosten. Door minder schadevrije jaren kan de premie in het opvolgende verzekeringsjaar sterk stijgen. Niet bij alle schadeclaims verlies je opgebouwde jaren. Schades die verzekerd zijn in de WA beperkt casco gaan niet ten laste van de schadevrije jaren. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om ruitschade, storm- en hagelschade en diefstal van de auto. Bij schade door een aanrijding of door vandalisme gaat de claim op de verzekering wel ten koste van jouw schadevrije jaren.

Lees ook:

Private lease – Wat gebeurt er met de opgebouwde schadevrije jaren?

De nadelen van private lease

Schadevrije jaren sinds 1-1-2022 overdraagbaar

Sinds 1 januari 2022 zijn schadevrije jaren in sommige situaties overdraagbaar. Bij overlijden kunnen ze bijvoorbeeld overgedragen worden op de achterblijvende partner. Ook voor leaserijders en bestuurders die jarenlang in het buitenland gewoond hebben is het nu mogelijk om schadevrije jaren over te dragen. Zo raken ze hun opgebouwde schadevrije jaren niet kwijt. In onze blogpost lees je meer over deze nieuwe regeling.

Vergelijk online de premie voor een goedkope autoverzekering!

Nu met Gratis verhaalservice
  • Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op