800.000+ klanten
27 vestigingen
92% beveelt ons aan

Wat is de betekenis van no claim?

No claim betekent eigenlijk letterlijk: geen schadeclaim. De betekenis van no claim heeft te maken met schadevrije jaren. Verzekeraars belonen schadevrij rijden namelijk door middel van korting op de premie. Deze korting noemen we ook wel no-claim korting. Hoe meer schadevrije jaren u opbouwt, hoe meer korting u krijgt op de verzekeringspremie. Claimt u een schade bij de verzekeraar? Dan verliest u een deel van uw no claim korting en gaat u weer meer premie betalen. In dit artikel leggen we u uit wat no claim precies betekent.

Autoverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

no claim betekenis

No claim korting betekenis

No-claimkorting is de korting die u krijgt op de premie van uw autoverzekering. Voor elk jaar dat u geen aanspraak maakt op uw verzekeraar, krijgt u 1 schadevrij jaar. Hoe meer schadevrije jaren u opbouwt, hoe meer no-claimkorting u krijgt. Op deze manier beloont een verzekeraar u dus voor het schadevrij rijden.

Het is altijd verstandig om eerst even te kijken of u een schade beter kunt claimen of zelf betalen. Bij elke schadeclaim raakt u namelijk 5 schadevrije jaren kwijt, ongeacht het schadebedrag. U zakt dan direct een aantal treden op de bonus malus ladder, en uw premie zal flink stijgen. Het duurt vervolgens weer 5 jaar voordat u opnieuw op hetzelfde niveau van korting bent als voor de schade. Daarom kan het bij kleine schades met een laag schadebedrag, voordeliger zijn om de schade zelf te betalen in plaats van deze te claimen bij uw autoverzekeraar. Vaak is de premieverhoging die ontstaat wanneer u schade claimt, hoger dan het totale schadebedrag van een kleine schade.

Autoverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

No claim beschermer betekenis

Bij een aantal verzekeraars kunt u een no-claimbeschermer afsluiten. Met een no-claimbeschermer kunt u jaarlijks één schade claimen, zonder dat uw verzekeringspremie direct stijgt. Er zit echter wel een nadeel aan een no-claimbeschermer. U behoudt namelijk wel uw premiekorting, maar u verliest wel een aantal schadevrije jaren. Dat betekent dat wanneer u wilt overstappen van verzekering, u wel een hogere premie zult moeten betalen. U bent dus eigenlijk gebonden aan uw huidige verzekeraar. Toch kan het soms lonen om naar een goedkopere verzekeraar over te stappen en tijdelijk meer te betalen, zeker indien de korting de komende jaren hoog oploopt.

Wat betekent schade voor mijn no claim?

Het claimen van autoschade gaat ten kosten van uw schadevrije jaren en van uw no claim korting. Als u aansprakelijk bent voor de schade van iemand anders, wordt dit vergoed door uw verzekeraar. Het gaat echter ook ten koste van uw schadevrije jaren. Er zijn een aantal schades die niet ten koste van uw no-claim gaan. Dit zijn alle schades die onder het beperkt casco gedeelte van uw autoverzekering vallen. Bijvoorbeeld schade door brand, storm of hagel, ruitbreuk, diefstal van de auto of een aanrijding met loslopende dieren. Als u autoschade heeft die is veroorzaakt door iemand anders kunt u de schade verhalen bij de verzekeraar van de tegenpartij. Ook in dit geval blijft uw no claim intact en verliest u geen schadevrije jaren.

Bereken direct de premie van uw autoverzekering!

Nu met Gratis verhaalservice
  • Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op