Tellen mijn schadevrije jaren ook bij het verzekeren van een tweede auto?

Wanneer u geen schade claimt bij uw verzekeraar bouwt u schadevrije jaren op. Met schadevrije jaren kunt u een premiekorting krijgen tot wel 80% op de basispremie van een autoverzekering. Deze schadevrije jaren worden aan uw autoverzekering gekoppeld. Steeds meer gezinnen hebben tegenwoordig echter een tweede auto.  Hoe zit het dan met schadevrije jaren? Kunt u deze ook gebruiken bij het verzekeren van een tweede auto of begint u weer opnieuw met opbouwen? In dit artikel op Alpina.nl leggen we het u uit.

Autoverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

Tweede autoregeling

Verzekeraars hanteren verschillende tweede autoregelingen. De meest gunstige methode is het kopiëren van de korting op de eerste auto naar de tweede auto. Stel, door uw opgebouwde schadevrije jaren krijgt u 70% korting op uw bestaande autoverzekering. Met de tweede autoregeling krijgt u dan ook op uw tweede auto 70% korting. Sommige verzekeraars bieden wel de mogelijkheid om de korting van de eerste autoverzekering over te nemen, maar wel tot een maximale korting. Tot slot geven sommige verzekeraars een vast percentage korting voor een tweede auto.

Met een tweede autoregeling wordt de korting overgenomen van de eerste auto, maar de polissen worden niet aan elke gekoppeld. Bij schade aan één van de twee auto’s heeft dit dus geen gevolgen voor de andere autoverzekering.

Tweede auto: schadevrije jaren meenemen

Bij het beëindigen van de tweede autoverzekering heb je recht op de werkelijk opgebouwde schadevrije jaren in deze polis. Dus als u de tweede autoverzekering voor 5 jaar heeft gehad, zonder schade, heeft u recht op 5 schadevrije jaren. Door de korting lijkt het alsof er veel schadevrije jaren opgebouwd zijn in de polis, maar dit is de extra korting in verband met het schadevrij rijden in de eerste auto. Dit kan verwarring scheppen bij het beëindigen van de tweede autoverzekering.

Normaal gesproken moet de tweede auto ook bij dezelfde verzekeraar verzekerd worden om gebruik te kunnen maken van de tweede autoregeling. Er zijn verzekeraars die voor de premiestelling bereid zijn om rekening te houden met de opgebouwde schadevrije jaren in een polis bij een andere verzekeraar, maar dat is eerder een uitzondering dan een regel.

Schadevrije jaren sinds 1-1-2022 overdraagbaar

Sinds 1 januari 2022 zijn schadevrije jaren in sommige situaties overdraagbaar. Bij overlijden kunnen ze bijvoorbeeld overgedragen worden op de achterblijvende partner. Ook voor leaserijders en bestuurders die jarenlang in het buitenland gewoond hebben is het nu mogelijk om schadevrije jaren over te dragen. Zo raken ze hun opgebouwde schadevrije jaren niet kwijt. In onze blogpost leest u meer over deze nieuwe regeling.

Bereken direct de premie van uw autoverzekering!

  • i Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

Hoe doen wij het?

Laatst geüpdatet: 06-02-2023

Financieel zeker.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op