800.000+ klanten
27 vestigingen
92% beveelt ons aan

Tellen mijn schadevrije jaren ook bij het verzekeren van een tweede auto?

Wanneer je geen schade claimt bij je verzekeraar bouw je schadevrije jaren op. Met schadevrije jaren kun je een premiekorting krijgen tot wel 80% op de basispremie van een autoverzekering. Deze schadevrije jaren worden aan je autoverzekering gekoppeld. Steeds meer gezinnen hebben tegenwoordig echter een tweede auto. Hoe zit het dan met schadevrije jaren? Kun je deze ook gebruiken bij het verzekeren van een tweede auto of begin je weer opnieuw met opbouwen? In dit artikel op Alpina.nl leggen we het uit.

Autoverzekering afsluiten? Bereken jouw premie!

schadevrije jaren tweede auto

Schadevrije jaren overdragen op een tweede auto

Je opgebouwde schadevrije jaren zitten vast in een autoverzekering. Bestaande schadevrije jaren kunnen niet gekopieerd worden. Dat betekent dat je voor een tweede auto geen gebruik kunt maken van de opgebouwde schadevrije jaren. Deze worden namelijk al gebruikt voor de eerste auto. In principe zou je dus weer opnieuw moeten beginnen met opbouwen. Verzekeraars zien echter ook in dat dit niet helemaal eerlijk is, omdat je al aantoont dat je een goed schadeverleden hebt. Om dit probleem op te lossen is er de tweede autoregeling in het leven groepen.

Autoverzekering afsluiten? Bereken jouw premie!

Tweede autoregeling

Verzekeraars hanteren verschillende tweede autoregelingen. De meest gunstige methode is het kopiëren van de korting op de eerste auto naar de tweede auto. Stel, door je opgebouwde schadevrije jaren krijg je 70% korting op je bestaande autoverzekering. Met de tweede autoregeling krijg je dan ook op je tweede auto 70% korting. Sommige verzekeraars bieden wel de mogelijkheid om de korting van de eerste autoverzekering over te nemen, maar wel tot een maximale korting. Tot slot geven sommige verzekeraars een vast percentage korting voor een tweede auto.

Met een tweede autoregeling wordt de korting overgenomen van de eerste auto, maar de polissen worden niet aan elke gekoppeld. Bij schade aan één van de twee auto’s heeft dit dus geen gevolgen voor de andere autoverzekering.

Tweede auto: schadevrije jaren meenemen

Bij het beëindigen van de tweede autoverzekering heb je recht op de werkelijk opgebouwde schadevrije jaren in deze polis. Dus als je de tweede autoverzekering voor 5 jaar hebt gehad, zonder schade, heb je recht op 5 schadevrije jaren. Door de korting lijkt het alsof er veel schadevrije jaren opgebouwd zijn in de polis, maar dit is de extra korting in verband met het schadevrij rijden in de eerste auto. Dit kan verwarring scheppen bij het beëindigen van de tweede autoverzekering.

Normaal gesproken moet de tweede auto ook bij dezelfde verzekeraar verzekerd worden om gebruik te kunnen maken van de tweede autoregeling. Er zijn verzekeraars die voor de premiestelling bereid zijn om rekening te houden met de opgebouwde schadevrije jaren in een polis bij een andere verzekeraar, maar dat is eerder een uitzondering dan een regel.

Schadevrije jaren sinds 1-1-2022 overdraagbaar

Sinds 1 januari 2022 zijn schadevrije jaren in sommige situaties overdraagbaar. Bij overlijden kunnen ze bijvoorbeeld overgedragen worden op de achterblijvende partner. Ook voor leaserijders en bestuurders die jarenlang in het buitenland gewoond hebben is het nu mogelijk om schadevrije jaren over te dragen. Zo raken ze hun opgebouwde schadevrije jaren niet kwijt. In onze blogpost lees je meer over deze nieuwe regeling.

Bereken direct de premie van je autoverzekering!

Nu met Gratis verhaalservice
  • Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er vandaag tot 18:00

neem contact op