Wegens omstandigheden zijn we vandaag telefonisch minder goed bereikbaar. We willen je graag van dienst zijn en raden je aan om gebruik te maken van onze chatfunctie, die momenteel beter bereikbaar is. Onze excuses voor het ongemak en we staan klaar om je vragen via de chat te beantwoorden.

800.000+ klanten
27 vestigingen
92% beveelt ons aan

Hoe kan ik een tenaamstellingscode aanvragen?

Ben je de tenaamstellingcode kwijt en wil je een nieuwe aanvragen? Dat kan en is vrij eenvoudig. Hieronder leggen wij uit hoe je een nieuwe code kaan aanvragen. Maar eerst leggen wij uit wat een tenaamstellingscode eigenlijk is.

Wat is een tenaamstellingscode precies?

Vroeger had je het overschrijvingsbewijs (deel II of kopie deel III). Dit bestaat echter niet meer. Tegenwoordig hoort bij een kentekencard een unieke code van 9 cijfers: dit noemen we de tenaamstellingscode. De tenaamstellingscode heb je nodig als je het voertuig op naam van een andere eigenaar overschrijft, als je een schorsing van het kenteken aanvraagt, als je het kenteken laat opheffen bij het kentekenloket of als je het voertuig laat slopen.

tenaamstellingscode voorbeeld

Het is de bedoeling dat je de tenaamstellingscode goed bewaard. Toch komt het nogal eens voor dat deze kwijtraakt. Bijvoorbeeld als een voertuig van eigenaar wisselt, als het tenaamstellingsbewijs verloren raakt of als de brief met een deel van de code niet meer te vinden is. Als je de tenaamstellingscode kwijt bent, kan je gelukkig altijd een nieuwe code aanvragen bij de RDW.

Autoverzekering afsluiten? Bereken jouw premie!

tenaamstellingscode

Ik ben mijn tenaamstellingscode kwijt. Wat nu?

Waar je vroeger het overschrijvingsbewijs (deel II of kopie deel III) had, heb je tegenwoordig de tenaamstellingscode. Dit is een unieke code van 9 cijfers, die je nodig hebt als je  de auto wil verkopen, overschrijven, schorsen, slopen, uitvoeren of inruilen. De tenaamstellingscode bestaat uit 2 delen die je zelf samen moet voegen. Het eerste deel staat op het tenaamstellingsbewijs dat je krijgt zodra het kenteken van de auto op naam is overgeschreven. Dit deel bestaat uit de eerste 4 cijfers van de tenaamstellingscode. Het tweede deel staat in de brief die je krijgt van de RDW, samen met de kentekencard. Deze wordt een paar dagen na de tenaamstelling per post verstuurd. Het tweede deel bestaat uit de laatste 5 cijfers van de code.

Autoverzekering afsluiten? Bereken jouw premie!

Hoe kan je een tenaamstellingscode aanvragen bij het RDW?

Voor het aanvragen van een nieuwe tenaamstellingscode gaat je naar “Tenaamstellingscode auto kwijt” op de website van de RDW. Hier kan je inloggen met je DigiD. Vervolgens selecteert je het voertuig waarvoor je een nieuwe code wilt aanvragen. De kosten voor een nieuwe code bedragen €1,10 (januari 2023), dit kan je betalen via iDeal. Vervolgens ontvangt je direct een e-mail van de RDW met daarin een link naar je nieuwe tenaamstellingscode. Download deze direct en sla hem goed op. De link naar de code blijft 40 dagen bereikbaar.

Hoe kan ik een tenaamstellingscode aanvragen zonder DigiD?

Heb je geen DigiD? Dan kan je een DigiD aanvragen (dat duurt ongeveer 3 werkdagen) of je kan de nieuwe tenaamstellingscode aanvragen zonder DigiD. In dat geval ontvangt je de nieuwe code niet per e-mail, maar per post. Zorg dat je het voertuigidentificatienummer bij de hand heeft, dit staat op de achterkant van het kentekenbewijs. Om een tenaamstellingscode aan te vragen zonder DigiD kan je de volgende stappen volgen:

  1. Ga naar ‘Tenaamstellingscode aanvragen’. Kies voor ‘Alleen tenaamstellingscode aanvragen’
  2. Betaal de kosten via iDeal
  3. Vervolgens ontvangt je de code per post op het bij de gemeente geregistreerde adres van de eigenaar van de auto
Aanvraag In huis
Maandag tot en met vrijdag voor 20.00 uur Binnen 3 werkdagen
Maandag tot en met donderdag na 20.00 uur Binnen 4 werkdagen
Vrijdag na 20.00 uur en in het weekend Donderdag

Na ontvangst van de nieuwe tenaamstellingscode is de oude code niet meer geldig. Het kenteken blijft wel gelijk. Vraag je de nieuwe code voor iemand anders aan? Dan kunt je dezelfde stappen volgen.

Veelgestelde vragen rondom de tenaamstellingscode

Hoe kom ik aan een tenaamstellingscode?

De tenaamstellingscode bestaat uit 2 delen. Je voegt de twee delen van de code zelf samen. Het eerste deel van de tenaamstellingcode ontvangt je als je de auto op je naam laat zetten. Het eerste deel van de code staat namelijk op het tenaamstellingsbewijs dat je krijgt zodra het kenteken op je naam is overgeschreven. Deel 1 van de code bestaat uit de eerste 4 cijfers van de tenaamstellingscode.

Het tweede deel van de tenaamstellingscode vindt je in de brief die je krijgt van de RDW, samen met de kentekencard. Deze wordt een paar dagen na de tenaamstelling per post verstuurd. Op de brief staan de laatste 5 cijfers van de code ingevuld. Het is belangrijk dat je de tenaamstellingscode goed bewaard. Op de brief die je krijgt staan 9 vakjes. In de laatste 5 vakjes is het tweede deel van de tenaamstellingscode al ingevuld. Je kunt hier ook de eerste 4 cijfers invullen en de brief goed bewaren.

Bereken direct de premie van jouw autoverzekering!

Nu met Gratis verhaalservice
  • Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op