800.000+ klanten
92% beveelt ons aan
28 vestigingen

Wat staat er in de voorwaarden van een autoverzekering?

In de voorwaarden van een autoverzekering staat beschreven wat wel en niet verzekerd is. Vaak is het een behoorlijke lap tekst. Daarom is het doornemen van de voorwaarden van een autoverzekering niet altijd een leuk klusje. Omdat het wel belangrijk is om goed op de hoogte te zijn van de inhoud, hebben we de belangrijkste voorwaarden voor u op een rijtje gezet.

Verschillen de voorwaardes per verzekeraar?

Hoewel alle autoverzekeringen op het oog misschien hetzelfde lijken, zitten er vaak verschillen in voorwaarden. Zo biedt de ene verzekeraar een vervangende auto aan na een ongeval, maar heeft de andere verzekeraar weer een goede nieuwwaarderegeling. Daarom is het belangrijk om bij het vergelijken van autoverzekeringen niet alleen naar de hoogte van de premie te kijken, maar ook naar de voorwaarden. Goede polisvoorwaarden kunnen namelijk het verschil maken.

Heeft de autoverzekering voorwaardes?

Bij het afsluiten van een autoverzekering is het belangrijk dat u van te voren altijd goed de voorwaarden doorneemt. Zo komt u bij schade niet voor onverwachte verassingen te staan. Ook kunt u dan bepalen welke voorwaarden u belangrijk vindt. Heeft u een hele nieuwe auto? Dan is een autoverzekering met een goede nieuwwaarderegeling handig. Met deze regeling wordt bij schade de nieuwwaarde van een auto uitgekeerd als de schade in de eerste drie jaar gebeurt. Als u al een wat oudere auto heeft is dit niet zo interessant en heeft u misschien liever een autoverzekering die een vervangende auto aanbied bij schade.

Eigen risico autoverzekering

Het eigen risico is het bedrag dat u bij schade zelf betaalt. De meeste verzekeraars hanteren een eigen risico tussen de €130 en €150. Er zijn ook enkele verzekeraars die geen eigen risico hanteren. Verzekeraars hanteren een eigen risico om de drempel voor het claimen van schades hoger te maken. Lees hier meer over het eigen risico bij een autoverzekering.

Opzegtermijn autoverzekering

Bij het opzeggen van een autoverzekering heeft u te maken met een opzegtermijn. Een autoverzekering heeft een standaard looptijd van één jaar. Na dit jaar kunt u de verzekering maandelijks opzeggen. Er zijn zelfs verzekeraar waar de verzekering dagelijks opzegbaar is. Als u de auto verkoopt is de autoverzekering wel direct opzegbaar. U heeft dan namelijk niets meer te verzekeren. Lees hier meer over het opzegtermijn van een autoverzekering.

wa voorwaarden autoverzekering

Wat is de nieuwwaarderegeling autoverzekering?

Als u een nieuwe auto koopt, kan het verstandig zijn om een autoverzekering met een goede nieuwwaarderegeling te kiezen. Met de nieuwwaarderegeling krijgt u van de verzekeraar een bedrag dat hoog genoeg is om dezelfde auto nieuw te kunnen kopen, als uw auto total loss wordt verklaard of wordt gestolen. De regeling geldt alleen voor nieuwe auto’s en is alleen mogelijk als u de eerste eigenaar van de auto bent.

Autoverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

Aanschafwaarderegeling autoverzekering

Kijk in de voorwaarden van uw autoverzekering eens naar de aanschafwaarderegeling. Deze is gericht op tweedehandsauto’s. Als deze regeling volgens de voorwaarden is opgenomen in de autoverzekering, wordt er gedurende een bepaalde periode uitgegaan van de aanschafwaarde van de auto. Lees hier meer over de aanschafwaarderegeling.

Dagwaarde van de auto

Bij schade kan de dagwaarde een belangrijke rol spelen. De dagwaarde is de waarde van de auto vlak vóór de schade. Autoschade wordt hersteld, tenzij de herstelkosten hoger zijn dan de dagwaarde van de auto. In dat geval krijgt u de dagwaarde van de auto uitgekeerd. De auto is dan total loss. Bij het bepalen van de dagwaarde wordt er niet alleen gekeken naar de leeftijd van de auto, maar ook naar de staat van onderhoud en de kilometerstand.

Eigen risico bij jonge bestuurders

In de voorwaarden van de autoverzekering staat ook altijd hoe hoog het eigen risico voor jongere bestuurders is. Jongere bestuurders betalen tot hun 24ste namelijk vaak een hogere premie. Dit is omdat ze vaker schade veroorzaken dan meer ervaren bestuurders. Voor sommige verzekeraars is dat echter nog niet genoeg.  Zij leggen in de polisvoorwaarden ook nog een extra eigen risico vast als de schade is aangericht door jonge bestuurders.

autoverzekering voorwaarden

Wat gebeurd er als je met alcohol op achter het stuur gaat?

Iedereen weet dat alcohol en autorijden niet samen gaan. Verzekeraars treden dan ook streng op bij schades waarvan rijden onder invloed de oorzaak is. In veel gevallen heeft de verzekeraar een alcoholclausule. Een alcoholclausule houdt in dat de verzekeraar de schade voor de tegenpartij vergoedt, maar dat u deze kosten vervolgens aan uw verzekeraar moet terug betalen. Niet elke verzekeraar heeft een alcoholclausule, dus het is belangrijk dat u bij het afsluiten van een autoverzekering goed naar de polisvoorwaarden kijkt. Lees hier wat de gevolgen zijn van rijden met alcohol op.

Autoverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

Eigen risico bij ruitschade?

Voor ruitschade geldt altijd een afwijkend eigen risico. Bij ruitschade verwijst uw verzekeraar u meestal naar een aangesloten hersteller. U kunt de lijst met aangesloten herstellers ook vinden op uw groene kaart. Als er geen vervanging van de ruit nodig is, maar het gaat om een klein sterretje dat gemaakt kan worden, geldt er meestal geen eigen risico. Als de ruit vervangen moet worden betaalt u wel een eigen risico. Bij sommige verzekeraars wordt het eigen risico echter wel gehalveerd als u het bij een aangesloten herstelbedrijf laat doen.

Schadesturing door de verzekeraar?

Zoals hierboven aan genoemd hebben verzekeraars graag dat u schade laat herstellen bij een aangesloten herstelbedrijf. Dit noemen we schadesturing. Ze doen aan schadesturing door bijvoorbeeld het eigen risico te verlagen als u naar de aangesloten schadehersteller gaat.

Wat is borgstelling in het buitenland?

U hoopt het natuurlijk niet, maar het kan voorkomen dat u een aanrijding heeft in het buitenland. U krijgt dan te maken met borgstelling. De politie kan uw rijbewijs of auto innemen en u kunt zelfs in de cel terecht komen. Als uw auto in beslag wordt genomen kunt u deze weer terug krijgen tegen betaling van een borgsom. Uw verzekeraar kan u helpen door het bedrag voor te schieten, dat noemen we borgstelling. Hetzelfde geldt als er een borgsom nodig is om u uit de gevangenis te krijgen. De hoogte van het bedrag dat de verzekeraar maximaal uitkeert staat in de voorwaarden.

Wanneer uitsluiting van dekking?

In de voorwaarden van de autoverzekeringen worden ook altijd uitsluitingen genoemd. Dit zijn situaties waarin u geen dekking heeft. Dit is bijvoorbeeld bij het verhuren van de auto of als u deelneemt aan een snelheidswedstrijd. Ook als u onder invloed in de auto stapt of als u autorijdt zonder dat u een geldig rijbewijs heeft, biedt de autoverzekering geen dekking. Lees hier meer over de uitsluitingen.

Sluit een autoverzekering af via Alpina

Direct een autoverzekering afsluiten? Dan kan op Alpina.nl! U kunt eerst een indicatie van de premie berekenen. Hiervoor heeft u alleen het kenteken van de auto nodig. Na het invullen van een aantal persoonlijke gegevens, zoals uw leeftijd, postcode, uw schadevrije jaren en de gewenste dekking, kan het vergelijken beginnen. U krijgt dan een handig overzicht van alle autoverzekeringen die aan uw criteria voldoen. Zo kunt u eenvoudig verschillende verzekeraar met elkaar vergelijken.  Vergelijk ook vooral de voorwaarden van de autoverzekeringen met elkaar. Zo weet u zeker dat u in alle situaties goed verzekerd bent!

Bereken direct de premie van uw autoverzekering!

Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.
In twee minuten geregeld

Nooit onderverzekerd

Stel zelf je pakket samen

Een breed aanbod

Wij vergelijken alle verzekeraars voor jou, scheelt weer tijd

Hulp van onze experts

Kom je er niet uit? Onze experts staan altijd klaar om je te helpen

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op