Wegenbelasting check

Gaat u een nieuwe auto aanschaffen? Dan kijkt u van te voren waarschijnlijk niet alleen naar de aanschafwaarde van de auto, maar ook naar de maandelijkse kosten zoals de autoverzekering en de wegenbelasting. Daarom is het verstandig om vooraf een wegenbelasting check te doen. Zo weet u precies wat u straks aan wegenbelasting kwijt bent voor uw nieuwe auto. Er zijn verschillende factoren van belang bij het doen van een wegenbelasting check. In dit artikel leggen we u uit hoe het zit!

Autoverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

Wegenbelasting berekenen zonder kenteken

Heeft u het kenteken van de auto niet bij de hand? Ook zonder kenteken kunt u de wegenbelasting berekenen. In dat geval moet u de gegevens handmatig invullen. Denk bijvoorbeeld aan het automerk, het model en type auto, de bouwmaand en het bouwjaar en het soort brandstof dat de auto verbruikt.

De brandstofsoort is van grote invloed op de wegenbelasting. Benzine wordt het minste belast en is daardoor een stuk goedkoper in wegenbelasting dan een dieselauto. Voor een volledig elektrische auto betaalt u helemaal geen motorrijtuigenbelasting. Dit geldt tot en met 2024. Hiermee wil de Rijksoverheid volledig elektrisch rijden stimuleren.

Tot slot geeft u aan of het om een handgeschakelde auto of een automaat gaat. Op basis van deze gegevens kunt u ook zonder kenteken de wegenbelasting voor een auto berekenen.

Wegenbelasting tabel 2023

De kosten voor wegenbelasting kunnen per provincie verschillen. Dit komt door de provinciale opcenten. Provinciale opcenten is het deel van de wegenbelasting dat naar de provincies gaat. Provincies stellen elk jaar zelf het tarief voor de provinciale opcenten vast. Er zit wel een bepaald maximum aan verbonden. Hierdoor kunnen de kosten van belasting per provincie soms flink verschillen. Hieronder vindt u de tabel met de kosten per provincie voor wegenbelasting in 2023.

In onderstaande tabel ziet u per provincie het percentage provinciale opcenten.

Provincie20212022
Groningen93,3%94,5%
Friesland87%87,0 %
Drenthe92%92,0 %
Overijssel79,9%79,9 %
Flevoland81,4%82,2 %
Gelderland89,5%90,6 %
Utrecht74,9%77,5 %
Noord-Holland67,9%67,9 %
Zuid-Holland90,4%91,8 %
Zeeland89,1%82,3 %
Noord-Brabant78,4%79,6 %
Limburg77,9%79,1 %

Bereken direct de premie van uw autoverzekering!

  • i Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

Hoe doen wij het?

Laatst geüpdatet: 29-12-2021

Financieel zeker.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op