Goed nieuws voor Nederland, goed nieuws voor jou!

Wegenbelasting check

Ga je een nieuwe auto aanschaffen? Dan kijk je van te voren waarschijnlijk niet alleen naar de aanschafwaarde van de auto, maar ook naar de maandelijkse kosten zoals de autoverzekering en de wegenbelasting. Daarom is het verstandig om vooraf een wegenbelasting check te doen. Zo weet je precies wat je straks aan wegenbelasting kwijt bent voor je nieuwe auto. Er zijn verschillende factoren van belang bij het doen van een wegenbelasting check. In dit artikel leggen we je uit hoe het zit!

Autoverzekering afsluiten? Bereken jouw premie!

wegenbelasting check

Wegenbelasting check op kenteken

De wegenbelasting wordt berekend per kenteken. Het kenteken bevat veel informatie over de auto. Dat is nodig voor het berekenen van de wegenbelasting, want er zijn een aantal factoren van invloed op de hoogte van het bedrag, namelijk:

  • Het type motorvoertuig
  • Het gewicht van het voertuig
  • De brandstof
  • Hoe milieuvervuilend het voertuig is
  • In welke provincie je woont

Aan de hand van het kenteken is te zien om wat voor type voertuig het gaat, hoe zwaar het voertuig is en welke brandstof er wordt gebruikt. Met het kenteken worden de benodigde gegevens over de auto opgehaald bij de RDW.

Autoverzekering berekenen

Wegenbelasting berekenen zonder kenteken

Heb je het kenteken van de auto niet bij de hand? Ook zonder kenteken kun je de wegenbelasting berekenen. In dat geval moet je de gegevens handmatig invullen. Denk bijvoorbeeld aan het automerk, het model en type auto, de bouwmaand en het bouwjaar en het soort brandstof dat de auto verbruikt.

De brandstofsoort is van grote invloed op de wegenbelasting. Benzine wordt het minste belast en is daardoor een stuk goedkoper in wegenbelasting dan een dieselauto. Voor een volledig elektrische auto betaal je helemaal geen motorrijtuigenbelasting. Dit geldt tot en met 2024. Hiermee wil de Rijksoverheid volledig elektrisch rijden stimuleren.

Tot slot geef je aan of het om een handgeschakelde auto of een automaat gaat. Op basis van deze gegevens kun je ook zonder kenteken de wegenbelasting voor een auto berekenen.

Wegenbelasting tabel 2024

De kosten voor wegenbelasting kunnen per provincie verschillen. Dit komt door de provinciale opcenten. Provinciale opcenten is het deel van de wegenbelasting dat naar de provincies gaat. Provincies stellen elk jaar zelf het tarief voor de provinciale opcenten vast. Er zit wel een bepaald maximum aan verbonden. Hierdoor kunnen de kosten van belasting per provincie soms flink verschillen. Hieronder vind je de tabel met de kosten per provincie voor wegenbelasting in 2024.

In onderstaande tabel zie je per provincie het percentage provinciale opcenten.

Provincie 2021 2022
Groningen 93,3% 94,5%
Friesland 87% 87,0 %
Drenthe 92% 92,0 %
Overijssel 79,9% 79,9 %
Flevoland 81,4% 82,2 %
Gelderland 89,5% 90,6 %
Utrecht 74,9% 77,5 %
Noord-Holland 67,9% 67,9 %
Zuid-Holland 90,4% 91,8 %
Zeeland 89,1% 82,3 %
Noord-Brabant 78,4% 79,6 %
Limburg 77,9% 79,1 %

Bereken direct de premie van je autoverzekering!

Nu met Gratis verhaalservice
  • Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op