Goed nieuws voor Nederland, goed nieuws voor jou!

Hoeveel bedraagt de afschrijving in de bedrijfsautoverzekering?

Een bedrijfsauto wordt minder waard naarmate het voertuig meer wordt gebruikt en ouder wordt. Deze waardevermindering noemt u de afschrijving. Hoe berekent u de afschrijving en hoe gaat u met deze afschrijving om?

Het zakelijk kopen van een auto geeft fiscale voordelen. De auto kunt u op de balans zetten en dus betaalt de Belastingdienst mee aan de bedrijfsauto. Voor de bedrijfsautoverzekering is de waarde van de auto een belangrijk gegeven bij een te claimen schade op de bedrijfsautoverzekering. De dagwaarde is de nieuwwaarde van de auto minus de afschrijving.

Wat is de afschrijving op een bedrijfsauto?

Als er bij een bedrijfsautoverzekering wordt gesproken over afschrijving, gaat het vaak om de fiscale afschrijving volgens de Belastingdienst. Een bedrijfsauto wordt gezien als een bedrijfsmiddel. De hoogte van de afschrijving wordt op dezelfde manier bepaald als de hoogte van de afschrijving op bijvoorbeeld een machine in een bedrijfspand. Drie waarden zijn van belang voor het bepalen van de hoogte van de afschrijving, namelijk:

  • De aanschafkosten – Het bedrag waar het voertuig voor gekocht is. Het kan ook een tweedehands gekochte auto zijn.
  • Restwaarde van de bedrijfsauto – Dit is het bedrag dat u bij verkoop vermoedelijk nog ontvangt voor de bedrijfsauto.
  • Hoe lang gaat u de auto gebruiken? – Hoe lang gaat de auto mee? Minimaal over 5 jaren wordt de bedrijfsauto afgeschreven.

De afschrijving berekent u door de aanschafwaarde te verminderen met de restwaarde. De uitkomst deelt u vervolgens door de vermoedelijke gebruiksduur. De afschrijving kunt u in de administratie doorvoeren.

De afschrijving volgens de bedrijfsautoverzekering

Bij een schadeclaim op de bedrijfsautoverzekering wordt er ook gekeken naar de hoogte van de dagwaarde en dus ook de afschrijving. De waarde waar de bedrijfsauto voor op de balans staat hoeft niet overeen te komen met de dagwaarde waar bij schade van wordt uitgegaan. Bij een schade kan een expert die is ingeschakeld door de verzekeraar de dagwaarde vaststellen. Als het schadebedrag de dagwaarde overtreft is er sprake van een total loss. De bedrijfsautoverzekering betaalt namelijk maximaal de dagwaarde uit.

Vergeet de accessoires niet

Zitten er accessoires op de bedrijfsauto die niet standaard op de auto zaten toen deze uit de fabriek kwam? Deze accessoires moet u opgeven bij het vergelijken van  bedrijfsautoverzekeringen op Alpina.nl. Door het niet meeverzekeren van accessoires wordt er bij een uitkering exclusief de toevoegingen uitgekeerd. Ook wordt een bedrijfsauto eerder total loss verklaard, want de accessoires tellen niet mee voor het bepalen van de dagwaarde.

 

Klanten over Alpina

klantenvertellenMogelijk gemaakt door klantenvertellen.nl
Bekijk alle beoordelingen
8.3
Gemiddelde score
Gebaseerd op 3696 reviews

Bereken direct de premie voor uw bedrijfsautoverzekering

Nu met Gratis verhaalservice
  • Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op