800.000+ klanten
27 vestigingen
92% beveelt ons aan
bedrijfsautoverzekering
Home Blog bedrijfsautoverzekering

Een bedrijfsautoverzekering; verzekert u uw auto op het bedrijfsmatig of privé?

09 apr 2018
3 min leestijd

Verzekeraars maken een duidelijk onderscheid tussen een bedrijfsautoverzekering en een privé verzekering. Zakelijk worden auto’s namelijk intensiever gebruikt en vaak rijden er ook  meerdere personen in. Hoe gaat u uw auto verzekeren? Op een bedrijfsautoverzekering of toch op een particuliere autoverzekering?

U gebruikt een auto meestal niet alleen zakelijk of alleen privé. Toch is het onderscheid voor het verzekeren belangrijk. Een privé auto gebruiken voor bijvoorbeeld het bezorgen van maaltijden zal de verzekeraar van de auto niet blij mee zijn. Bij een ongeval kunnen er problemen ontstaan. Ook als de privé auto maar één keer gebruikt werd voor het bezorgen. Bij de verzekeraar zal namelijk het vermoeden bestaan dat de auto toch vooral zakelijk wordt gebruikt. Een bedrijfsautoverzekering is namelijk gemiddeld duurder dan een particuliere autoverzekering.

Wanneer verzekert u uw auto privé?

Gebruikt u de auto hoofdzakelijk particulier en voor woon-werk verkeer? In dat geval is een particuliere autoverzekering de meest logische keuze. Niet altijd heeft u een keuze. Een bestelauto van de zaak verzekert u op een bedrijfsautoverzekering. Bij de term bedrijfsautoverzekering wordt vaak gedacht aan een bestelauto, maar het kan ook een personenauto betreffen. Het is een bedrijfsauto als het voertuig in de boekhouding van uw bedrijf terug te vinden is.

Waar is de premie van een bedrijfsautoverzekering van afhankelijk?

In vergelijking met een particuliere auto worden bedrijfsauto’s vaak intensiever gebruikt. Er worden meer kilometers mee gereden en vaak ook nog in drukke regio’s, bijvoorbeeld altijd in de binnenstad. De premie is afhankelijk van meerdere factoren. Belangrijk zijn bijvoorbeeld:

Biedt de bedrijfsautoverzekering ook dekking bij particulier gebruik?

Met een zakelijke auto mag maar 500 kilometer privé worden gereden. Bij meer kilometers kan het fiscale consequenties hebben, maar voor de bedrijfsautoverzekering wordt dit onderscheid niet gemaakt. Ook bij het privé rijden in de auto biedt de verzekeraar dekking tegen schade. De eisen van de Belastingdienst moet u niet verwarren met eisen die verzekeraars stellen.

De premie voor een bedrijfsautoverzekering is aftrekbaar van de winst

De premie voor de verzekering valt onder zakelijke kosten. Deze kunt u dus van de winst aftrekken. In de premie zit geen BTW verwerkt, maar assurantiebelasting. Het percentage is ook 21%, maar het heeft niets met de BTW te maken. Bij het kopen van de bedrijfsauto kunt u wel fiscaal voordeel behalen door het verrekenen van de BTW en de in de koopprijs verwerkte BPM.

Klanten over Alpina

klantenvertellenMogelijk gemaakt door klantenvertellen.nl
Bekijk alle beoordelingen
8.2
Gemiddelde score
Gebaseerd op 3343 reviews

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op