bestelautoverzekering

Wat is een bestelauto?

3 mei 2021

Simone van Gool
Laatst geupdatet: 03-02-2023

Een bestelauto is een auto met laadruimte die voornamelijk is ingericht op het vervoer van goederen en/of werkmaterialen. Een bestelauto dient in de meeste gevallen voor zakelijk gebruik en wordt o.a. gebruikt door koeriers, vaklieden en de verhuur. Bestelauto’s worden echter ook ingezet voor het vervoeren van dieren of personen. Denk hierbij aan een uitlaatservice voor honden of rolstoelvervoer. Als uw auto als bestelauto wordt gezien door de belastingdienst dan heeft u recht of fiscale voordelen. Voor een bestelauto geldt namelijk een lager wegenbelastingtarief dan normale auto’s. Daarnaast kunt u bij de aanschaf van een bestelauto vrijstelling krijgen voor BPM (belasting personenauto’s en motorrijwielen). Wanneer u BTW belaste werkzaamheden uitvoert voor uw bedrijf dan kunt u BTW aftrekken over de koop van uw bestelauto.

Wat zijn de eisen bestelauto’s volgens de belastingdienst:

  • Grote bestelauto(grote bestelbus, verhuisbus en dergelijke)
    De laadruimte van de bestelauto is minimaal 200 cm lang en 130 cm hoog over een breedte van minimaal 20 cm en een lengte van minimaal 200 cm. Gaat u de laadruimte meten? Zet dan de bestuurderstoel in de fabrieksmatige achterste stand. De rugleuning van de stoel mag rechtop staan.
  • Bestelauto met open laadbak, enkele cabine en 1,5 cabine (Xtrcab)
    De open laadbak van deze bestelauto is minimaal 125 cm lang en 20 cm breed. Er mogen geen klapstoeltjes of banken achter de voorste rij zitplaatsen zijn aangebracht. Let op: Als de open laadbak wordt overkapt, moet de auto voldoen aan de eisen voor een bestelauto met een gesloten laadruimte. Een afdekzeil of plat deksel is bij dit type bestelauto wel toegestaan.
  • Bestelauto met verhoogd dak (combi’s, kleine bestelauto’s en dergelijke)
    Het dak van de laadruimte is bij dit type bestelauto minimaal 25 cm hoger dan de bovenkant van de portieropening van de bestuurder. Aan de rechterzijde van de laadruimte mag er 1 zijruit aangebracht zijn, maar aan de linkerzijde mogen geen zijruiten zitten. De laadruimte is minimaal 98 cm hoog over een breedte van minimaal 20 cm over een lengte van ten minste 125 cm.
  • Middelgrote bestelauto zonder verhoogd dak (ruimtewagens, minibusjes, terreinauto’s en dergelijke)
    Het dak van de laadruimte is bij deze bestelauto’s minder dan 25 cm hoger dan de bovenkant van de portieropening van de bestuurder. Aan de rechterzijde van de laadruimte mag er 1 zijruit aangebracht zijn, maar aan de linkerzijde mogen geen zijruiten zitten. De laadruimte is minimaal 125 cm lang en 98 cm hoog over een breedte van minimaal 20 cm en over een lengte van minimaal 125 cm.
  • Bestelauto met dubbele cabine (met gesloten laadruimte of open laadbak)
    De hoogte van de cabine bij een dubbele cabine is de grootste verticale afstand tussen vloer en dak van de cabine, gemeten over een breedte van 20 cm. Daarnaast is er slechts 1 extra rij zitplaatsen geplaatst. De laadbak of laadruimte is minimaal 150 cm lang en bovendien ten minste 2/3 van de lengte die de laadruimte zou hebben zonder de extra zitruimte. Minimaal 40% van de werkelijke lengte van de laadruimte is vóór het hart van de achterste as geplaatst. Aan de rechterzijde van de laadruimte mag 1 zijruit aangebracht zijn en de laadruimte moet minimaal 130 cm hoog zijn over een breedte van minimaal 20 cm en over een lengte van minimaal 150 cm. Aan de linkerzijde van de laadruimte mogen geen zijruiten zitten