800.000+ klanten
27 vestigingen
92% beveelt ons aan
camper tips beginners
Home Blog camper Tips beginners

8 camper tips voor beginners!

20 jan 2021
6 min leestijd

Een camper, wie wil dat nu niet? Denkt u er ook vaak over na of dit bij u past? Uren rijden en het landschap voorbij zien trekken. Iedere dag wakker worden met een ander uitzicht. Sommige verhalen ver romantiseren het camperleven wel. Wij willen u niet ontmoedigen, maar helpen met de volgende tips voor u aan dit avontuur begint. Want sommige zaken weet je liever van tevoren dan achteraf.

Tip 1: Kies het type camper dat bij u past

Sommige mensen kopen een camper op gevoel. De foto’s zien er leuk uit en de kleur van de gordijnen staat mij ook wel aan. Maar kijk verder dan alleen het uiterlijk. Er zijn zoveel verschillende type campers die ook bij verschillende type mensen en vooral verschillende type reizen horen.

  • Buscamper

Gebruikt u de camper eigenlijk alleen op de slapen en bent u verder veel buiten te vinden? Of vindt u het leuk om met de camper een stad te bezoeken? Dan kan een buscamper ideaal zijn. Ze zijn compact van binnen maar daardoor ook erg wendbaar. Ideaal voor twee personen.

  • Half integraal camper

Deze campers zijn een stuk breder. Hierdoor heeft u meer leefruimte en is dit ideaal om vaker binnen te zitten als u ook met minder mooi of kouder weer wilt kamperen. Vaak ook geschikt voor 4 slaapplaatsen.

  • Integraal camper

Te vergelijken met een half integraal camper alleen een stuk breder in de cabine. Dit komt omdat de camper uit 1 stuk is gebouwd. Hierdoor is hij beter geïsoleerd en dus ideaal om ook in de winter mee op pad te gaan. Deze camper zijn vaak een stuk forser dus vragen wat meer van uw stuurmanskunst.

  • Alkoof camper

Deze camper is te herkennen aan zijn grote ‘toeter’ boven op de bestuurderscabine. Hierdoor creëer je meer slaapruimte en stahoogte in de camper. Ideaal voor gezinnen!

camper tips beginners

Tip 2: Er zijn gratis camper plekken, maar een camper is niet gratis

Met een camper kunt u op duurdere campings staan als u graag gebruik maakt van verschillende faciliteiten. U kunt ook op een betaalde camper plek staan. Vaak zijn dit een basic plaatsen maar wel met goed sanitair. Er zijn ook gratis camperplaatsen, daar zijn Nederlanders dol op. Vergeet niet dat een camper ook diesel nodig heef, dat u een camperverzekering nodig heeft, dat u wegenbelasting betaald en dat een camper ook APK gekeurd moet worden. Hier spreek je vaak over honderden euro’s per jaar. Dat maakt een gratis camperplek niet een gratis jaar met de camper weg.

Camperverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

Tip 3: Verzeker uw camper goed

Een camper is vaak een grote aanschaf. U zit er vast niet op te wachten dat i.v.m. schade of diefstal u nauwelijks iets uitgekeerd krijgt. Vergeet niet dat u vaak veel spullen in de camper heeft liggen. Denk hierbij ook aan waardevolle spullen zoals laptops, tablets of telefoons. Kijk dus ook of uw camperverzekering uw inboedel ook geheel verzekerd. Er ligt vaak meer waarde in uw camper dan u denkt.

Tip 4: Onderhoud uw camper goed

Soms denkt men dat de camper maar 3 weken per jaar rijdt en slaan ze de onderhoudsbeurten over. Vergeet niet dat stil staan ook achteruitgang geeft. De remblokken kunnen verroest zijn, de banden kunnen vierkant worden van het te lange stil staan. Laat uw vakantie niet verpesten met pech onderweg. Onderhoud is voor ieder jaar.

Tip 5: Bij twijfels, eerst huren

Twijfelt u tocht nog over de aanschaf? Huur eerst een camper. U heeft deze weken de tijd om alles uit te testen. Want even naar de supermarkt betekend soms je hele hebben en houden inpakken om weg te kunnen rijden. Dit ervaar je pas in de praktijk. Koop pas als u er zeker van bent.

Tip 6: Het is niet alleen vrijheid, er zijn ook regels

In Europa is het maar op heel weinig plaatsen toegestaan om wild te kamperen. U zult dus altijd op zoek moeten gaan naar een plek waar overnachten is toegestaan. Dit kan ook een betonnen parkeerplaats zijn. Misschien iets minder idyllisch dan u had verwacht.

Camperverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

Tip 8: Ga rijden, u kunt namelijk binnen een paar minuten vertrekken

U Koopt niet voor niets een camper. Dit betekent dat u graag op avontuur gaat en veel wilt zien. Doe dat ook zeker. Uw water is een keer op, het toilet moet een keer leeg, dus u zult toch een keer verder moeten rijden. Daar is een camper voor bedoelt, gelukkig kunt u binnen een paar minuten vertrekken. Op naar het volgende avontuur.

Tip 7: Gaat u niet op pad , schors uw camper

Gaat u weinig met de camper op pad, schors dan uw camper. Dit betekent dat u dan geen wegenbelasting of camperverzekering betaald. Let wel op: U mag dan ook niet de openbare weg op, dit is alleen geschikt als de camper voor langere tijd in de stalling staat.

Bereken direct de premie van uw camperverzekering!

Nu met Gratis verhaalservice
  • Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op