Goed nieuws voor Nederland, goed nieuws voor jou!

camper schorsen

Hoe kan ik mijn camper schorsen?

13 apr 2021
3 min leestijd

Als u van plan bent om uw camper langere tijd niet te gebruiken, kunt u het voertuig schorsen. Schorsen betekent dat u het kenteken van de camper tijdelijk schorst en dat de camper niet op de openbare weg mag komen. Tijdens de schorsing hoeft u niet te voldoen aan de voertuigverplichtingen, zoals de verzekeringsplicht, APK-plicht en de motorrijtuigenbelasting. De motorrijtuigenbelasting stopt automatisch na het schorsen. De camperverzekering moet u wel zelf opzeggen!

Waarom een camper schorsen?

Er zijn meerdere redenen om een camper tijdelijk te schorsen. Misschien gaat u een tijdje naar het buitenland, zonder camper, waardoor deze langere tijd stilstaat. Of misschien bent u op dit moment lichamelijk niet in staat om de camper te gebruiken, maar wilt u dit in de toekomst wel graag weer doen. Wat uw reden ook is, als u de camper een tijd niet gaat gebruiken heeft het nut om de camper te schorsen. Niemand wil immers onnodig kosten maken. Door de camper te schorsen bespaart u kosten, doordat bijvoorbeeld de verzekeringsplicht en de motorrijtuigenbelasting komen te vervallen.

U kunt uw camper voor 1,2 of 3 jaar schorsen. De schorsing gaat vervolgens direct in. U kunt uw camper dus niet voor een datum in de toekomst schorsen. Zodra de schorsingsperiode afloopt, moet u direct weer voldoen aan de voertuigverplichtingen. U kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de schorsing te verlengen, indien u nog steeds niet van plan bent de camper te gebruiken.

Camper schorsen RDW

U kunt uw camper schorsen op de website van de RDW. U kunt de volgende stappen volgen om uw camper online te schorsen:

  1. Ga naar ‘Schorsing aanvragen of verlengen’ en log in met uw DigiD. U komt vervolgens in de RDW-dienst terecht
  2. Selecteer het kenteken van het voertuig dat u wilt schorsen
  3. Kies hoelang u het voertuig wilt schorsen: 1,2 of 3 jaar
  4. Betaal de kosten via iDEAL

Vervolgens ontvangt u een bevestiging per e-mail. Het kenteken van de camper is pas geschorst zodra u een tweede e-mail van de RDW ontvangt. Hierin staat ook de einddatum van de schorsing. Bewaar deze e-mail goed, dit is uw bewijs van schorsing.

Kosten

De RDW maakt onderscheid tussen een ‘normaal tarief’, voor campers onder de 3500 kg en tot 15 jaar oud, en een ‘laag tarief’, voor alle andere campers. In 2021 zijn de tarieven als volgt:

Duur schorsing Tarief Kosten in 2021
Schorsing aanvragen of verlengen 1 jaar Normaal €75,65
Schorsing aanvragen of verlengen 1 jaar Laag €24,95
Schorsing aanvragen of verlengen 2 jaar Normaal €100,60
Schorsing aanvragen of verlengen 2 jaar Laag €49,90
Schorsing aanvragen of verlengen 3 jaar Normaal €125,55
Schorsing aanvragen of verlengen 3 jaar Laag €74,85

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op