800.000+ klanten
27 vestigingen
92% beveelt ons aan
Camper kopen

Waarop letten bij het kopen van een camper?

25 mrt 2020
6 min leestijd

U bent er eindelijk uit: u gaat een camper kopen op de tweedehands markt. Dat is een hele beslissing en eentje die niet ondoordacht genomen moet worden, zeker niet als het de eerste keer is dat u een camper gaat kopen. Net als bij gebruikte personenwagens en andere voertuigen brengt ook het aanschaffen van een gebruikte camper enkele risico’s met zich mee. Het is echter ook op de tweedehands markt dat er vaak, met een beetje kennis en na goed zoeken, prachtige deals gesloten kunnen worden. Om deze redenen grijpen wij dit artikel graag aan om wat dieper in te gaan op wat een camper kopen allemaal met zich meebrengt en waar u zoal op moet letten tijdens het aankoopproces.

Camper kopen: beginnen bij het begin

Tenzij u al precies weet wat voor camper u wilt kopen en waar u dat het beste kan doen, is het om te beginnen een verstandig idee om de markt eens te verkennen. Dat is tegenwoordig makkelijker dan ooit, dankzij het internet. Websites als Campersite.nl, Marktplaats, en Speurders.nl staan vol met allerlei soorten campers, zowel gebruikte als gloednieuwe. Door een tijdje te besteden aan het surfen op websites als deze kan u voor uzelf een eerste beeld vormen van het aanbod en de vraagprijzen.

Zeker als u wat meer tijd heeft om uw aankoop te doen, kunnen ook bezoekjes aan camperbeurzen en zelfs grote camperdealers heel interessant en informatief zijn. Denk daarbij, bijvoorbeeld, aan de jaarlijkse Boten- en Camperbeurs in Gorinchem, de jaarlijkse Camperbeurs Harderberg, of de jaarlijkse Kampeer & Caravan Jaarbeurs in de Utrechtse Jaarbeurs, de grootste camperbeurs van Nederland. Op die manier kan u ook een goed praktijkgevoel krijgen van de verschillende merken, modellen, en indelingen.

caravan kopen

Er is namelijk nogal wat om over na te denken wanneer u een camper gaat kopen. Slaapt u, bijvoorbeeld, graag op vaste bedden? Hoeveel mensen verwacht u gemiddeld te vervoeren in de camper? Hoe groot dient de keuken minimaal te zijn? Deze en nog veel meer vragen zijn allemaal afwegingen die gemaakt dienen te worden bij de aankoop van een camper.

Er is namelijk nogal wat om over na te denken wanneer u een camper gaat kopen. Slaapt u, bijvoorbeeld, graag op vaste bedden? Hoeveel mensen verwacht u gemiddeld te vervoeren in de camper? Hoe groot dient de keuken minimaal te zijn? Deze en nog veel meer vragen zijn allemaal afwegingen die gemaakt dienen te worden bij de aankoop van een camper.

Camperverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

Camper kopen: waar en van wie?

Gezien de reis- en verkenningslust waar Nederlanders over het algemeen bekend om staan, is het niet gek dat er relatief veel campers verkrijgbaar zijn in Nederland. Eerder hadden we het al kort over de mogelijkheden online, maar op een gegeven moment zal je de volgende stap moeten namen, namelijk het bezoeken van een verkoper. Één van de vragen die in dit opzicht opdoemt is: Bent u beter af bij een particuliere verkoper of bij een officiële dealer?

Een groot voordeel van een camper kopen bij een dealer is dat u vaak uw rechten kan uitbreiden en uw belangen kan beschermen tegenover de dealer met behulp van aanvullende contractgaranties. Een voorbeeld van een belangrijke en veelvoorkomende standaardgarantie voor gebruikte campers is de BOVAG-garantie. In het geval van garanties is het van belang dat u nagaat hoe lang de garanties gelden en of u deze zonodig kan verlengen tegen betaling.

Door een camper te kopen bij een particuliere verkoper kan u normaal gezien niet rekenen op de aanwezigheid van dergelijke garanties. Als er na aankoop werkelijk iets fundamenteel mis blijkt te zijn met het voertuig kan u proberen de verkoper aansprakelijk te stellen, maar dat heeft vaak weinig succes. Dit wil niet zeggen dat een camper kopen bij een particulier nooit een goed idee, integendeel, maar we halen dit punt aan, zodat u zich er bewust van bent. Daarnaast kan het ondertekenen van een degelijk koopcontract in het geval van een particuliere transactie al wat meer zekerheid geven.

Camper kopen: Waar dient verder nog zeker op gelet te worden?

Zoals we iets eerder al schreven, kan het lijken dat een camper kopen nogal wat voeten in aarde heeft, zeker voor mensen die nog nooit eerder een camper hebben aangeschaft. Het hoeft echter helemaal niet zo ingewikkeld zijn, alleen raden wij wel ten zeerste aan om grondig onderzoek te plegen alvorens een aankoopbeslissing te maken. Om deze reden leek het ons zowel nuttig als interessant om dit stuk af te sluiten met enkele tips voor het kopen van een camper op de tweedehands markt.

Laat een onafhankelijke keuring uitvoering alvorens over te gaan tot aankoop

Tenzij u zelf voldoende kennis en ervaring met het aanschaffen van gebruikte campers heeft, wordt het aangeraden om de camper waar u geïnteresseerd in bent al te laten keuren vóórdat u deze koopt. U kan dit laten doen bij een professionele externe partij, zoals bijvoorbeeld het Duitse DEKRA. Het uiterlijk van een camper is namelijk vaak wel te beoordelen door een leek, maar gebreken op technisch vlak zijn over het algemeen een stuk moeilijker te identificeren. Door voorafgaand aan de koop een professionele keuring uit te laten voeren, kan u ervoor zorgen dat u na afloop van uw aankoop niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

Moet ik checken of het voertuig geen vochtproblemen heeft?

Campers bewegen veel en dat kan soms leiden tot vochtproblemen. In sommige gevallen zijn deze problemen makkelijk en snel waar te nemen, bijvoorbeeld aan de hand van vochtplekken op de vloeren en het plafond. In andere gevallen zijn dit soort problemen echter een stuk moeilijker waar te nemen, maar daarom niet minder serieus. Één van de grote redenen voor deze tip is het gevaar van schimmel, zowel voor de gezondheid van de inzittenden als de betrouwbaarheid van het voertuig. Met behulp van een grondige en professionele vochtmeting kan u ook onzichtbare vochtproblemen in de hoekjes van de vloer, in de badkamer, of in de kastjes ontdekken.

Overige kosten in het achterhoofd houden?

Een camper kopen is leuk en spannend, maar het is van belang om niet te vergeten dat er naast de aankoop zelf nog heel wat kosten bij zullen komen kijken. Deze kunnen variëren van de kosten van brandstof en algemeen onderhoud tot de benodigde zekeringen en eventuele overnachtingskosten op campings en andere plekken. Wees er zeker van dat u zich dergelijke kosten kan veroorloven alvorens een camper te kopen.

Bereken direct de premie voor uw campverzekering

Nu met Gratis verhaalservice
  • Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op