800.000+ klanten
27 vestigingen
92% beveelt ons aan
verzekeringen-bij-huur.

Een woning huren: welke verzekeringen sluit ik af?

28 jul 2020
3 min leestijd

Huur je een woning of ga je binnenkort wonen in een huurhuis? Dan is het belangrijk om na te gaan waar je verantwoordelijkheden liggen, maar ook welke verzekeringen voor jou van toepassing zijn. Hoe ben je bijvoorbeeld verzekerd tegen lekkage? Wat nu als jouw meubels beschadigd raken? En wie betaalt als er een bal door het raam wordt geschoten?

Opstalverzekering

Een opstalverzekering verzekerd je woonhuis, en alle zaken die vastzitten aan dit huis, tegen schade door bijvoorbeeld brand, water of inbraak. Huur je een woning? Dan is het niet nodig om een opstalverzekering af te sluiten. De eigenaar en/of verhuurder van de woning is namelijk verantwoordelijk voor schade aan de opstal. Hij of zij dient hier dan ook een opstalverzekering voor af te sluiten.

Inboedelverzekering

Met een inboedelverzekering verzeker je de waarde van jouw inboedel. Maar wat valt er nu precies onder de inboedel? In principe valt onder de inboedel alles in het huis wat zonder breek- of sloopwerk kan worden verwijderd, zoals meubels, computers, kleding of servies. Wanneer je een woning huurt, dien je zelf een inboedelverzekering af te sluiten voor de spullen die in jouw woning te vinden zijn.

Heb je de huurwoning voorzien van een nieuwe keuken of badkamer? Dan kun je deze vaste onderdelen meeverzekeren op een inboedelverzekering (tot een maximaal bedrag), ondanks het feit dat vaste onderdelen aan het huis normaal gesproken onder de opstalverzekering vallen. Dit wordt huurdersbelang genoemd. Onder dit huurdersbelang vallen ook de aanpassingen aan de woning die de vorige bewoner heeft aangebracht en die je tegen betaling hebt overgenomen. Het bedrag kun je aangeven in de aanvraag van jouw woonhuisverzekering.

Glasverzekering

Afgaande op bovenstaande uitleg zou er veronderstelt kunnen worden dat glas vastzit aan de woning en dus onder de opstalverzekering zou moeten vallen. De verhuurder van het huis is inderdaad aansprakelijk voor glasschade door zaken als storm of brand. In sommige gevallen is de verhuurder echter niet verantwoordelijk voor schade aan glas, en zal je hier dus zelf een glasverzekering voor af moeten sluiten. Dit is bijvoorbeeld het geval als er door jouw toedoen een bal of ander voorwerp door de ruit heen gaat. Je kunt jezelf hiertegen verzekeren door de dekking glas op te nemen in de aanvraag van jouw inboedelverzekering.

Rechtsbijstand- en aansprakelijkheidsverzekering

Naast de inboedelverzekering en glasverzekering is het als huurder ook verstandig om zowel een aansprakelijkheidsverzekering als rechtsbijstandverzekering af te sluiten. De aansprakelijkheidsverzekering kan bijvoorbeeld ook van toepassing zijn indien je aansprakelijk wordt gesteld voor schade aan een huurhuis, terwijl een rechtsbijstandverzekering juridische kosten dekt bij een eventueel geschil met de verhuurder van de woning.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op