Een woning huren: welke verzekeringen sluit ik af?
28 juli 2020
Huurt u een woning of gaat u binnenkort wonen in een huurhuis? Dan is het belangrijk om na te gaan waar uw verantwoordelijkheden liggen, maar ook welke verzekeringen voor u van toepassing zijn. Hoe bent u bijvoorbeeld verzekerd tegen lekkage? Wat nu als uw meubels beschadigd raken? En wie betaalt als er een bal door het raam wordt geschoten?
Opstalverzekering
Een opstalverzekering verzekerd uw woonhuis, en alle zaken die vastzitten aan dit huis, tegen schade door bijvoorbeeld brand, water of inbraak. Huurt u een woning? Dan is het niet nodig om een opstalverzekering af te sluiten. De eigenaar en/of verhuurder van de woning is namelijk verantwoordelijk voor schade aan de opstal. Hij of zij dient hier dan ook een opstalverzekering voor af te sluiten.
Inboedelverzekering
Met een inboedelverzekering verzekerd u de waarde van uw inboedel. Maar wat valt er nu precies onder de inboedel? In principe valt onder de inboedel alles in het huis wat zonder breek- of sloopwerk kan worden verwijderd, zoals meubels, computers, kleding of servies. Wanneer u een woning huurt, dient u zelf een inboedelverzekering af te sluiten voor de spullen die in uw woning te vinden zijn.
Heeft u de huurwoning voorzien van een nieuwe keuken of badkamer? Dan kunt u deze vaste onderdelen meeverzekeren op een inboedelverzekering (tot een maximaal bedrag), ondanks het feit dat vaste onderdelen aan het huis normaal gesproken onder de opstalverzekering vallen. Dit wordt huurdersbelang genoemd. Onder dit huurdersbelang vallen ook de aanpassingen aan de woning die de vorige bewoner heeft aangebracht en die u tegen betaling heeft overgenomen. Het bedrag kunt u aangeven in de aanvraag van uw woonhuisverzekering.
Glasverzekering
Afgaande op bovenstaande uitleg zou er veronderstelt kunnen worden dat glas vastzit aan de woning en dus onder de opstalverzekering zou moeten vallen. De verhuurder van het huis is inderdaad aansprakelijk voor glasschade door zaken als storm of brand. In sommige gevallen is de verhuurder echter niet verantwoordelijk voor schade aan glas, en zult u hier dus zelf een glasverzekering voor af moeten sluiten. Dit is bijvoorbeeld het geval als er door uw toedoen een bal of ander voorwerp door de ruit heen gaat. U kunt uzelf hiertegen verzekeren door de dekking glas op te nemen in de aanvraag van uw inboedelverzekering.
Rechtsbijstand- en aansprakelijkheidsverzekering
Naast de inboedelverzekering en glasverzekering is het als huurder ook verstandig om zowel een aansprakelijkheidsverzekering als rechtsbijstandverzekering af te sluiten. De aansprakelijkheidsverzekering kan bijvoorbeeld ook van toepassing zijn indien u aansprakelijk wordt gesteld voor schade aan een huurhuis, terwijl een rechtsbijstandverzekering juridische kosten dekt bij een eventueel geschil met de verhuurder van de woning.