800.000+ klanten
28 vestigingen
92% beveelt ons aan
overlijdensrisicoverzekering niet verplicht koppel
Home Blog Overlijdensrisicoverzekering

Overlijdensrisicoverzekering meestal niet verplicht: waarom toch afsluiten?

06 apr 2023
2 min leestijd

Bij het afsluiten van een hypotheek neem je van te voren verschillende mogelijke scenario’s door. Wat als jij of je partner onverwacht komt te overlijden. Kan de ander in dat geval de hypotheeklasten nog wel betalen? Om dit risico op te vangen kun je een overlijdensrisicoverzekering afsluiten. De verzekeraar keert dan geld uit als jij of je partner komt te overlijden. Met dit geld kun je bijvoorbeeld de hypotheek aflossen, zodat je toekomstige hypotheeklasten lager zijn. Het doel van een overlijdensrisicoverzekering is dat de achterblijvende partner gewoon de lasten kan blijven betalen, ook als het inkomen van de overleden partner wegvalt.

Overlijdensrisicoverzekering afsluiten? Neem contact met ons op!

Niet verplicht, toch verstandig

Heb je een hypotheek met Nationale Hypotheekgarantie (NHG)? Dan ben je sinds 2018 niet meer verplicht om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Maar ook voor hypotheken zonder NHG stellen de meeste hypotheekverstrekkers een overlijdensrisicoverzekering niet meer verplicht. Bij sommige banken moet je er nog wel één afsluiten als je meer dan 80% van de woningwaarde wilt lenen.

Hoewel een overlijdensrisicoverzekering dus niet verplicht is, is het toch verstandig om hem in overweging te nemen. Als je samenwoont met je partner en een van beiden overlijdt, is het inkomen of spaargeld dan voldoende voor de achterblijvende partner om in de woning te kunnen blijven wonen? Als er (jonge) kinderen zijn, moet de achterblijvende ouder misschien wel minder gaan werken of gebruik maken van kinderopvang. Dit kan grote financiële gevolgen hebben. Een overlijdensrisicoverzekering zorgt ervoor dat je in een verdrietige tijd ieder geval geen financiële zorgen hebt.

Samenwonen

Ook de manier waarop je samenwoont, speelt bij een overlijdensrisicoverzekering een rol. Als jullie samenwonen zonder samenlevingscontract zijn jullie rechten vaak niet hetzelfde als wanneer jullie getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben. Dit is van belang voor de uitkering van de verzekering, vandaar dat dit moeten worden aangepast in de voorwaarden. Dat kan ingewikkeld zijn, daarom is het wel zo fijn als er iemand met verstand van zaken met je meekijkt, zodat je zeker weet dat alles straks goed geregeld is.

Wil je meer informatie over een overlijdensrisicoverzekering? Neem dan vooral contact met ons op!

Overlijdensrisicoverzekering afsluiten?

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op