800.000+ klanten
27 vestigingen
92% beveelt ons aan
Overlijdensrisicoverzekering witte rozen
Home Overlijdensrisicoverzekering

Je overlijdensverzekering afsluiten

Een overlijdensrisicoverzekering zorgt ervoor dat uw nabestaanden niet met financiële zorgen achterblijven als u overlijdt.

Neem contact op

Goed advies.

Ruime dekking.

Hulp van onze experts.

Al meer dan 110 jaar helder, transparant & eerlijk advies

Met kennis van elke branche en veel know how verzorgen we helder, transparant & eerlijk advies.
8.2
Op basis van 3343 beoordelingen 92% beveelt ons aan.

Wij pluizen de kleine lettertjes voor je uit

“Het vergelijken van een verzekering loont bijna altijd. Het kan zijn dat de premies zijn verhoogd of dat jouw persoonlijke situatie is veranderd. Daarom raden wij aan om elk jaar een vergelijking te maken voor je verzekering.”

foto Laura van Maarschalkerweerd

Laura van Maarschalkerweerd - Expert verzekeringen

Meer dan 10 jaar ervaring verzekeringen

Achtergrond expert foto Laura van Maarschalkerweerd
Achtergrond afbeelding

Alles over een overlijdensrisicoverzekering

We hopen allemaal natuurlijk een lang en gezond leven te leiden. Helaas hebben we dit zelf niet altijd in de hand. Daarom is het goed om nu alvast na te denken over de financiële gevolgen voor uw nabestaanden als u komt te overlijden.

Naast een grote emotionele impact kan het overlijden van een partner ook een grote financiële impact hebben. Kunnen uw nabestaanden de huur of hypotheek nog wel betalen als uw inkomen wegvalt? En hoe zit dat met alle vaste lasten en rekeningen.

Een overlijdensrisicoverzekering zorgt ervoor dat uw nabestaanden niet met financiële zorgen achterblijven als u overlijdt.

Wat is een overlijdensrisicoverzekering?

Een overlijdensrisicoverzekering wordt ook wel een nabestaandenverzekering genoemd. Met een overlijdensrisicoverzekering zorgt u ervoor dat uw nabestaanden een vooraf afgesproken geldbedrag krijgen als u overlijdt voordat de verzekering is afgelopen. Dit zorgt ervoor dat uw nabestaanden meer financiële zekerheid hebben en het wegvallen van uw inkomen kunnen opvangen. Met dit geldbedrag kunnen zijn bijvoorbeeld in de huidige woning blijven wonen, de vaste lasten betalen of openstaande schulden afbetalen. Een overlijdensrisicoverzekering is een tijdelijke verzekering met een vooraf vastgelegde looptijd tussen de 10 en 30 jaar. Het is geen verplichte verzekering maar wel wel handig om het te bekijken.

Waarom een overlijdensrisicoverzekering afsluiten?

Er zijn verschillende redenen te noemen voor het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering. Zeker als u een partner of gezin heeft, is het goed om eens na te denken over een overlijdensrisicoverzekering. Vaak realiseren mensen zich niet hun nabestaanden er financieel op achteruit gaan als zij overlijden. Er valt immers een inkomen weg, terwijl de kosten hetzelfde blijven. Uw partner ontvangt waarschijnlijk wel een nabestaandenpensioen, maar dit is niet altijd voldoende om alle rekeningen mee te betalen.

Als u overlijdt, wilt u uw partner natuurlijk het liefst zonder financiële zorgen achterlaten. Kijk daarom eens wat er zou gebeuren als u of uw partner overlijdt. Kan de achterblijvende partner dat in jullie woning blijven wonen? Als u kinderen heeft, zal de achterblijvende partner misschien wel minder moeten gaan werken of moeten de kinderen vaker naar de kinderopvang, waardoor die kosten ook stijgen. Alles bij elkaar kan dat grote financiële gevolgen hebben. Een overlijdensrisicoverzekering zorgt ervoor dat uw partner niet met financiële problemen achterblijft. Het is ook van belang dat u een goeie overlijdensrisicoverzekering afsluit en er onderzoek naar doet.

Waar let je op bij het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering?

Er zijn een aantal zaken waar u op moet letten bij het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering.

  1. Aan het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering zit een maximumleeftijd verbonden. Meestal is dit tussen de 60 en 74 jaar, maar dit verschilt per verzekeraar. Ook hanteren verzekeraars een eindleeftijd. De eindleeftijd is de maximale leeftijd waarop de verzekering stopt. De eindleeftijd ligt meestal tussen de 74 en 85 jaar.
  2. Hoe ouder u bent, hoe hoger de premie voor een overlijdensrisicoverzekering zal zijn. De kans dat u sterft wordt immers ook hoger.
  3. Bent u een niet-roker? Dan krijgt u bij de meeste verzekeraars waarschijnlijk een flinke korting op de premie. Voor rokers is de premie dan ook een stuk hoger dan voor niet-rokers. Verzwijgt u voor de verzekeraar dat u rookt of dat u (opnieuw) begint met roken? Dan hanteren verzekeraars een boetebepaling en krijgen uw nabestaanden straks bijvoorbeeld minder uitgekeerd.
  4. Bij het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering moet u een gezondheidsverklaring invullen. De gezondheidsverklaring bestaat uit een reeks vragen over uw gezondheid, zowel nu als in het verleden. Een gezondheidsverklaring kan voor een verzekeraar ook reden zijn om uw aanvraag voor een verzekering af te wijzen. Vul de gezondheidsverklaring wel altijd naar waarheid in, want als de verzekeraar erachter komt dat u informatie heeft verzwegen of verdraaid kan dit (financiële) gevolgen hebben. Ook kan de verzekeraar een medisch-keuring indienen die wordt vergoed door de verzekering zelf.
Tarievenkaart

Het is voor ons van groot belang dat je volledig op de hoogte bent van de kosten die je betaalt voor onze diensten. Daarom streven wij naar maximale transparantie en helderheid met betrekking tot de tarieven bij Alpina. Bekijk hier onze tarievenkaart.

Vormen van overlijdensrisicoverzekering

Een overlijdensrisicoverzekering is er in drie verschillende vormen: gelijkblijvend, lineair dalend en annuïtair dalend. Elke vorm kent zijn eigen voor- en nadelen. We lichten alle drie de vormen hieronder toe, zodat u een weloverwogen beslissing kunt maken.

Gelijkblijvend

Bij een gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering verzekerd u een vast bedrag. Dit bedrag blijft gedurende de gehele looptijd van de verzekering hetzelfde. Bij het overlijden van de verzekerde wordt dus altijd hetzelfde bedrag uitgekeerd aan de begunstigde. Bij deze vorm maakt het niet uit of u overlijdt in het eerste jaar dat de verzekering loopt of in het laatste jaar. Een gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering is geschikt voor het afdekken van kosten die langere tijd gelijk blijven. Denk bijvoorbeeld aan een gelijkblijvende hypotheekschuld.

Lineair dalend

Bij een lineair dalende overlijdensrisicoverzekering daalt het bedrag dat bij overlijden wordt uitgekeerd met elk jaar. Het afnemende bedrag is altijd hetzelfde. Het bedrag dat bij overlijden wordt uitgekeerd daalt dus ieder jaar evenredig. Als u in het eerste jaar na afsluiten overlijdt, krijgen uw nabestaanden dus de hoogte uitkering, en als u aan het einde van de looptijd overlijdt, krijgen ze het laagste. Deze vorm van overlijdensrisicoverzekering is vaak het goedkoopste. Bovendien wordt deze vorm vaak gekozen door ouderen, omdat de behoefte aan een uitkering bij overlijden vaak kleiner wordt naarmate u ouder wordt.

Annuïtair dalend

Bij een annuitair dalende overlijdensrisicoverzekering krijgt u aan het einde van de looptijd een lager bedrag uitgekeerd dan aan het begin van de looptijd. Het bedrag dat wordt uitgekeerd daalt  aan het begin van de looptijd licht, en neemt later sterker af. In de eerste jaren van de overlijdensrisicoverzekering daalt het bedrag vaak nauwelijks, terwijl het aan het eind van de looptijd veel sterker afneemt. Vaak ligt het annuïteitenpercentage, het percentage waarmee het bedrag daalt, tussen de 4% en de 8%.

Veelgestelde vragen bij een overlijdensrisicoverzekering

Hoe werkt een overlijdensrisicoverzekering?

Bij het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering kiest u zelf het verzekerd bedrag. Belangrijk is dat u kijkt wel bedrag er nodig is voor uw partner en eventuele kinderen als uw inkomen wegvalt. Ook kiest u zelf wat voor soort overlijdensrisicoverzekering u afsluit en wat de looptijd is. Vaak moet u ook een gezondheidsverklaring invullen. Vervolgens bepaalt u elke maand of elk jaar de premie gedurende de looptijd. Overlijdt u tijdens de looptijd van de verzekering? Dan wordt het verzekerd bedrag door de verzekeraar uitgekeerd aan uw nabestaanden.

Wat kost een overlijdensrisicoverzekering?

De kosten voor een overlijdensrisicoverzekering verschillen per persoon. Deze zijn namelijk afhankelijk van een aantal factoren, zoals:

  • Uw leeftijd
  • De looptijd van de verzekering
  • De hoogte van het verzekerd bedrag
  • Uw gezondheid
  • Of u wek of niet rookt
  • De verzekeringsvorm
Wanneer keert een overlijdensrisicoverzekering niet uit?

Een overlijdensrisicoverzekering is een tijdelijke verzekering. Dat betekent dat de verzekeraar het vooraf afgesproken bedrag uitkeert als de verzekerde tijdens de looptijd van de verzekering overlijdt. Als de verzekerde bij de einddatum van de verzekering nog in leven is, vervalt het recht op uitkering en keert de verzekeraar niet uit. Ook keert een overlijdensrisicoverzekering niet uit als blijkt dat u heeft gelogen in de gezondheidsverklaring (bijvoorbeeld als u verzwijgt dat u rookt of heeft gerookt, of als u niet meldt dat u een bepaalde ziekte heeft).

Wanneer kun je het beste een overlijdensrisicoverzekering afsluiten?

De premie voor een overlijdensrisicoverzekering is het laagst wanneer u deze afsluit als u nog jong bent. Als u nog jong bent, is de kans op overlijden klein. Daarom stijgt de premie op het moment dat u ouder bent en een overlijdensrisicoverzekering wilt afsluiten.

Als u nog jong bent en overlijdt, laat u misschien een partner en (jonge) kinderen achter. Dat is de nood voor een uitkering het hoogst. Hypotheek aflossen, vaste lasten, sparen voor de kinderen, bijvoorbeeld voor een studie. In die fase van uw leven heeft u waarschijnlijk veel kosten. Daarom is het verstandig om u op tijd te verdiepen in een overlijdensrisicoverzekering.

U kunt een overlijdensrisicoverzekering ook koppelen aan uw hypotheek. Dit noemen we verpanden. Als u overlijdt tijdens de looptijd van uw verzekering keert de verzekeraar het bedrag van uw overlijdensrisicoverzekering uit aan de hypotheekverstrekker.

Overlijdensrisicoverzekering belastingaangifte: hoe zit het?

Vaak wordt de vraag gesteld wat nu precies het verband is tussen de overlijdensrisicoverzekering en de belastingaangifte. Waarom moet je de overlijdensrisicoverzekering opgeven bij de Belastingdienst? Is die verzekering aftrekbaar of niet? Allemaal vragen die een antwoord behoeven en die vind je hier.

Kan je een overlijdensrisicoverzekering afkopen?

Een overlijdensrisicoverzekering afkopen: het kan wel degelijk, maar het loont de moeite om je op voorhand voldoende te informeren over de mogelijkheden en voorwaarden bij je verzekeraar.

De overlijdensrisicoverzekering is een verzekering die je nabestaanden na je overlijden wat meer financiële zekerheid geeft. Veel mensen kiezen er dan ook voor om de overlijdensrisicoverzekering  af te sluiten.

Het kan natuurlijk gebeuren dat je geen overlijdensrisicoverzekering meer wilt of een andere zoekt.

Erfbelasting en een overlijdensrisicoverzekering: hoe zit het?

Hoe zit het nu precies met de overlijdensrisicoverzekering en de erfbelasting? Is die belasting altijd van toepassing of zijn er uitzonderingen?

Overlijdensrisicoverzekering: wel of geen afsluiten?

Eventuele gevolgen als je geen overlijdensrisicoverzekering afsluit

Het is duidelijk dat een overlijdensrisicoverzekering afsluiten in veel gevallen een slimme zet is, maar wat gebeurt er precies als je die verzekering links laat liggen? Hoewel het in Nederland niet verplicht is om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten, geniet je natuurlijk ook niet van de hierboven vernoemde voordelen als je het niet doet.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er vandaag tot 18:00

neem contact op