Hoe kan ik mijn boot het beste laten overwinteren?

De zomer komt tot zijn einde, de scholen beginnen weer, de temperaturen dalen en Sail Amsterdam is helaas ook voorbij. Aan het begin van deze zomer schreef ik een blog over het zomerklaar maken van uw boot. Helaas is het nu alweer tijd om u te informeren over het winterklaar maken van uw boot. U kunt uw boot zowel laten overwinteren in het water en op de wal. In dit artikel bespreek ik beide mogelijkheden en geef ik voorbeelden van voorzorgmaatregelen.

Overwinteren in het water

De boot aan wal laten overwinteren heeft over het algemeen de voorkeur. Vorstschade kan makkelijker worden voorkomen en tijdens de wintermaanden kan er onderhoud gepleegd worden aan het onderwaterschip. De boot ’s winters in het water laten liggen hoeft echter geen probleem te zijn. Er zijn zelfs een groot aantal voordelen op te noemen wanneer de boot in het water wordt gelaten gedurende de winter.

Voordelen

Ten eerste is deze optie goedkoper want een plek aan de wal of in een loods kan prijzig zijn. Daarnaast heeft u geen kosten voor het uit het water halen en weer in het water laten terug plaatsen van de boot. Ook behoudt u altijd de kans op een langer vaarseizoen. Wordt het rond november opeens nog mooi weer? Dan kunt u gewoon het water op!

Voorzorgsmaatregelen

De belangrijkste voorzorgmaatregel die u treft als uw boot in het water blijft liggen is het besteden van extra aandacht aan afsluiters en eventueel kranen. Afsluiters onder water van de kombuisafvoer, aanvoer koelwater motor en het toilet moeten worden dichtgedraaid. Daarnaast worden de slangen eraf gehaald en dienen de afsluiters afgedroogd te worden.

Indien het niet mogelijk is om de slangen eraf te halen, kan er wat antivries aan de slangen worden toegevoegd. Hierbij geldt ook de noodzaak om de afsluiter open te draaien, zodat er met zekerheid geconcludeerd kan worden dat ook de ruimte in de afsluiter zelf met vloeistof wordt gevuld.

Ten slotte wordt de boot afgedekt tegen weer en wind. Alle losse onderdelen op de boot zijn op dat moment al van boord gehaald. Controleer gedurende de winterperiode regelmatig of de boot nog goed vastligt en of het dekkleed nog steeds op zijn plaats zit.

Overwinteren op wal

Naast het overwinteren in het water bestaat er ook de mogelijkheid om de boot op de wal te halen en het vaartuig daar te houden gedurende de winterperiode.

Voordelen

Het belangrijkste voordeel van overwinteren op wal is dat er onderhoudswerkzaamheden aan de boot kunnen worden verricht. Boten die uit het water zijn gehaald moeten direct worden schoongespoten met een hogedrukspuit zodat al het vuil wordt verwijderd. Als de boot eenmaal schoon gespoten is kan hij op zijn winterplaats worden gezet. Daarbij is het zaak hem goed te stutten, zodat hij niet kan omvallen. Wanneer de boot aan wal staat is het een mooi moment om de boot te schilderen en slechte plekken in het hout of staal te herstellen, polyester boten worden in de was gezet.

Voorzorgsmaatregelen

De laatste stap is de boot goed afdekken, het dekkleed moet groot genoeg zijn om de hele boot te bedekken. Zorg ervoor dat het dekkleed goed vastzit, anders kunnen er beschadigingen ontstaan.

Of u uw boot nu in het water laat of op de wal, zorg ervoor dat alle losse onderdelen van boord zijn. Daarnaast dient u ervoor te zorgen dat alles goed is schoongemaakt en zo nodig gesmeerd. U kunt uzelf laten adviseren over alle maatregelen of u kunt een kijkje nemen op internet. Zo komt u niet voor verassingen te staan als u volgend jaar uw boot weer gaat gebruiken.

Voorwaarden van de bootverzekering

Bij vrijwel iedere bootverzekeraar bent u verplicht om de normale voorzichtigheid in acht te nemen voor de boot en de inboedel van de boot. Dat houdt in dat u voldoende maatregelen neemt om te voorkomen en/of beperken dat er schade ontstaat. Het tijdig treffen van technische en organisatorische maatregelen als gevolg van winterse omstandigheden en invloeden is een voorbeeld hiervan. Met winterse omstandigheden wordt onder andere vorst, hagel, ijsvorming, sneeuw, rijpvorming, ijsvorming, storm, hoogwater en laagwater bedoeld.

Meer informatie over specifieke preventieve maatregelen die u dient te nemen kunt u terugvinden in de polisvoorwaarden van uw bootverzekering. Komt u er niet uit? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag verder!

Lees ook:

8 Tips om diefstal van uw boot of buitenboordmotor te voorkomen

Bereken direct de premie van uw bootverzekering!

Hoe doen wij het?

Laatst geüpdatet: 15-06-2021

Financieel zeker.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er vandaag tot 18:00

neem contact op