Wegens omstandigheden zijn we vandaag telefonisch minder goed bereikbaar. We willen je graag van dienst zijn en raden je aan om gebruik te maken van onze chatfunctie, die momenteel beter bereikbaar is. Onze excuses voor het ongemak en we staan klaar om je vragen via de chat te beantwoorden.

800.000+ klanten
27 vestigingen
92% beveelt ons aan
Home bootverzekering Bootregistratie checken

Hoe kan ik een bootregistratie checken?

Als je een motorboot, waterscooter of jetski koopt, moet je de boot registreren bij de RDW. Bestaande boten staan vaak al geregistreerd, in dat geval moet je de registratie op jouw naam overschrijven. Koop je een nieuwe boot of een die nog niet in Nederland geregistreerd staat? Dan moet je het vaartuig registreren en op jouw naam zetten om ermee te kunnen varen in Nederland. Dit geldt voor ieder vaartuig dat korter is dan 20 meter en sneller vaart dan 20 kilometer per uur. Op Alpina.nl vertellen we je alles over een bootregistratie en hoe je jouw bootregistratie kunt checken.

Bootverzekering afsluiten? Bereken jouw premie!

bootregistratie

Waar kan ik de registratie opvragen?

Heb je een nieuwe boot gekocht? Dan zal je de boot voor het eerst moeten registreren. Je kunt de eerste registratie heel gemakkelijk online regelen. Je kunt er ook voor kiezen om de registratie bij het loket te doen. Koop je de boot van iemand over en heeft het vaartuig al een registratie? Dan moet de verkoper de registratie op jouw naam overschrijven. Je kunt Via ‘Mijn RDW’  inloggen om te zien om het vaartuig op jouw naam staat. Hiervoor heb je wel de DigiD-app nodig of een DigiD met sms-controle.

Bootverzekering afsluiten? Bereken jouw premie!

Wanneer moet ik mijn boot registreren?

Als je met jouw boot op de Nederlandse binnenwateren vaart is een registratie bij de RDW verplicht. Dit geldt voor elke motorboot die korter is dan 20 meter en sneller vaart dan 20 kilometer per uur. Dit geldt ook voor waterscooters en jetski’s. Na registratie bij de RDW ontvang je ook een registratiebewijs waarmee je kunt aantonen dat de boot geregistreerd is. Hierop staat het registratiekenteken vermeld.

Waar moet ik mijn boot registreren?

Je kunt de boot zowel online als via het loket registreren. Online registreren gaat via de website van de RDW. In dat geval moet je in het bezit zijn van een DigiD. Je vult alle gegevens in, verstuurt het formulier en ontvangt vervolgens binnen 5 werkdagen het registratiebewijs. Hou bij het online registreren de gegevens van de boot bij de hand.

Heb je geen DigiD of regel je de bootregistratie liever niet online? Dan kun je bij een kentekenloket van PostNL of een RDW-balie de boot registreren. Dit gaat als volgt:

  1. Eerst maakt je online een voorregistratieverslag met jouw gegevens en de gegevens van de boot.
  2. Je ontvangt daarna een e-mail met daarin de link naar het verslag. Dit kun je uitprinten of op opslaan op jouw mobiele telefoon.
  3. Vervolgens ga je naar het kentekenloket, een RDW-keuringsstation of RDW-balie. Neem het voorregistratieverslag en een geldig legitimatiebewijs mee.
  4. Betaal de kosten aan de balie. De kosten voor de eerste registratie zijn €55,90.

Als alle gegevens goed zijn ingevuld en de boot geregistreerd kan worden stuurt de RDW binnen 5 werken het registratiebewijs naar jouw adres. Na ontvangst van het registratiebewijs breng je het registratiekenteken goed zichtbaar aan op jouw boot.

Boot registratie kwijt: wat nu?

Heb je na het overschrijven geen registratiebewijs gekregen van de verkoper? Vraag deze dan alsnog op. Als de verkoper de boot registratie kwijt is, kan hij een vervangend registratiebewijs aanvragen. Dit kun je ook doen als je de bootregistratie zelf kwijt bent, maar alleen als het registratiebewijs op jouw naam staat. Het vaartuig moet namelijk op jouw naam staan om de aanvraag te kunnen doen. Je kunt geen registratiebewijs voor iemand anders aanvragen.

Het aanvragen van een nieuw registratiebewijs gaat als volgt:

  1. Neem contact op met de klantenservice van de RDW en geef aan dat je een nieuw registratiebewijs wilt aanvragen
  2. Geef jouw adresgegevens door
  3. Je ontvangt vervolgens per post een aanvraagformulier. Dit formulier moet je volledig invullen en opsturen naar

RDW t.a.v. Snelle motorboten
Postbus 30000
9640 RA Veendam

  1. Betaal de kosten van €32,60

Vervolgens neemt de RDW de aanvraag in behandeling en krijg je het nieuwe registratiebewijs per post toegestuurd.

Klanten over Alpina

klantenvertellenMogelijk gemaakt door klantenvertellen.nl
Bekijk alle beoordelingen
8.2
Gemiddelde score
Gebaseerd op 3343 reviews

Bereken direct de premie van jouw bootverzekering!

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op