Hoe kan ik een bootregistratie checken?

Als u een motorboot, waterscooter of jetski koopt, moet u de boot registreren bij de RDW. Bestaande boten staan vaak al geregistreerd, in dat geval moet u de registratie op uw naam overschrijven. Koopt u een nieuwe boot of een die nog niet in Nederland geregistreerd staat? Dan moet u het vaartuig registreren en op uw naam zetten om ermee te kunnen varen in Nederland. Dit geldt voor ieder vaartuig dat korter is dan 20 meter en sneller vaart dan 20 kilometer per uur. Op Alpina.nl vertellen we u alles over een bootregistratie en hoe u uw bootregistratie kunt checken.

Bootverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

Wanneer moet ik mijn boot registreren?

Als u met uw boot op de Nederlandse binnenwateren vaart is een registratie bij de RDW verplicht. Dit geldt voor elke motorboot die korter is dan 20 meter en sneller vaart dan 20 kilometer per uur. Dit geldt ook voor waterscooters en jetski’s. Na registratie bij de RDW ontvangt u ook een registratiebewijs waarmee u kunt aantonen dat de boot geregistreerd is. Hierstop staat het registratiekenteken vermeld.

Waar moet ik mijn boot registreren?

U kunt uw boot zowel online als via het loket registreren. Online registreren gaat via de website van de RDW. In dat geval moet u in het bezit zijn van een DigiD. U vult alle gegevens in, verstuurt het formulier en ontvangt vervolgens binnen 5 werkdagen het registratiebewijs. Hou bij het online registreren de gegevens van de boot bij de hand.

Heeft u geen DigiD of regelt u de bootregistratie liever niet online? Dan kunt u bij een kentekenloket van PostNL of een RDW-balie de boot registreren. Dit gaat als volgt:

  1. Eerst maakt u online een voorregistratieverslag met uw gegevens en de gegevens van de boot
  2. U ontvangt daarna een e-mail met daarin de link naar het verslag. Dit kunt u uitprinten of op opslaan op uw mobiele telefoon
  3. Vervolgens gaat u naar het kentekenloket, een RDW-keuringsstation of RDW-balie. Neem het voorregistratieverslag en een geldig legitimatiebewijs mee.
  4. Betaal de kosten aan de balie. De kosten voor de eerste registratie zijn €55,90

Als alle gegevens goed zijn ingevuld en de boot geregistreerd kan worden stuurt de RDW binnen 5 werken het registratiebewijs naar uw adres. Na ontvangst van het registratiebewijs brengt u het registratiekenteken goed zichtbaar aan op uw boot.

Boot registratie kwijt: wat nu?

Heeft u na het overschrijven geen registratiebewijs gekregen van de verkoper? Vraag deze dan alsnog op. Als de verkoper de boot registratie kwijt is, kan hij een vervangend registratiebewijs aanvragen. Dit kunt u ook doen als u de bootregistratie zelf kwijt bent, maar alleen als het registratiebewijs op uw naam staat. Het vaartuig moet namelijk op uw naam staan om de aanvraag te kunnen doen. U kunt geen registratiebewijs voor iemand anders aanvragen.

Het aanvragen van een nieuw registratiebewijs gaat als volgt:

  1. Neem contact op met de klantenservice van de RDW en geef aan dat uw een nieuw registratiebewijs wilt aanvragen
  2. Geef uw adresgegevens door
  3. U ontvangt vervolgens per post een aanvraagformulier. Dit formulier moet u volledig invullen en opsturen naar

RDW t.a.v. Snelle motorboten
Postbus 30000
9640 RA Veendam

  1. Betaal de kosten van €32,60

Vervolgens neemt de RDW uw aanvraag in behandeling en krijgt u het nieuwe registratiebewijs per post toegestuurd.

Klanten over Alpina

klantenvertellenMogelijk gemaakt door klantenvertellen.nl
8.1
Gemiddelde score
Gebaseerd op 3277 reviews
09-03-2022
De graaf
Vriendelijk snel antwoord
11-03-2022
Catelijne
nvt
22-02-2022
Ton
ondanks een aparte melding van de schade zonder telefonisch contact komt het over als klantvriendelijk.

Bereken direct de premie van uw bootverzekering!

Hoe doen wij het?

Laatst geüpdatet: 06-08-2021

Financieel zeker.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er vandaag tot 18:00

neem contact op