800.000+ klanten
27 vestigingen
92% beveelt ons aan
Home bootverzekering Wanneer boot verzekeren

Wanneer moet je een boot verzekeren?

In Nederland bent u niet verplicht om uw boot te verzekeren. Dit in tegenstelling tot een auto, die u minimaal WA moet verzekeren. Er zijn echter ook een aantal situaties waarin u wel verplicht bent om uw boot te verzekeren. Ook als u met uw boot naar het buitenland wilt gelden daar weer andere regels omtrent het verzekeren van een boot. Op Alpina.nl hebben we voor u uitgezocht wanneer u uw boot moet verzekeren.

Bootverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

boot verzekeren

Wanneer is het verplicht om een boot te verzekeren?

Hoewel het in Nederland dus niet verplicht is om een boot te verzekeren, zijn er bepaalde situaties waarin een WA-bootverzekering wel verplicht is. Dit is in de volgende situaties:

  • Als u in bepaalde jachthavens wilt liggen met uw boot
  • Als u wedstrijden vaart met uw boot
  • Bij een botenstalling
  • Bij sommige vaarwateren (of delen daarvan)

Bootverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

Waarom zou ik mijn boot verzekeren?

Hoewel een boot verzekeren niet verplicht is in Nederland, is het wel verstandig. U kunt minimaal een WA-bootverzekering afsluiten. Met een bootverzekering weet u zeker dat u niet alle torenhoge kosten zelf hoeft te betalen bij schade. Wilt u uw eigen boot ook meeverzekeren? Dan kan de allrisk bootverzekering iets voor u zijn. De reparatiekosten van schade aan een boot kunnen namelijk flink oplopen, en dan hebben we het nog niet eens over letselschade. Door uw boot goed te verzekeren kunt u altijd met een gerust hart het water op en komt u nooit voor onaangename verrassingen te staan.

Veelgestelde vragen

Wanneer moet je een rubberboot verzekeren?

Een verzekering voor een rubberboot is niet verplicht. Toch is het verstandig om minimaal een WA-bootverzekering af te sluiten. Als u met uw rubberboot schade veroorzaakt aan een ander kunnen de kosten flink oplopen. Met een WA-verzekering zorgt u ervoor dat u verzekerd bent voor schade die u aan een ander toebrengt.

Wanneer moet je een boot verzekeren in Amsterdam?

Vaart u het liefste met uw boot door de prachtige grachten van Amsterdam? Dan is het vaak niet mogelijk om een allrisk bootverzekering af te sluiten. De meeste verzekeraars vinden het risico op schade aan de boot te groot en sluiten daarom in dat geval geen allrisk bootverzekering af. Als ze dat wel doen staat daar vaak een flink hogere premie tegenover. Gelukkig is het meestal wel mogelijk om een WA bootverzekering af te sluiten.

Wanneer moet je een zeilboot verzekeren?

Het is niet verplicht om uw zeilboot te verzekeren, behalve in een aantal situaties. Dit is bijvoorbeeld als u met uw zeilboot meedoet aan een zeilwedstrijd. Bovendien zijn zeilboten vaak kostbare boten. Daarom biedt een bootverzekering u extra zekerheid.

Wanneer moet je je boot verzekeren in het buitenland?

In sommige landen is het wel verplicht om uw boot te verzekeren. Dit is met name in de landen rondom de Middellandse Zee. Dit zijn bijvoorbeeld Griekenland, Kroatië, Spanje en Italië. U kunt in deze landen uw dekking aantonen met een internationaal verzekeringsbewijs. Dit bewijs kunt u opvragen bij uw verzekeraar of tussenpersoon voordat u op vakantie gaat. Dit bewijs kan per land anders zijn. Er bestaan bijvoorbeeld een speciaal Italië certificaat wat alleen geldig is in Italië.

Sluit direct een bootverzekering af op Alpina.nl!

Voordat u uw boot verzekerd, wilt u natuurlijk eerst weten wat u elke maand kwijt bent aan verzekeringspremie. Op Alpina.nl kunt u heel gemakkelijk de premie berekenen. Hiervoor moet u wel eerst een aantal beslissingen maken over uw bootverzekering. Zo moet u kiezen welke dekking u wilt en in welk vaargebied u verzekerd wilt zijn. Deze gegevens vult u vervolgens in, in onze online vergelijker. Zo kunt u gemakkelijk en snel verschillende bootverzekeringen met elkaar vergelijken en krijgt u al een idee van de kosten. Heeft u een bootverzekering uitgekozen? Dan kunt u deze direct online afsluiten.

Lees ook:

Klanten over Alpina

klantenvertellenMogelijk gemaakt door klantenvertellen.nl
Bekijk alle beoordelingen
8.2
Gemiddelde score
Gebaseerd op 3343 reviews

Bereken direct de premie van uw bootverzekering!

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op