Goed nieuws voor Nederland, goed nieuws voor jou!

Brommer schorsen

Bent u van plan uw brommer een tijd niet te gebruiken, bijvoorbeeld omdat het te koud wordt of omdat u er door omstandigheden een tijdje niet op kan rijden? Dan is het zonde als u voor de verzekering blijft betalen, terwijl u er eigenlijk geen gebruik van maakt. Daarom kunt u de brommer schorsen. Tijdens de schorsing hoeft u niet te voldoen aan de WA-verzekeringsplicht. U kunt uw brommerverzekering in dat geval ook (tijdelijk) stopzetten. Bij Alpina leest u alles over het schorsen van een brommer.

brommer schorsen

Waarom een brommer schorsen?

Als u een tijd geen gebruik maakt van uw brommer kan het lonen om het kenteken te schorsen. Op die manier bespaart u op de kosten, doordat u bijvoorbeeld niet aan de verzekeringsplicht hoeft te voldoen. Er zijn meerdere situaties waarin het schorsen van een brommer aan de orde kan zijn:

 • U bent een echte mooi-weer rijder en gebruikt de brommer eigenlijk niet in de winter
 • U gaat een tijdje naar het buitenland, waardoor u niet in staat bent om de brommer te gebruiken
 • U bent een tijdje lichamelijk niet in staat om de brommer te gebruiken, bijvoorbeeld vanwege een gebroken been of operatie, maar wilt dit in de toekomst wel weer doen

Wat uw reden ook is, als u de brommer van plan bent een tijd niet te gaan gebruiken heeft het nut om de brommer te schorsen.

Brommerverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

Wat houdt het schorsen van een brommer precies in?

Als u een brommer schorst, betekent dat dat u het kenteken van het voertuig schorst. Zodra de brommer geschorst is, hoeft u geen wegenbelasting te betalen en heeft u geen APK-plicht. Ook hoeft u niet te voldoen aan de verzekeringsplicht. U kunt uw brommer voor 1, 2 of 3 jaar schorsen. Zodra u de schorsing aanvraagt, gaat deze direct in. U kunt uw brommer niet voor een datum in de toekomst schorsen. Als de schorsingsperiode afloopt, moet u direct weer voldoen aan de voertuigverplichtingen. U kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de schorsing te verlengen.

 

Hoe kan ik een brommer schorsen?

U kunt uw brommer op twee verschillende manieren schorsen: online of bij het loket. Online is vaak de snelste en makkelijkste manier. Als u de schorsing liever niet online regelt, kunt u dit ook bij het loket doen. Dit kan bijvoorbeeld bij een kentekenloket, RDW-keuringsstation of RDW-balie.

Online brommer schorsen

Het online schorsen van een brommer kan 24 uur per dag. Door in te loggen met uw DigiD kunt u gemakkelijk de juiste gegevens invullen. Om online een brommer te schorsen kunt u de volgende stappen volgen:

 1. Ga naar ‘Schorsing aanvragen of verlengen’. Log vervolgens in met uw DigiD. U komt dan terecht in de RDW-dienst
 2. Selecteer het kenteken van het voertuig dat u wilt schorsen
 3. Selecteer hoe lang u het voertuig wilt schorsen (1,2 of 3 jaar)
 4. Betaal de kosten van de schorsing via iDeal
 5. Vervolgens ontvangt u per e-mail een bevestiging van de aanvraag
 6. Het kenteken is geschorst zodra u een tweede e-mail van de RDW krijgt. In deze e-mail staat ook de einddatum van uw schorsing. Deze e-mail is het bewijs van uw schorsing, daarom is het belangrijk dat u hem goed bewaard

Brommer schorsen via loket

U kunt de schorsing ook via een loket regelen. Om uw brommer te schorsen via een loket kunt u de volgende stappen volgen:

 1. Ga naar een kentekenloket, RDW-keuringsstation of RDW-balie
 2. Neem het tenaamstellingsbewijs en het overschrijvingsbewijs OF de kentekencard en de tenaamstellingscode mee. Vergeet ook een geldig identiteitsbewijs niet.
 3. Kies hoelang u het voertuig wilt schorsen (1,2 of 3 jaar)
 4. Betaal de kosten van de schorsing
 5. Van de medewerker krijgt u vervolgens een schorsingsverslag met daarin tevens de einddatum van de schorsing. Dit is uw bewijs van schorsing, daarom is het belangrijk dat u hem goed bewaard.

Wanneer brommer schorsen?

U schorst de brommer op het moment dat u er geen gebruik meer van wilt maken. U kunt een schorsing namelijk niet voor een datum in de toekomst aanvragen, zodra u de schorsing aanvraagt, gaat deze direct in. Weet u niet zeker hoelang u uw brommer wilt schorsen? U kunt uw brommer voor 1, 2 of 3 jaar schorsen. Mocht u na deze tijd de schorsing toch langer willen laten doorlopen kunt u de schorsingsperiode verlengen. Als u de schorsing eerder beëindigt, krijgt u geen geld terug.

Wat kost het schorsen van een brommer?

De kosten van het schorsen van een brommer zijn afhankelijk van de duur van de schorsing. U kunt de brommer voor 1 jaar, 2 jaar of 3 jaar schorsen.

Duur schorsing Kosten
1 jaar €13,40
2 jaar €26,80
3 jaar €40,20

Welke documenten heb ik nodig om een brommer te schorsen?

Als u de brommer bij het loket schorst, moet u een aantal documenten meenemen:

U kunt in plaats van het tenaamstellingsbewijs en het overschrijvingsbewijs, ook de kentekencard en de tenaamstellingscode meenemen. Als u de brommer online schorst, kunt u inloggen met uw DigiD en het kenteken selecteren van het voertuig dat u wilt schorsen.

Kan ik iemand anders de schorsing laten regelen?

Als u zelf niet in de gelegenheid bent, kunt u de schorsing ook door iemand anders laten aanvragen. Als u in het bezit bent van een kentekencard, kan diegene dit online voor u regelen. De persoon die de schorsing voor u regelt moet minimaal 16 jaar zijn (voor het schorsen van een ander voertuig is de minimale leeftijd 18 jaar). Met een papieren kentekenbewijs kunt u dit alleen bij een loket regelen. Als u de schorsing door iemand anders laat regelen, kan hij of zij de volgende stappen volgen:

 1. De persoon die de schorsing voor u regelt gaat naar ‘Schorsing aanvragen of verlengen’ en logt dan in met zijn eigen DigiD.
 2. Vervolgens komt hij of zij in de RDW-dienst terecht. Op de vraag ‘Gaat het om uw eigen voertuig’ moet die persoon ‘Nee’ antwoorden.
 3. Om de brommer te schorsen heeft hij of zij uw documentnummer van de kentekencard en de tenaamstellingscode nodig
 4. Hij of zij selecteert of het voertuig 1, 2 of 3 jaar geschorst moet worden.
 5. Vervolgens moet hij of zij de kosten via iDeal betalen.
 6. De RDW stuurt vervolgens een bevestiging van aanvraag naar het opgegeven e-mailadres.
 7. Het kenteken is geschorst zodra u een tweede mail van de RDW krijgt.

 

 

Wat zijn de risico’s van rijden met een geschorste brommer?

Als u met een geschorste brommer de weg op gaat, riskeert u een fikse boete van de RDW. Met een geschorste brommer mag u namelijk niet op de openbare weg rijden of staan.

Schorsing verlengen

Als de schorsingsperiode is afgelopen kunt u de schorsing beëindigen of verlengen. Uw schorsing verlengen kan vanaf maximaal 6 weken voor de einddatum van de schorsing. De vervaldatum blijft dan gewoon gelijk aan de einddatum van de oude schorsing. Als u de schorsing vóór de 6 weken verlengt, houdt u niet de oude vervaldatum. De datum waarop u de schorsing verlengt is dan de nieuwe vervaldatum na 1, 2 of 3 jaar. 1 maand voor de schorsing afloopt, krijgt u een herinneringsbrief van de RDW. Het kentekenbewijs van de brommer blijft gewoon geldig. Als u de schorsing beëindigt krijgt u na de schorsing geen nieuw kentekenbewijs.

Bereken direct de premie voor een brommerverzekering!

Nu met Gratis verhaalservice
 • Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op