800.000+ klanten
27 vestigingen
92% beveelt ons aan

Hoe bespaart u geld met het schorsen van uw camper?

Een camper is zowel een vervoermiddel als een verblijfsaccommodatie. Als u met uw camper op vakantie gaat, heeft u uw vakantiehuis eigenlijk al bij u. Dat geeft een enorm gevoel van vrijheid, ook als u eenmaal bent aangekomen op uw vakantiebestemming. Waarschijnlijk bent u echter één van die vele camperbezitters die hun camper maar een klein deel van het jaar gebruiken. In de zomer wordt hij uiteraard het meeste gebruikt, en soms wordt hij in voor- en najaar ook nog wel eens van stal gehaald. Hoe zonde is het als u uw camper de rest van het jaar niet gebruikt, maar wel het hele jaar wegenbelasting betaalt? Wees daarom slim, en begin nu met jaarlijks uw camper schorsen.

Camperverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

camper schorsen

Wat houdt camper schorsen in?

Als u kiest voor camper schorsen, dan wordt de geldigheid van het kenteken geschorst. Dit betekent concreet dat u niet meer met uw camper de openbare weg op mag. Het voordeel voor u zit er in dat uw camper in de periode van schorsen niet WA verzekerd hoeft te zijn, dat u geen wegenbelasting hoeft te betalen én dat hij niet gekeurd hoeft te worden. U kunt zich vast voorstellen dat u op die manier heel wat geld kunt besparen. Wel is het daarbij van belang dat u secuur de gelden regels volgt en naleeft.

Camperverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

Termijn schorsen

Als u besluit tot uw camper schorsen, dient u namelijk met een aantal regels rekening te houden. Zo schorst u uw camper in principe voor een heel jaar. De schorsing gaat dan in op de dag dat u aangeeft uw camper te willen schorsen. Als u inderdaad wilt besparen op bovengenoemde uitgaven, zorg er dan voor dat het schorsen van uw camper minimaal één maand duurt. Wanneer u namelijk de schorsing al binnen een maand opheft, moet u over die periode alsnog gewoon wegenbelasting betalen. De Belastingdienst stuurt u een naheffing, en daardoor heeft het schorsen weinig zin gehad.

Verlengen termijn camper schorsen

Het kan natuurlijk een keer voorkomen dat u uw camper een heel jaar niet gebruikt. Wellicht hebt u een keer geen vakantieplannen, misschien spelen er andere redenen een rol bij het in de stalling laten van uw camper. Denk er in dat geval aan, dat u de termijn van een jaar uw camper schorsen vóór het verstrijken hiervan moet verlengen. Sinds 2019 kunt u er overigens ook voor kiezen uw camper schorsen direct voor twee of drie jaar te regelen. Maar bedenk dat u dus in geen geval de openbare weg op mag gedurende deze hele periode.

Openbare weg = ruim begrip

De openbare weg is een ruimer begrip dan veel mensen denken. Tot de openbare weg behoren namelijk ook paden en bermen, de zijkanten van wegen en parkeerterreinen en parkeergarages als ze openbaar toegankelijk zijn.

Kosten schorsen

Als uw camper jonger is dan 15 jaar, dan betaalt u € 73,10. Voor alle andere campers bedragen de kosten € 24,10. Wilt u uw camper schorsen verlengen? Dan kost dit ook € 24,10. Dit zijn de tarieven van 2020. Als u besluit de schorsing van uw camper op te heffen, dan betaalt u daarvoor niets extra’s. Let op: hebt u al een acceptgiro ontvangen op het moment dat u uw camper schorst? Betaal deze dan gewoon. Teveel betaalde wegenbelasting krijgt u keurig van de Belastingdienst terug.

WA Verzekering camper schorsen

We noemden al dat uw camper tijdens de schorsingsperiode niet WA verzekerd hoeft te zijn. Dat klinkt als een aantrekkelijk voordeel. Het is echter verstandig van tevoren uit te zoeken hoe dit is geregeld bij uw camperverzekering. Veel verzekeringen houden bij het bepalen van hun premies namelijk al rekening met het recreatieve, en dus tijdelijke, gebruik van campers. Gaat u een nieuwe verzekering voor uw camper afsluiten? Vergelijk dan de verschillende verzekeraars ook op dit onderdeel.

Snel uw camper schorsen

Uw camper schorsen kan snel en op twee manieren. U kunt er voor kiezen naar een postkantoor te gaan. Dit kan wel alleen bij een aantal grotere postkantoren en bij de balies van de drie vestigingen van de RDW, in Zoetermeer, Den Bosch en Veendam. U dient daarvoor het tenaamstellingsbewijs (dat is deel 1B) plus het overschrijvingsbewijs (ook wel deel II genoemd) van uw kentekenbewijs mee te nemen. Zorg er voor dat u ook een geldig legitimatiebewijs bij u heeft.
Natuurlijk kunt u het zichzelf makkelijker maken en online uw camper schorsen. Dit kan op de website van de RDW. De schorsing gaat onmiddellijk in, de bevestiging ontvangt u binnen een paar dagen per brief.

Andere verzekeringen camper

Hierboven hadden we het over de WA-verzekering, waarmee u verzekerd bent voor eventuele wettelijke aansprakelijkheid. Maar u hebt uw camper uiteraard ook voor andere zaken verzekerd. Het behoeft vast geen verdere uitleg dat u deze verzekeringen gewoon door moet laten lopen. Immers: uw camper loopt ook (of juist) als u hem niet gebruikt het risico gestolen of beschadigd te worden. U moet er toch niet aan denken dat u de verzekering stop zet, en er juist in die periode iets vervelends gebeurt wat u een flinke financiële domper oplevert?

Meer informatie wegenbelasting

We kunnen ons voorstellen dat u zich afvraagt hoe het nu precies zit met schorsen en het betalen van wegenbelasting. Voor meer specifieke informatie verwijzen we u naar de website van de Belastingdienst.

Opheffen camper schorsen

Ook het opheffen van de schorsing van uw camper kunt u eenvoudig online doen. U heeft hiervoor wel uw DigiD nodig. Het stopzetten van de schorsing doet u op de website van de RDW. Let op: u kunt de datum van het opheffen van de schorsing niet van tevoren aangeven. Op het moment dat u de schorsing wil beëindigen maakt u hiervan online melding. De beëindiging gaat dan meteen in.

Schorsing en verkoop

Stel dat u uw camper verkoopt terwijl hij in de stalling staat en door u geschorst is. U hoeft dan niet de schorsing op te heffen. Zodra de camper op naam van de nieuwe eigenaar wordt gezet, wordt de schorsing per direct opgeheven.

Bereken direct de premie van uw camper!

Nu met Gratis verhaalservice
  • Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er vandaag tot 18:00

neem contact op