800.000+ klanten
27 vestigingen
92% beveelt ons aan
Bereken premie

Fietsverzekering afsluiten voor een elektrische fiets: waar op letten?

In het grootste fietsland ter wereld, Nederland, is sinds 2018 een ommekeer geweest in de fietsen handel. Er worden sinds die tijd meer elektrische fietsen verkocht dan gewone fietsen. In 2019 was het marktaandeel van elektrische fietsen 41,7 procent. De stadsfiets had een aandeel van 32,9 procent en de kinderfiets 10,9 procent. Het aandeel elektrische fietsen is in totaal 420.000 fietsen. Met zoveel elektrische fietsen is een bijpassende verzekering niet overbodig. Waar u op moet letten bij het afsluiten van een elektrische fietsverzekering, en meer leest u in dit handige artikel over de fietsverzekering elektrische fiets.

elektische_fiets

Uw elektrische fiets verzekeren

U bent niet verplicht uw elektrische fiets te verzekeren, tenzij u een snelle e-bike (speed pedelec) heeft. Deze fiets moet ten minste WA-verzekerd zijn. Toch is het de moeite waard te kijken naar een verzekering, al is deze niet verplicht. In Nederland doen we veel met de fiets en een ongeluk zit in een klein hoekje. Daarnaast kan uw fiets of accu altijd gestolen worden. Een elektrische fiets vraagt al een grote financiële bijdrage van u. Mocht de elektrische fiets gestolen worden wilt u natuurlijk niet met de kosten zitten.

Bij de verzekering elektrische fiets kunt u vaak kiezen uit verschillende dekkingen. Deze dekkingen verschillen van elkaar. De basisverzekering keert alleen uit bij diefstal van uw elektrische fiets. De meer uitgebreidere verzekering keert ook uit als u schade heeft aan uw elektrische fiets door het toedoen van anderen. En de meest uitgebreide verzekering dekt vaak ook schade die ontstaat door uzelf (buiten roekeloosheid) en staat u bij als er schade ontstaat. Dit heet verhaalbijstand.

Fietsverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

Hoe is de premie van de fietsverzekering elektrische fiets opgebouwd?

De premie die u voor uw elektrische fiets gaat betalen is afhankelijk van een aantal verschillende factoren. Allereerst hangt het af van de dekking die u kiest. Hoe uitgebreider de dekking is, des te meer u aan premie betaald. Daarnaast hangt het af van de cataloguswaarde van de fiets, of het aankoopbedrag van de fiets als u deze tweedehands heeft gekocht. Ook uw woonplaats heeft invloed op de hoogte van de verzekering. Woont u in Amsterdam? Dan zal de premie hoger zijn. Het risico op diefstal is in onze hoofdstad groter dan in een dorp op de Utrechtse Heuvelrug.

Uw verzekeraar kan eisen stellen aan uw fietsverzekering elektrische fiets

Een fiets is gemakkelijk te stelen. Daarom vereisen de meeste verzekeraars dat u extra maatregelen neemt ter voorkoming van diefstal van uw elektrische fiets. Vaak vragen verzekeraars u een ART-goedgekeurd slot op uw fiets te hebben. Dit slot moet minimaal in categorie twee vallen. Uw fietsenhandelaar kan u hier verder bij helpen.

Daarnaast is het nooit verkeerd om extra preventiemaatregelen te nemen ter voorkoming van diefstal van uw elektrische fiets. Hierbij kunt u denken aan een extra hangslot aan uw fiets, zodat u deze kunt vastzetten. Een extra accuslot is ook geen overbodige luxe. Diefstal van de accu komt regelmatig voor. Het kopen van een nieuwe accu kost al snel honderden euro’s. Daarnaast is het verstandig uw elektrische fiets zo veel mogelijk binnen te stallen. Dit vermoeilijkt diefstal.

Eigen risico van uw fietsverzekering elektrische fiets

Net als bij de meeste verzekeringen, is er bij de fietsverzekering elektrische fiets sprake van een eigen risico. Het eigen risico verschilt in hoogte per verzekering. Het is echter niet prettig om na diefstal of beschadiging van de elektrische fiets ook een eigen risico te betalen. Als u de verzekering via Alpina.nl afsluit heeft u altijd de optie om geen eigen risico te betalen bij diefstal of beschadiging. Let wel, de premie van de fietsverzekering elektrische fiets kan hier wel door omhoog gaan.

Sluit uw fietsverzekering elektrische fiets af via Alpina: eenvoudig en betaalbaar

Overweegt u een fietsverzekering elektrische fiets af te sluiten? Sluit deze dan nu nog af via Alpina! Dankzij onze jarenlange ervaring kunnen wij u de beste verzekeringen bieden. Heeft u nog twijfels of vragen over onze fietsverzekering elektrische fiets? Neem dan vrijblijvend contact op met onze klantenservice. Zij staan voor u klaar om al uw vragen te beantwoorden.

Bereken direct de premie van uw fietsverzekering!

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op