Hoe verzeker ik mijn e-bike of elobike?

De rol van de fiets groeit nog steeds in Nederland. Verbeterde technologieën zorgen ervoor dat fietsen vaker aantrekkelijk wordt. Een fiets met elektrisch aangedreven trapondersteuning (e-bike of elobike) kan ritten aan waarvoor men vroeger de auto pakte.

Wat is een elobike?

Een elobike, ook wel bekend als e-bike, is een fiets die trapondersteuning biedt door middel van een elektrische ondersteuningsmotor. Met een elobike legt u met dezelfde inspanning een tweemaal zo grote afstand af. Deze comfortabele manier van fietsen heeft de afgelopen jaren daarom ook een gigantische groei doorgemaakt en is inmiddels ontdekt door alle leeftijdsgroepen: niet alleen de oudere die meer moeite heeft om tegen wind in te fietsen, maar ook de zakenman die snel op zijn kantoor wilt zijn.

Voor elektrische fietsen heeft de overheid bijzondere eisen, voorwaarden en regels vastgesteld. De bestuurder van de elobike moet minimaal 16 jaar oud zijn en hoeft geen rijbewijs te hebben. Tevens bedraagt de maximumsnelheid van de elobike 25 km/h en is deze voorzien van verlichting. Als aan deze eisen wordt voldaan, mag de bestuurder met het voertuig de openbare weg op.

 

Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen

Er kan nogal wat verwarring ontstaan over het verzekeren van een elektrische fiets. De Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen (WAM) geeft namelijk aan dat er een verzekeringsplicht geldt op ieder motorrijtuig. De WAM zorgt ervoor dat uw verkeersaansprakelijkheid is verzekerd. Een elektrische fiets is weliswaar een motorrijtuig, maar op grond van de WAM bestaat er geen verzekeringsplicht meer. Dit besluit is genomen omdat een e-bike niet veel zwaarder is en niet veel harder kan dan een gewone fiets.

Fietsverzekering

In principe is uw aansprakelijkheid niet gedekt voor schade veroorzaakt met of door een motorvoertuig dat u in uw bezit heeft. Uitzondering op de regel is echter een fiets met elektrische trapondersteuning, anders zou dit betekenen dat de elektrische fiets helemaal niet verzekerd is. Het is daarnaast verstandig om, naast de aansprakelijkheidsdekking, een fietsverzekering af te sluiten voor uw elobike. Met een fietsverzekering kunt u uzelf verzekeren tegen schade en diefstal van de elektrische fiets.

Bereken direct de premie van uw fietsverzekering!

Hoe doen wij het?

Laatst geüpdatet: 15-06-2021

Financieel zeker.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er vandaag tot 18:00

neem contact op