800.000+ klanten
92% beveelt ons aan
28 vestigingen
Home Info opzeggen

Per wanneer kan ik een verzekering opzeggen?

Wil je een verzekering opzeggen? Loopt deze verzekering bij Alpina? Klik dan hier om de verzekering op te zeggen.

Sluit je een nieuwe verzekering bij ons af en wil je jouw huidige verzekering opzeggen, dan kun je gebruik maken van de gratis opzegservice.

Wil je jouw verzekering opzeggen zonder een nieuwe verzekering af te sluiten, dan kun je dit op drie momenten doen:

1. Bij verkoop
Wanneer je jouw auto hebt verkocht, kun je de polis van jouw autoverzekering (tussentijds) opzeggen. Je dient dan de datum van vrijwaring door te geven aan jouw tussenpersoon of verzekeraar. De polis wordt beëindigd op de datum die vermeld staat op het vrijwaringsbewijs. Ook dien je een kopie van het vrijwaringsbewijs te kunnen overleggen als bewijs van de verkoop. Wanneer dit noodzakelijk is, stelt jouw tussenpersoon of verzekeraar je hiervan op de hoogte. Heb je een (nieuw) ander voertuig gekocht? Dan kun je ook een wijziging doorgeven op jouw lopende polis. Hierdoor wordt het nieuwe voertuig op jouw lopende polis geplaatst in plaats van het verkochte voertuig en behoud je jouw lopende polis.

2. Tussentijds opzeggen
Wanneer jouw polis langer dan 1 jaar loopt, heb je bij veel verzekeraars de mogelijkheid om de polis op te zeggen met een opzegtermijn van 1 maand.

3. Per contractvervaldatum
Je kunt jouw polis te allen tijden beëindigen per contractvervaldatum. De contractvervaldatum staat op jouw polisblad.

4. Bij aanpassingen in de voorwaarden of bij premieverhoging
Heeft de verzekeraar de premies verhoogd of de polisvoorwaarden gewijzigd met negatieve gevolgen voor de klant? Dan heb je 30 dagen de tijd om jouw polis op te zeggen. Jouw polis kan dan kosteloos beëindigd worden per contractvervaldatum of met een opzegtermijn van een maand met royementskosten.

Let op! Je kunt jouw verzekering niet opzeggen wanneer de premieverhoging het gevolg is van een schade of een wijziging. Het dient te gaan om een verhoging of wijziging die geldt voor iedereen die dezelfde verzekering heeft afgesloten bij deze verzekeraar.

Kosten verzekering opzeggen

Het is mogelijk dat verzekeraars kosten in rekening brengen wanneer een verzekering tussentijds wordt beëindigd. Dit verschilt per verzekeraar. Wij hebben van enkele verzekeraars een overzicht van de kosten die in rekening worden gebracht.

Veel verzekeraars hanteerden een opzegtermijn van 2 maanden. Vanaf 1 januari 2010 is dit echter niet meer toegestaan. Sindsdien is een verzekering na de eerste 12 maanden per dag op te zeggen met een opzegtermijn van 1 maand.

Deze regeling is veel gunstiger voor de consument die makkelijk van verzekeraar wil kunnen veranderen. Geen lange contractduur meer, maar gewoon opzeggen en overstappen wanneer je dat wenst.

Opzegtermijn verzekering voor bedrijven

Voor verzekeringen die op naam staan van een bedrijf is bovenstaande regeling niet van toepassing. Daarbij kan een verzekeraar de verzekering gewoon stilzwijgend verlengen. Is de verzekering niet voor de opzegtermijn opgezegd? Dan loopt de verzekering gewoon door.

Gratis opzegservice verzekering elders

Je kunt gebruik maken van gratis opzegservice. Hiermee kun je een verzekering bij jouw huidige maatschappij opzeggen. Of download een voorbeeld van een opzegbrief.

Verzekering opzeggen bij Alpina

Heb je via ons kantoor een verzekering lopen, dan kun je online jouw verzekering opzeggen.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op