800.000+ klanten
27 vestigingen
92% beveelt ons aan
Home Motorverzekering premiebepalende factoren

Factoren die de hoogte van de premie bepalen van een motorverzekering

Motorrijden is heerlijk. Veel mensen rijden motor voor het plezier, maar handig is het uiteraard ook. Met een motor kunt u namelijk wendbaarder zijn in het verkeer. Wel is het uiteraard zo, dat er een verzekeringsplicht geldt bij het rijden van een motor (op de openbare weg). Maar wat kost zo’n motorverzekering? En met welke factoren houdt de verzekeraar precies rekening? Lees vooral mee met dit artikel van Alpina!

Waar houdt de verzekeraar rekening mee bij vaststellen premie motorverzekering?

Het verzekeren van uw motorfiets is dus verplicht (in ieder geval de WA verzekering). De WA-dekking is de laagste dekking, waarbij u enkel gedekt bent tegen schade die u toebrengt aan andere weggebruikers. Vanzelfsprekend is de premie dus ook lager bij deze verzekering, dan wanneer u kiest voor beperkt casco of zelfs allrisk. Daarnaast let een verzekeraar altijd op uw leeftijd. Haalt iemand op 18 jarige leeftijd het motorrijbewijs en koopt deze persoon direct een motor? Dan is de premie een stuk hoger dan wanneer deze persoon ouder is dan 24 jaar. Ook let de verzekeraar op de lengte van de periode waarin u uw motorrijbewijs hebt. Daarnaast zijn er nog meer zaken waar op gelet wordt; maar dit kan verschillen per verzekeraar en verzekering.

WA (verplicht)

 • Gratis verhaalservice
 • Schade aan anderen
 • Diefstal en Brandschade
 • Schade aan de eigen motor

WA Beperkt Casco

 • Gratis verhaalservice
 • Schade aan anderen
 • Diefstal en Brandschade
 • Schade aan de eigen motor

WA Volledig Casco (All-Risk)

 • Gratis verhaalservice
 • Schade aan anderen
 • Diefstal en Brandschade
 • Schade aan de eigen motor
motorverzekering premie factoren

Wees altijd eerlijk bij het aanvragen van een motorverzekering

Vraagt u de motorverzekering aan? Zorg dan altijd dat u de juiste gegevens invult. Transparantie met betrekking tot schadevrije jaren is bijvoorbeeld erg belangrijk. Overweegt u de motorfiets van een kind op uw naam te verzekeren voor een betere premie? Houdt er dan rekening mee dat u wel duidelijk aangeeft dat het kind de regelmatige bestuurder van de motor is.

Motorverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

Schadevrije jaren opbouwen met uw motorverzekering?

Ook met een motorverzekering bouwt u, net als bij een autoverzekering, schadevrije jaren op. Ieder jaar dat u geen schade claimt, bouwt u weer een extra jaar op. Hierin spreken wij expliciet van ‘het niet claimen van schade’. Het kan namelijk goed zijn dat u wel schade hebt gereden, maar dat deze minimaal was en onderhandse afhandeling voordeliger was. Uiteindelijk is het zo dat u, met ieder extra schadevrij jaar, kunt rekenen op kortingen (lagere premie).

De polisvoorwaarden verschillen per verzekeraar bij een motorverzekering

Het is altijd goed om goed onderzoek te doen bij het afsluiten van een motorverzekering. Want hoewel de WA-dekking overal hetzelfde is, kunnen verzekeraars bij hogere dekkingen (beperkt casco/allrisk) meer eisen stellen. Bij motorfietsen en ook zeker dure motorscooters, wordt bijvoorbeeld nogal eens de eis gesteld dat u een bepaald slot gebruikt. Dit is het geval bij allrisk verzekeringen, waarbij ook het risico op diefstal verzekerd is. Lees dus altijd goed de voorwaarden door en zorg dat u op die manier niet voor verrassingen komt te staan!

Sluit een betaalbare motorverzekering af via Alpina

Wilt u een goede en passende motorverzekering afsluiten via een betrouwbare specialist in verzekeringen? Bij Alpina bieden we betaalbare premies en daarnaast goede dekking. Bereken de premie van de motorverzekering of neem contact met ons op! Bij vragen helpen we u namelijk altijd graag. Onze mensen adviseren u van A tot Z wanneer het gaat om motorverzekeringen en meer. Klantgerichtheid staat bij Alpina namelijk hoog op de lijst.

Bereken direct de premie van uw motorverzekering!

Nu met Gratis verhaalservice
 • Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op